Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Kasım '09

 
Kategori
Güncel
 

Mehmet Ali Şahin AKP'yi bölücülükle suçladı.

Mehmet Ali Şahin AKP'yi bölücülükle suçladı.
 

Malum son bir kaç gündür gündemde Tunceli eski ismiyle Dersim olayları var. Tartışmanın ortaya çıkış nedeni ise Demokratik Açılım kapsamında TBMM’de yapılan görüşmelerde yapılan çeşitli beyanlar. Bunları araştırırken internette enteresan bir bilgiye rastladım. Gerçekten ilginç olduğu için paylaşmak istedim.

Meğer TBMM Başkanı da Tunceli ile ilgili bazı açıklamalar yapmış. Gazetelerin haberlerine göre, Mehmet Ali Şahin, Tunceli’nin isminin Dersim olarak değiştirilmesi teklifi üzerine bir değerlendirme yapmış ve “Bunu kesinlikle yanlış bulduğunu, bu davranışın altında bölücü bir zihniyet yattığını ve böyle bir girişimde bulunmayı bölücü zihniyetin ülkenin bütünlüğünü bozacak bir eylemi olarak gördüğünü" açıklamış.

Şaşırtıcı değil mi. İnsan bir an yalan haber olduğunu düşünüyor. Dersim olayları için “Katliam, soykırım” gibi tanımlamaların yapıldığı; hükümetin “Analar Ağlamasın” diye demokratik açılım yapmaya çalıştığı, yaptıklarını eleştirenleri de “Yeni şehit cenazeleri bekleyenler var” diye itham ettiği bir zamanda bunları duymak garip geliyor. Hele de bunları söyleyen, TBMM Başkanı olmadan hemen önce AKP Hükümetinde Adalet Bakanlığı yapmış bir kişi ise.

Ancak bu haber ve Şahin’in açıklamaları kesinlikle doğru. Sadece tek bir detay var. Mehmet Ali Şahin bu değerlendirmeyi yaklaşık sekiz ay önce, Şubat 2009’da AKP’nin Adalet Bakanı iken yapmış. Şimdi haberin detaylarına bakalım. Çünkü çok enterasan bilgiler içeriyor Şahin'in demeci.

“Kahramanmaraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 89'uncu yıl dönümü kutlamalarına katılan Bakan Şahin, tören öncesi Vali Mehmet Niyazi Tanılır'ı ziyaret etti. Bu sırada gazeteciler Bakan Şahin'e DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis'in, "Tunceli'nin adının 'Dersim' olarak değiştirilmesi için TBMM'ye kanun teklifi sunacağız" açıklamasıyla ilgili görüşünü sordu. Türkiye'nin gündeminde böyle bir olayın olmadığını söyleyen Şahin, hükümetin de gündeminde olmadığını söyledi. Bakan Şahin, "Bu girişimi ve açıklamayı kesinlikle yanlış buluyoruz. Bunun altında bölücü bir zihniyet yatıyor. Ben böyle düşünüyorum. Bölücü bir zihniyetin ülkenin bütünlüğünü bozacak bir eylemi olarak görüyoruz. Dolayısıyla böyle bir şeyi reddediyoruz" dedi.(13 Şubat 2009)

Başka bir gazete haberinde ise aynı olayla ilgili olarak AKP’li Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, “Ben bunun altında bölücü bir zihniyet görüyor ve hissediyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve hükümeti bu tür provokasyonlara alet olmaz” demiş.

Beyanattan anlıyoruz ki AKP'li Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’e göre;

1. Böyle bir şeyi teklif etmek, bölücü bir zihniyetin ürünüdür.

2. Hükümetin gündeminde böyle bir şey yoktur.

3. Böyle bir uygulama ülkenin bütünlüğünü bozacaktır.

4. Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve Hükümeti böyle bir provakasyona alet olamaz.

Bu açıklamaya karşı o dönemde hükümet kanadından herhangi bir yalanlama gelmediğini de belirtmem lazım.

Tarih 10 Kasım 2009: Mehmet Ali Şahin TBMM Başkanı. Ve yönettiği oturumda AKP Hükümeti adına İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın Milli Birlik Açılımı adı altında önerdiği çözümlerden biri de şu.

“İçişleri Bakanı Beşir Atalay, bugüne kadar çeşitli sebeplerle isimleri değiştirilen yerleşim birimlerine, yerel talep olması halinde, mevzuat hükümlerine uygun olarak eski isimlerinin verilebileceğini söyledi.”

Yani hükümet sadece Tunceli’nin isminin Dersim olmasının değil, mevcut tüm yerleşimlerin isminin değişebilmesi için gerekli düzenlemenin yapılmasını sağlamaya çalışıyor.

Başka bir deyişle aynı hükümet, sekiz ay önce bir bakanı tarafından bölücülük olarak nitelediği bir uygulamayı, şimdi bir başka bakanı tarafından çözüm olarak kabul ettirmeye çalışıyor.

Bu iki olayı alt alta koyduğumda benim nacizane aklımın ve vicdanımın ulaştığı nokta şudur.

Ya AKP’nin bakanları ne dediğini, ne yaptığını bilmeyen kişilerdir. Bugün öyle, yarın böyle konuşan sözüne güvenilmez siyasetçilerdir.

Ya da AKP daha sekiz ay önce bölücülük olarak gördüğü bir davranışı demokratik çözüm adıyla bize bugün bize yutturmaya çalışmaktadır.

YORUM SİZİN.

 
Toplam blog
: 31
: 334
Kayıt tarihi
: 02.10.09
 
 

Merhaba, Sosyoloji eğitimi aldım. Eğitim alanında çalışıyorum. Fikirlerini, duygularını başarıyla ..