Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '14

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Meftune (Diyarbakır)

Meftune (Diyarbakır)
 

Alıntı.


Malzemeler
 
500 Gr Parça Koyun Eti (Kürek Kol)
1 Kg Patlıcan
4 Büyük Domates (Kabuklarını Soyun)
6 Adet Büyük Acı Sivri Biber
100 Gr Tereyağ (Kahvaltılık Yağ)
2 Su Bardağı Sumaklı Su
1 Yemek Kaşığı Salça
1 Yemek Kaşığı Sumak
6 Diş Sarımsak
4 Su Bardağı Kaynatılmış Su
Yeterli Miktarda Tuz 
 
 
Sumaklı suyun içine bir yemek kaşığı tuz atıp karıştırarak eritin. Alacalı soyup iri kuş başı doğranan patlıcanları suyun içine, hem acısını çıkartması için hem de sumaktan ekşisini alması için atın ve yarım saat bekletin. Koyun etini yıkayıp büyük bir tencereye alın, üzerine kuşbaşı doğranan patlıcanları, kabukları soyulan (D) şeklinde dilimlenmiş domatesleri, kuş başı doğranan yeşil biberleri, rendelenmiş veya dövülen sarımsakları, bir çorba kaşığı tuzu, 4 su bardağı kaynatılmış soğuk suyu, ayrıca içine salça ilave ederek tencereyi ocağın üzerine alıp, altını kısık ateşe getirin. Kahvaltılık yağı küçük parçalar halinde malzemelerin hem aralarına hemde üzerine koyup bir veya iki saat pişirin, sıcak servis olarak yapın. Tabi yanına yakışır bulgur veya pirinç pilavı ile. Bir küçük kase yoğurt yemenizi tavsiye ederim, Afiyet olsun, saygılarımla.
 
 
 
Dip Not : 'Bir veya iki saat pişirin' Dememin sebebi etin pişmesiyle alakalı, ama en az bir saat olduğu ise kesin. Bu yemeği yarı yarıya malzemesini bölüp de yapabilirsiniz. Acısı çıkarılan suyu, yemeğin içine dökmeyin, tadını değiştirir. Sunağın ekşiliğini ve tuzunu ilk etapta kontrol edemezsiniz, çünkü karıştırılmayan bir yemek şekli. Tecrübeniz konuşacak bir anlamda, diyelim ki tuzu ve sumağı az oldu, yemeği her yarım saatte kontrol edin, yemek buharından muhtemelen dibe çökecektir, işte tam zamanı ;) Tadına bakıp ilavelerinizi rahatlıkla edebilirsiniz.
 
 
Toplam blog
: 425
: 412
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..