Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '07

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Mehmet Ali Birand danıştayın telekom hakkındaki kararının mantığını anlayamamış

Mehmet Ali Birand danıştayın telekom hakkındaki kararının mantığını anlayamamış
 

16. Haziran günü Hürriyet Gazetesinde şu adresde

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=6719889&tarih=2007-06-16 bulunan yazısında, danıştayın, Türk Telekom'un sabit faturalardan, uluslararası şehirlerarası ve GSM'lerle yapılan konuşmaların fiyatlarını ucuzlatan kararını “tüketicinin aleyhine olduğu” gerekçesiyle durdurmasının mantığını anlayamamış. Gerekçeleri de, basına yansıdığı kadarıyla okumuş ama yine anlayamamış. Bir de ben anlatayım. Bilindiği gibi Türk Telekom, şehir içi arama fiyatlarını yüzde 18 yükseltti. Buna karşılık diğer servisleri %53-60 arası indirdi. Buna göre, sayın Birand, Türk Telekom indirimlerinden en çok yararlananlardan birisi olmuş. Peki Türkiye’de genelde sabit telefonları daha çok şehir içi konuşmalarda kullanan öteki Türkiye’ye ne demeli? Türkiye’de Mehmet Ali Birand gibi daha çok şehirler arası konuşanlar mı fazla, yoksa telefonu daha çok markete, tüpçüye, konu komşuya açarak kullananlar mı daha fazla?

Bakın tarife değişikliği Telekom başka neler yaptı?

Özetleyelim;

1-On milyon abonenin kullandigi "HesapliHATT" tarifesinde aylık olarak ödenen sabit ücret karşılığında kullanım hakkı kazanılan ve günün herhangibir saatinde kullanılabilen 100 kontör yok edilmiştir. Şimdi Türk Telekom yetkilileri buna itiraz edecekler, bedava verilen 100 kontör yok edilmemiş tam tersine 160 kontöre cıkarılmıştır diyeceklerdir. Evet, doğru çıkarıldı ama bu sadece gece saat 22 den sabah 07 arası ve Pazar günleri kullanılabilen 160 kontör hakkı verilmiştir. Bu ikisi birbiri ile kıyaslanabilinir mi? Bu hakkın ne anlama geldiğini herhalde anlayabiliyorsunuzdur.

2-Eski tarifede ay içinde kullanılamayan kontörler bir sonraki ay içinde kullanılmak uzere devredilebilmekte idi. Yeni tarifede bu imkan kaldırılmış ve ay içinde kullanılmayan kontör hakki yok olmaktadır.

3-Eski tarifede sabit ücret karşılığı hak kazanılan kontör hakki her turlu arama için kullanılabilirken yeni tarife ile sadece İlici ve İller arası çağrılar için kullanılabilmektedir. Milletlerarasi ve Cep telefonlarına dogru yapılan aramalar hak olmaktan çıkarılmıştır.

4-Hesaplıhatt ve Yazlıkhatt aboneleri yeni oluşan alternatif operatörler
üzerinden daha ucuz olarak cağri yapabilme hakkından mahrum bırakılmıştır.

5-Yukarıda sayılan olumsuzluklara karşın, ortalama dar gelirli abonelerin
kullanmadiği milletlerarası ve çok az kullandığı şehirlerarası ücretlerde indirim yapılmıştır. Bu indirimler dar gelirli abone grubunu çok az etkileyecek indirimlerdir.

6-StandartHATT abonelerinde eski tarifede olmayan 100 kontör bedava konuşma
hakkı gece saatlerinde ve Pazar günü kullanılmak üzere verilmiştir. Bu
hakkin ne kadar kullanilabilecegi yine takdirlere sunulur.

Telekomla ilgili diğer bloglarım;

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=44291

http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=45821

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..