Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '14

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Mehmet Kapçak’ın Orta Gri ile Beyin ilişki adlı resim sergisi Ankara Krişna Sanat Merkezi'nde

Mehmet Kapçak’ın Orta Gri ile Beyin ilişki adlı resim sergisi Ankara Krişna Sanat Merkezi'nde
 

Mehmet Kapçak’ın ORTA GRİ İLE BEYİN İLİŞKİ adlı resim sergisi davetisi


Sergi, 07 Ocak ile 30 Ocak 2015 tarihleri arası gezilebilir

Görsel anlatımda plastik ögelere ulaşmak için obje amaç değil araçtır. Öyküleme, ifade çok da önem arz etmiyor sanatçı için. Önem arz eden beynin rahatlamasıdır.

Evrende her şey zıtlıklar dengesindedir. Dengesizlik göz ve beyni rahatsız eder. Göz ve beynin uyarılması birbirleriyle ilişkili zıtlıklarla sağlanabilir ve denge sağlandığında rahatlar. Görsel anlatımın etkinliği birbirlerinin varlık nedeni olan ilişkili, uyumlu zıtlık dengeleriyle sağlanabilir. Bu da , formda, renkte, harekette,açık- koyuda, az- çok, şiddetli şiddetsiz, hareketli- hareketsiz, büyük- küçük, uzak- yakın gibi zıtlıklarla elde edilebilir.

Görsel anlatımda ,elementer sistemler (doku, strüktür, form tekrarı) ritimsellikle oluşturulabilir. Formda, harekette, ara boşluğunda, renkte benzerliklerin ve aynılıkların yinelenmeleri tasarıma birlik, bütünlük ve optik hareket kazandırır.

Sanat “Çaba”dır. Ancak kaygı içeren bir çaba. Kaygı ise “Estetik”tir. Kaygısı estetik olan “Çaba” sanat ise; “Çaba”yı gösteren kişi sanatçı; Çaba sonucu oluşan ürün ise “ Sanat Eseri”dir.

Estetik kaygıda sanatçı veizleyici, görsel ve düşünsel olarak hep dengeyi arar. Dengesizlik, bozukluk, yanlışlık, ayrılık demek olup; uzun süreli olmaz. Göz ve beyin dengesizlikten rahatsız olur ve biçimde, renkte, harekette, açık-koyuda denge bulduğunda rahatlar. Bir bütünde, karşılıklı gelen bölümlerin, katlandığında her elemanı ile çakışması, ikiz olması simetrik denge ile ilgilidir. Simetri, eşitliği de beraberinde getirdiği için başlı başına dengedir. Görsel anlatım oluşturan elemanların, benzerlik, zıtlık, uslup, uygunluk ilişkileri ile renk, form, hareket, açık-koyu olarak gözde oluşturduğu dengeler bütünü asimetrik denge kapsamındadır. Bir tabloyu oluşturan renklerin karışımı varsayıldığında “orta gri”yi vermesiyle oluşan denge göz ve beyni rahatlatır.

İzleyicide beyin rahatlatmak için plastik ögelerin birbirleriyle ilişkilendirilmesinde denge yaratabilmek adına sanatçıların araç olarak seçtikleri objeler farklı farklıdır. Kimi sanatçı doğayı seçerken; kimi “at”ı, kimi insanı, kimi “kuş”u, kimi “ölü doğayı, “ (natürmort) kimi de “soyut”u seçer.

 

Kapçak:

- “Keçi’ yi seçtim. Keçi formunu yukarıda sayılan görsel anlatım ögelerinin oluşumunda işlenişi en uygun form olarak göredurayım; mitolojide yeri ve sanatsal formu olan; özelde sürüyü sürükleyen hiperaktif hereket yeteneğine sahip yöresel motif olarak da önemsiyorum” diyor.

 

 

 
Toplam blog
: 78
: 1725
Kayıt tarihi
: 07.05.07
 
 

1947 yılında Mazıdağı'nda doğdu. İstanbul İlköğretmen Okulu'ndan mezun olduktan sonra; İstanbul A..