Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '12

 
Kategori
Güncel
 

Meğer hemşerimmiş Mustafa kemal

Yatmak için serinliğin çökmesini bekliyorduk dinlencede. Kızım "Baba habere bak" dedi. Okumaya başladı sosyal medyadaki haberi. Mustafa Kemal Atatürk'ün aslen Malatyalı olduğu yazılıydı. Gerçekler alt üst olmuştu birden. Yıpratma kampanyasının bir yönümü diye düşünürken, "Heeyd"  diye nara atarak fırladım oturduğum yerden. Başladım kostaklı kostaklı yürümeye.

Çocuklar "ne oluyor baba "diye söylenirken, salına salına yürüyüşüme de gülüyorlardı. Belki de “Babam aklını kaçırdı” diye düşünmüşlerdir bile.

Şoven duygularım doruk noktasına çıkmış, dinlencedeki komşulara "Malatya demek Türkiye demektir." diye sesleniyordun gecenin ilerleyen dakikalarında. Sıcaktan gecenin yarısı da olsa, çoğu pergola altında, bahçede vakit geçiriyorlardı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsuna görevlendirme yazısını imzalayan zamanın Genelkurmay başkanı Cevat Çobanlı Paşa Malatyalıdır. Çağdaş Türk Devletinin Başbakanı ve ikinci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü Paşa Malatyalıdır. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk de Malatyalı olunca, Çağdaş Türk Devletinin temelinde üç Malatyalının imzası bulunmaktadır. "Devleti biz kurduk" diye övünmekte haklı değil miyim?

Biraz daha şovenliğim tuttu ."Devleti biz kurduk biz yönettik, biz yaşatıyoruz" deyince,  komşulardan homurdanma başladı. Hemen dikleştim. Kıskanmayın diye haykırdım. Mustafa Kemal, İsmet İnönü, Türk devletini kurup yönettiler, Turgut Özal yönetmeye devam etti, şimdide verdiğimiz şehitlerle yaşatmaya çalışıyoruz deyince, bitişik komşum "Ferit Beyle söz dalaşına girmek tehlikeli" dedi.

Yazı, bir yargı kararını dayanak gösteriyordu. Mustafa Kemal Atatürk'ün Selanikli veya Malatyalı olması önemli değil. Annesinin babasının şu bu olması da önemli değil. Önemli olan Çağdaş Türk Devletinin kuruluşu ve gerçekleştirdiği devrimlerin evrensel değeridir.

Zübeyde Hanım Halası, Ali Rıza bey eniştesi oluyormuş. Babası Mehmet bey çiftlik sahibiymiş. Çeteler öldürünce, annesi Ayşe hanım, çetelerden kaçarak Mustafa Kemal ile birlikte halasının yanına gitmişler. Kısa süre sonra Ayşe hanımda ölüyor. Hala büyütüyor Mustafa kemali. Hala teyze Anadolu da ana yarısı olarak kabul edilir. Zübeyde halanın iyi bir anne olarak Mustafa Kemali yetiştirmelerinin küçümsenecek bir yanı da yoktur.

Kimse bu konudan malzeme çıkar diye sevinmesin. Üstelik Türkmen soyundanmış. Bazıları bu duruma çok bozulmuştur. Ağızlarında sakız gibi çiğnedikleri sözcükleri de söyleyemeyecekler.

Mustafa Kemal ve arkadaşlarının, Türk Milletinin müreffeh devletler seviyesine çıkarmak için,  yaptıkları devrimlerin anlamı, bu yüz yılda ancak kavranabilmektedir.

Demokrasi adına ülkeler kan gölüne döndü. Dünya sermayesi ile bütünleşen orta doğunun feodal yapısını yönetenler, kargaşa içinde. Bahar hareketi denildi, sonbahar mı kış mı belli değil. Halkların duyguları sömürülerek kardeşkanı akıtılmaya devam edilmektedir.

Mustafa Kemalin önderliğinde, Çanakkale de, kurtuluş savaşında omuz omuza çarpışanların torunları, siyasetin oyuncağı olarak ayrışmaya başladılar. Duyarlı insanlar gidişattan kaygılı. Güzelliklerin yaşanması gerekirken, gencecik fidanlar toprağa gömülüyor. Çaresizliğe boyun eğemiyorum. “Sarı saçlı mavi gözlü Malatyalı hemşerim neredesin?” diye haykırıyorum. Öğrettiklerinizi öğretemediğimiz için hayıflanıyorum.27.09.2012

 
Toplam blog
: 97
: 463
Kayıt tarihi
: 07.02.09
 
 

1944 yılında Arapgir'de doğmuştur. İlk ve orta öğretimini Arapgir'de, lise öğrenimini Ankara Gazi Li..