Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '10

 
Kategori
Güncel
 

Medyada yargısız infaz!

Medyada yargısız infaz!
 

Ülkemizde basın özgürlüğü adına, binlerce hukuk suçu işlenmektedir. Basının görevi, konuları mümkün olduğunca tarafsız olarak, tarafların özel veya tüzel kişilik haklarını rencide etmeyecek ve konu hakkında hüküm içeren yargıda bulunmayacak şekilde yansıtmaktır. Ama maalesef ülkemizde basın organları polis olup suçlu yakalamakta, kendince ifade almakta; savcı olup zanlıyı suçlamakta ve hakim olup hükmüne karar kılarak infaz etmektedir. Peki bu hukuksuzluğa kim dur diyecek veya hesap soracaktır?

İşte size resmine de gösterdiğim bir örnek; Malum gazetemiz, kaynağı ve gerçekliği belli olmayan bir iddaayı manşetine taşımış. Bu iddaaya göre kimi TSK mensupları, Çarşaf ve Sakal kodlu eylem planına göre darbe yapmak için gerekçe yaratmaya çalışacak ve Fatih ile Beyazıt Camiilerini bombayacakmış. Ve malum gazetemiz, bu haberi yayınlarken spot başlığında bakın aynen aşağıdaki ifadeler kullanmış;

Başlık; "Fatih Camii Bombalanacaktı"

Spot Başlık; "Fatih ve Beyazıt Camiilerine cuma günü bombalı saldırı düzenlenecekti."

Ara spot başlıklar; "Fatih'e dokuz kişilik özel tim" , "Ezan öncesi kan dökülecekti."

Şimdi şu ifadeleri okuyarak ne anladınız? İfadelerde hiç "idaa" kelimesi geçiyor mu? Ellerinde olduğunu iddaa ettikleri ve gerçekliği muamma olan belgelere dayanılarak, olay gerçekmiş gibi bir anlatım söz konusudur. Üstelik yine kendilerince failler tespit edilmiş ve polis gibi teşhire konmuş, savcı gibi suçlama yapılmış ve hakim olarak suç fiilinin gerçekliğine hükmedilmiştir.

Peki malum gazetenin gerçek gibi yansıttığı habere konu bu olay, uydurma belgeler olarak kanıtlanırsa, bu gazeteye kim hesap soracaktır? Bu haberi gerçek gibi yazanları kim yargı önüne çıkaracaktır?

Üstelik bu haberde Türk Silahlı Kuvvetleri hedef alınmakta, halkın gözünde TSK kendisine düşman gibi yansıtılmaktadır. "Fatih Camii bombalanacaktı", "Ezan öncesi kan dökülecekti" ibareleri kullanılarak, dini duyguları yoğun insanlar TSK'ya karşı kışkırtılmaktadır.

Peki neden TSK? Malum gazete hemen her gün TSK aleyhine haberler yapmayı kendine bir görev edinmiş gibidir. Sorulduğunda bunu reddetmektedir ama sadece bu haberin olduğu sayfadaki 3 ana manşete dikkat edelim;

1. "Fatih Camii Bombalanacaktı"

2. "Kendi Jetimizi Düşürecektik"

3. "Öfkeli Kalabalığı Avluda Toplayın"

4. "29'u General 262 Subay Var"

Ben bu gazeteyi okumadığım için, aynı sayfanın alt kısımlarındaki başlıkları görmedim. Ama sadece üst kısımlarındaki başlıklar, hedefte TSK'dan başka hiç bir haberin olmadığını göstermiyor mu? Zaten söz konusu gazetenin yazarları da, katıldıkları tartışma programlarında, nefes almadan TSK eleştirilerinde bulunmaktadırlar.

Yargısız infaza kimsenin hakkı yoktur. İspat olmamış suçları, gerçek gibi yansıtmak asıl suçtur. Bu konuda yargı organlarının gerekli yaptırımları uygulaması gerektiğini düşünüyorum. Yapılmadığı sürece buna benzer haberler sürüp gidecek, isteyen istediğine istediği çamuru atabilecek ve cezasız kalacaktır. Bunun adı hukuksuzluktur.

Haberin içeriği ile ilgili olarak ise kısaca şunu söylemek istiyorum; Türk Silahlı Kuvvetleri, ısrarla darbe gibi bir düşünce veya fiiliyatları olmadığını söylemektedir. Ancak birileri sanki zorla TSK'yı darbe yapması için kışkırtmaktadır. TSK'da bu konuda yargı kanallarıyla önlem almalıdır bence...

 
Toplam blog
: 109
: 1269
Kayıt tarihi
: 07.07.06
 
 

Yorum yapmaktan ve metin yazmaktan zevk alıyorum. Her insanın yorum yapması kişisel görüşlerini beli..