Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Haziran '10

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Medya ve toplumsal ahlâk

Medya ve toplumsal ahlâk
 

www.hurriyet.com.tr


Medya temizlenir mi?

Dünkü haberlerde, yine bir canlı yayında küfürlerin havada uçuştuğu yazıyordu. Son zamanlarda sıklıkla rastladığımız bu tip durumları belki de kanıksamaya başladık. Sosyal hayatımıza giren benzer birçok anormallikler gibi bunu da bir süre sonra görmezden gelmeye başlayabiliriz. Biz görmedikçe, ses çıkarmadıkça hatta belki de prim verdikçe bunlar daha çok gözümüze sokulacak. Ne yazık ki, görmeden bakmak insanın en büyük kötülüğüdür kendine.

Peki ne oluyor bu Türk TV kanallarına? Kadın programlarından tutun, evlilik programları, çeşitli show programları, hatta diziler... hepsinde binbirtürlü rezillik. Mutlaka kaliteli yapımlar istisnadır. Ancak bana göre, TV'lerde sosyal ahlâkı gözetmeyen hatta hiçe sayan yayınlara oldukça fazla yer verilmekte. Belki diyeceksiniz kime göre sosyal ahlâk? Herkese göre ahlâk değerleri değişkendir. Kimine göre TV'de öpüşmek bile ayıp iken, kimine göre tutkulu bir sevişme sahnesi bile gayet normaldir. İnternetteki yorumlardan anladığım da bu yönde; toplum fiziksel açılma konusunda da ikiye bölünmüş. Yazılı ve görsel medyadaki dekolte görüntüleri (hemen hepsi kadın) bazılarına göre medeniyet göstergesi! Salt oramızı buramızı açarak medeni olacağımızı düşünenleri günlük hayatlarını çıplak geçirmeye davet ediyorum.

Zihnimizi ve gönlümüzü açarak medeni olmaya çalışmak yerine, fiziki değerleri yüceltip bedenimizi açarak medeni olacağımıza inanmak, millet aya giderken yaya gitmekten öte durum değildir. Kaldı ki, dört büyük din incelenirse, çok tartışılan ahlâk değerlerinin ortak zemin üzerinde olduğu görülebilir. Birçok insanın bugün medeni gördüğü, belki de sosyal değerlerine heves ettiği Amerikan toplumunun televizyonlarının toplumsal ahlâkı çok daha fazla gözettiğini söylebilirim. PBS (Public Broadcast Service), çocuklara, gençlere ve tüm topluma yönelik eğitici yayınlar yapan bir TV kanalı. Türkiye'de eğitim kanalı kaldı mı bilmiyorum. Ayrıca program ratinglendirmesi son derece önemli. Amerikalılar TV kanallarında gecenin belli saatinden seks içerikli program izleyebilir, fakat tüm ailenin birarada vakit geçirdiği yayın saatlerinde kendinden geçmiş yayınlara rastlamanız zordur. Her programın içeriği türünü yansıtır.

Maalesef bizim ekranlarda şarkılı, türkülü sıradan, zararsız bir eğlence programı izleyip evde çocuklarınızla şak şak çırparken bir anda kadın ve erkeği yerde yatmış yuvarlanırken görmek mümkün. Diğer taraftan konuk olduğu iddia edilen kişilerin eline mikrofonu alıp evindeymiş gibi rahat küfürler sallaması da gayet doğal. Bir de bu seviyesizliklere gülüp alkışlamıyor muyuz, gülerim acınacak halime!

 
Toplam blog
: 83
: 998
Kayıt tarihi
: 05.01.09
 
 

 "İnsan olmak başka bir şeydir. Ne dil, ne din, ne de milliyet ayırır. Ne seni, ne de beni kayırı..