Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mart '11

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mehmet Kapçak'ın Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki sergisi ilgi odağı oldu.

Mehmet Kapçak'ın Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki sergisi ilgi odağı oldu.
 

Mehmet Kapçak'ın Görsel Sanatlar sergisinden bir görüntü.


Mehmet Kapçak'ın Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Galerisi'ndeki sergisi ilgi odağı oldu.

Özellikle Dicle Üniversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğrencilerinin ilgi odağı haline gelen sergi 07 mart 2011 pazartesi günü saat 17, 30'da açıldı.

Bölüm başkanı Doç. Dr. Ali Osman Alakuş'un Ankara'da bir çalıştayda olması nedeniyle katılamadığı sergiye başta Eğitim Fakültesi dekanı Prof. Dr. Sait Yücel olmak üzere, Seramik Sanatçısı Yrd. Doç. Fatma Evren Dağdaş, Resim Sanatçısı Öğrt. Gör. Samet Aydın, Resim Sanatçısı Öğrt. Gör. Bahattin Eren, Resim Sanatçısı Ar. Gör. Seçkin Aydın ve Sanat Eğitimcisi Uzman Lerzan Saya ev sahipliğinde çok sayıda sanatsever izleyici katıldı.

Görsel sanatçı ve sanat eğitimcisi Aziz Kanat'ın rehberliğinde, Diyarbakır Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi öğrencilerinden oluşan kalabalık bir grubun da katıldığı sergide; Sanat eğitimcisi ve aramızdan sıyrılarak uzun soluklu üretkenliğinin yanısıra olabildiğince özgün çalışmaları ile ulasal galericilerin odağı haline gelen; sanat eğitimcisi Görsel Sanatçı Orhan Umut ile Diyarbakır'ın ilk özel sanat galerisi olan Antik Sanat Galerisi'nin kurucusu ve sahibi sanat eğitimcisi ressam Melik A. Bedirhanoğlu onur konuğu oldular.

Hedef kitlesi "Eğitim Fakültelerinin Görsel Sanatlar Bölümü" öğrencileri olan sergi, Diyarbakır bazında amacına ulaştı diyebiliriz.

Bölüm öğrencileri dahil, izleyiciler tarafından en çok merak edilen ve en çok sorulan soru: Neden keçi? sorusu oldu.

Sanat eğitimcisi ve görsel sanatçı Mehmet Kapçak :

Görsel anlatımda plastik ögelere ulaşmak için obje amaç değil araçtır. Öyküleme, ifade çok da önem arz etmiyor benim için. Önem arz eden beynin rahatlamasıdır. Evrende her şey zıtlıklar dengesindedir. Dengesizlik göz ve beyni rahatsız eder. Göz ve beynin uyarılması birbirleriyle ilişkili zıtlıklarla sağlanabilir ve denge sağlandığında rahatlar. Görsel anlatımın etkinliği birbirlerinin varlık nedeni olan ilişkili, uyumlu zıtlık dengeleriyle sağlanabilir. Bu da , formda, renkte, harekette,açık- koyuda, az- çok, şiddetli şiddetsiz, hareketli- hareketsiz, büyük- küçük, uzak- yakın gibi zıtlıklarla elde edilebilir.

Görsel anlatımda ,elementer sistemler (doku, strüktür, form tekrarı) ritimsellikle oluşturulabilir. Formda, harekette, ara boşluğunda, renkte benzerliklerin ve aynılıkların yinelenmeleri tasarıma birlik, bütünlük ve optik hareket kazandırır.

Kişioğlu görsel ve düşünsel olarak hep dengeyi arar. Dengesizlik, bozukluk, yanlışlık, ayrılık demek olup; uzun süreli olmaz. Göz ve beyin dengesizlikten rahatsız olur ve biçimde, renkte, harekette, açık-koyuda denge bulduğunda rahatlar. Bir bütünde, karşılıklı gelen bölümlerin, katlandığında her elemanı ile çakışması, ikiz olması simetrik denge ile ilgilidir. Simetri eşitliği de beraberinde getirdiği için başlı başına dengedir. Görsel anlatım oluşturan elemanların, benzerlik, zıtlık, uslup, uygunluk ilişkileri ile renk, form, hareket, açık-koyu olarak gözde oluşturduğu dengeler bütünü asimetrik denge kapsamındadır. Bir tabloyu oluşturan renklerin karışımı varsayıldığında “orta gri” yi vermesiyle oluşan denge göz ve beyni rahatlatır. İzleyicide beyin rahatlatmak için plastik ögelerin birbirleriyle ilişkilendirilmesinde denge yaratabilmek adına sanatçıların araç olarak seçtikleri objeler farklı farklıdır.

Kimi sanatçı doğayı seçerken; kimi “at”ı, kimi insanı, kimi “kuş”u, kimi “ölü doğayı, “ (natürmort) kimi de “soyut”u seçer. Ben de “Keçi” yi seçtim. Keçi formunu yukarıda sayılan görsel anlatım ögelerinin oluşumunda işlenişi en uygun form olarak göredurayım; mitolojide yeri ve, sanatsal formu olan; özelde sürüyü sürükleyen hiperaktif hereket yeteneğine sahip yöresel motif olarak da önemsiyorum. Yanıtını verdi.

Sergi 11 mart 2011 tarihine kadar gezilebilecek.

http://www.mehmetkapcak.com/news.php

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..