Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mart '09

 
Kategori
Sosyoloji
 

Medya ve iletişim

Haberleri, bilgileri ve sanat ürünlerini ileten araçların tamamına medya denir. Bu kitle iletişim araçlarının birey ve toplum üzerindeki hem olumlu hem de olumsuzdur. Bu seçeneklerden hangisinin gerçekleşeceği ise iletişim kanallarının nerde durduğuna bağlıdır. Çünkü yapacağı aktarmalarla kuracağı iletişim bulunduğu noktadan yapacaktır. Basın ve yayın yüksek okulunda öğrencilere köpeğin insanı ısırmasının değil, insanın köpeği ısırmasının haber değeri olduğu öğretilir. Isırma eylemi çatışmayı içerir, medyada aktarılanlar arasında en çok dikkat çeken genel olarak çatışma içerenlerdir, hele bir de normal dışı olan kavgaya yer verirse reyting patlaması olur.

Genel olanı toplum en çok birbiriyle çatışan politikacı tiplerinin peşinden gider, siyasi olarak da en sert şekilde kavgayı dolaysıyla iletişimsizliği tercih eden medya kitlelere ulaşır. Bu kitleler arasındaki iletişimin engellenmesine neden olur.

İletişim araçları yaşantı anlamında da etkilidir. Çocukluğumda mahalle komşumuz televizyon aldığında herkes seyretmek için akşamları toplanırdı, yani mahallenin yaşamında değişiklik olmuştu. Günümüzde ise bireyler karşılıklı iletişim yerine internet kanalıyla iletişim kurmayı tercih ediyor. Bu durumda, bireysel ilişki yerine medyatik ilişkinin kurulmasına yardımcı olmaktadır.

Herhangi bir iletişim aracını ele geçiren her grup kendi düşüncesi doğrultusunda yaptığı tek taraflı aktarımlarla toplumu yönlendirme gücüne sahiptir. Medya haberleri ve bilgileri aktarmada çıkarları doğrultusunda hareket ederse, insanları bu doğrultuda kullandığı sonucuna varırız. Bu durum, en çok da politik çatışmalarda taraf olan medyanın iletişimsizliği derinleştirerek topluma zarar vermesini sağlar. Kitlesel iletişim araçları birbirleriyle kavga eder durumdadır. Medya bireyler ve kitleler arasında iletişim kurulmasına, uzlaşma olmasa bile karşı duruşu anlamaya yönelik bir tutum sergilese toplumsal gelişmemize katkı sağlar.

 
Toplam blog
: 11
: 678
Kayıt tarihi
: 26.12.08
 
 

İzmirde Avukat olarak çalışmaktayım. 54 yaşındayım İstanbul üniversitesi mezunuyum. Felsefe ve fotog..