Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '08

 
Kategori
Haber
 

Medyada Görülen Ergenekon Davası

Medyada Görülen Ergenekon Davası
 

İddianame açıklandı. Ergenekon davası medyada görülmeye başlandı. Başlanmıştı demek daha isabetli olacak galiba. Daha iddianame açıklanmadan bir kısım medya davaya bakmaya başlamıştı bile. Medya muhbirinin sağladığı bilgilerle başlamıştı.

Bu bir yana; medyamız daha iddianame yeni açıklanmışken mahkemeyi kurup, sonuç çıkarmaya başladılar. Başlıkların her biri hüküm niteliğinde. Gazete köşelerini mesken tutan bir kısım yazıcıların suçun oluştuğuna dair en küçük şüphesi bile yok. Verip veriştiriyorlar. Savcının suç isnat ettiği henüz suçu kanıtlanmamış kişileri en ağırından mahkûm edip “haşarat” diyen mi ararsınız. Hepsi var. Ölçüyü iyice kaçırmışlar. Kafalarında adalet terazisi iyice şaşmış. “Acaba” sorusu zihinlerinden silinmiş. Bu kadarla da kalmıyorlar… Mahkemenin vereceği kararın arzu ettikleri istikamette olmaması durumunda ortaya çıkabilecek felaket senaryosunu da eklemeyi ihmal etmemişler. Bu etkilemeye çalışmak değil midir? Hukukçu değilim. Ama bunun suç olduğunu biliyorum.

Sabahlara kadar süren tartışma programları farklı mı? Daha beter! Hukukçu olsun olmasın, yetkin olsun olmasın herkes aynı programda… Mahkemeler kurulmuş… Kararlar alınıyor. Olacak iş değil.

Arada sağduyulu sesler çıkmıyor değil. Tartışmanın ölçüsüzlüğüne, tartışanın bilgisizliğine, intikam duygularına esir oluşuna dayanamayıp programı terk eden TBB Başkanı Özdemir Özok’un tepkisi bunlardan biri.

Bizimkilerin bir kısmı böyle de batı medyası farklı mı? Newsweek dergisinin, son sayısında Owen Matthews imzalı, “Demokrasi Yargılanıyor" başlıklı analiz önyargılı-marazi bakışın sadece bir örneği.

İddianameye gelince…İddialar vahim. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi bu iddiaları ve delilleri ciddi bulmuş olacak ki davayı kabul etmiş.

İddianamede yan yana gelemez dediğiniz kişilikler aynı suçun etrafında toplanmış. Son derece karışık ilişkiler ortaya çıkarılmaya çalışılıyor. Türk yargısı bir hukuk sınavı veriyor. Ben Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en önemli erklerinden birini oluşturan Bağımsız Türk Yargısı’nın bu davanın üstesinden geleceğine inanıyorum. Suçlunun, suçsuzun yargılama süreci sonunda ortaya çıkacağından şüphem yok. Dileğim masumun haklarını koruyabilmek için davanın bir an önce sonuçlanması…

Dava tartışılmamalı mı? Tabi ki tartışılmalıdır. Yorumlanmalıdır. O zaman ölçü ne olacak. Ölçü yine hukuk olmalıdır. Kanunu beğenmeyebilirsiniz. Eleştirebilirsiniz. Ama uymak zorundasınız. Taa ki kanun değişene kadar. Bu herkes için geçerli.

Temennim gerek Ergenekon Davası’ndan, gerekse AKP’nin Kapatma Davası’ndan sonucu ne olursa olsun, demokrasimizin, laik Türkiye Cumhuriyetimizin daha da güçlenerek çıkmasıdır.

 
Toplam blog
: 165
: 3919
Kayıt tarihi
: 25.08.07
 
 

Samsun Terme Şuvayip Köyü'nde doğmuşum. İlk ve ortaokulu Terme'de, lise öğrenimimi Ünye'de tamala..