Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mehmet Âkif'in ölüm yıldönümünün ardından

7 Aralık 1936’da vefat eden büyük şair ve düşünür Mehmet Âkif Bey’i bir kere daha rahmet ve minnetle anıyoruz.1873’de  İstanbul Fatih’te, medrese müderrislerinden  İpekli Tahir Efendi’nin oğlu olarak dünyaya geldi.

Mehmet Âkif, ilk öğrenimini takiben Fatih Rüştiyesi  ve mülkiyenin  lise kısmını bitirmişti. Mülkiyenin yüksek kısmına geçtiği yıl babasını kaybedince, Halkalı Baytar Mektebi’ne girerek birincilikle mezun olmuştur.

1908’te Eşref Edip’le birlikte Sırat-ı Müstakim ve Sebilürreşat Dergileri’ni çıkaran Âkif, makâlelerinde ve vaazlarında Ziya Gökalp’in Türkçülük görüşüne karşı “İslâm Birliği” fikrini savunuyordu.

İzmir’in 1919’da işgalinden sonra başlayan, Millî Mücadele’yi desteklemek için Balıkesir ve Kastamonu’da verdiği vaazlarla halkın direnişini artırmaya çalışmıştır. 

1920’de TBMM’deki  Burdur Milletvekilliği esnasında  Konya İsyanı’nı önlemek ve halka öğüt vermek üzere  Konya’ya oradan da Kastamonu’ya geçerek  Nasrullah Camii’nde verdiği vaazda, Sevr Andlaşması ve Millî Mücadele  hakkında halkı  bilgilendirmiş, burada verdiği vaazı basılarak diğer vilayetlere ve cephelere gönderilmiştir.

Mehmet Âkif’in “İstiklâl Marşı” olarak benimsenen şiiri 724 şiir arasından seçilmiş, ve 1 Mart 1921 günü, devrin Millî Eğitim Bakanı Hamdullah Suphi tarafından dört kez okunarak sürekli alkışlamıştır. Aynı gün 12 Mart 1921 de TBMM tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilerek, bir kere daha Hamdullah Suphi Tanrıöven’in sesinden ayakta dinlenmiştir.

Âkif maddî sıkıntılar içerisinde olmasına rağmen, İstiklâl Marşı şairi olarak kendisine verilmek istenen para 500TL. ödülünü kabul almamıştır. Millî Mücadele’den sonra, Pirens Abbas Halim Paşa’nın davetlisi olarak Mısır’a gitmiş ve 1925-1935 yılları arasında  Kahire ‘deki Mısır Üniversitesi’nde Türk Dili ve Edebiyatı Profesörlüğü yapmış, hastalanınca da  İstanbul’a dönerek 27 Aralık 1936’da vefatı üzerine Edirnekapı Şehitliği’ne gömülmüştür.

(Cumhuriyet rejimine karşı olduğu, iktidarın kendisine baskı yaptığı için Mısır’a gittiği söylentilerinin tamamı asılsızdır. Kendisi her devirde saygın ve saygıya layık olarak yaşamış bir dönem de bizzat Atatürk’ün ricası ve 12. Kolordu Komutanı Fahrettin Paşa’nın da destek ve teveccühü İsmail Bey’in istifası ile boşalan Burdur millet vekilli gö olarak görev almıştır. Her büyük sanatçı gibi evinde sessiz sedasız hakkın rahmetine yolcu olmuş; bu arada tabutundan kimsenin haberi olmamış; fakat haberdar olunur olunmaz da gereken ilgi gösterilmiş olup naaşı üniversite gençliğinin kolları arasında kalabalık bir grup tarafından Hakk’a yolcu edilmiştir.)

Şiirde Gerçekçilik Akımının temsilcisi olan Âkif, aruz ölçüsünün de en güzel örneklerini vermiştir. “Çanakkale Şehitleri”ne, “Bülbül” şiiri ile da edebiyat tarihimizde unutulmayacak bir tahtın sahibi olmuştur. Yedi kitabın toplanmasından oluşan “Safahat” adlı eseri bugün ölümsüz bir eserdir. Devrin ve kendisinden sonrakilerin dikkatlerini üzerine çekme Âkif’in hayatı ve eserleri hakkında bir çok eserler yazılmış ve yazılmaya devam edilecektir.

İstiklâl Marşı, Çanakkale Şehitleri’ne, Bülbül” gibi ölümsüz eserlerin sahibi merhum Mehmet Âkif Ersoy’u ölüm yıl dönümü münasebetiyle rahmet ve minnetle anıyor;  Allah’tan rahmet, diliyorum.

 
Toplam blog
: 65
: 503
Kayıt tarihi
: 27.09.10
 
 

Abdullah (Çağrı) ELGÜN HAYATI HAKKINDA BİLGİLER Kayseri’de dünyaya geldi. Kayseri Atatürk İlkokul..