Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '09

 
Kategori
Şiir
 

Mehmet Karabulut'un gelen kitaplarının içinden çıkan belgeler üzerine söyleşi

İzlenimler, Gizemli Bir Söyleşi, Nabide KILINÇ

Not: (Yazım 9 .Kasım. 2009 Pazartesi günü Muğla Devrim Gazetesi Sanat Sayfası'nda yayınlanacaktır.)

YERKESİK ŞAİRİ

MEHMET KARABULUT’UN GELEN KİTAPLARININ İÇİNDEN ÇIKAN BELGELER ÜZERİNE SÖYLEŞİ...

Mehmet Karabulut. İstanbul’da , Göztepe Lütfiye Sokak Tunçdere apt. nında yaşıyor. Yöremin ve ülkenin evrensel duygu ve düşüncelerine karışmış şairi. 20’ ye yakın şiir kitabı ile şiirseverlere ve edebiyat dünyasına “merhaba” demiş. Yöreme olan vefa dolu duygu ve düşünceleri, özlemi onu şiirleriyle ıslattığı Yerkesik topraklarına çekmiş. 1960’lı yılların tam ortasında Edebiyat dünyasına şiirleriyle dem vurmuş. Mehmet Karabulut şairin ve gökyüzünden yağan yıldızın imgelerini duygu ve düşüncelerine, yüreğine dizmiş, şiir olmuş, edebiyat yıllıkları olmuş. 1925 Muğla Yerkesik doğumlu Mehmet Karabulut. Okul yıllarında ayrılmış doğduğu topraklardan. Yüksek Öğretmen Okulu Edebiyat Fakültesi’nin Felsefe Bölümü’nü bitirmiş.

x x x

ÇAN şiir kitabının arka sayfasında Hüseyin Demirhan Mehmet Karabulut için şunları yazmaktadır:

Edirne, Erzurum, Kırklareli, Develi, Beşiktaş Kız Liseleri’nde çalışmış ve buradan emekli olmuştur. “Mehmet Karabulut’un çok özgün şiir söylemi vardır. Daha ilk yapıtı olan Marçal Akşamları’nda ortaya koymuştur bunu;

Bir gün size kadar gelinse / İncecik keçi yollarından gidile gidile / On beş yirmi hanelik Marçal köyleri /Yıldızların aydınlığında üstünüzden/ Bütün yorgunluklar uçup gitmez mi / Ve uyur uykularınızda çocuklarınız öpülse / Pembe bir sabahla başlamaz mı gün / Yeşermez mi dikenlerin ucu bile.

Hüseyin Demirhan şöyle devam etmektedir; “Karabulut’un bütün şiirlerinde Anadolu’nun derin gölleri kadar mavi, insanının yüreği kadar hüzünlü, bakışı kadar “naif” bir anlatım vardır. Ölen karısı için yazdığı şiirler onulmaz bir acı oturtur insanın içine. Toplumcu düşüncesi de bir çok şiirlerinde Spartaküs destanında keskin çizgilerle yansır. Kısacası, Karabulut’un şiirlerinde düşünceyi bulursunuz derin ve ince. İmgeler bulursunuz yurt doğası kadar renkli, toplumsal gerçeği bulursunuz yürek yakan.”

Ve Asım Bezirci Mehmet Karabulut’un “Yerküre ve Kovboy” adlı kitabı için şunu demektedir. Asım Bezirci’nin aramızdan ayrılışı yürek yakar.

“İlk yapıtlarında Anadolu’yu tasvir eden, memleket, insan ve doğa, Atatürk sevgisini dile getiren Mehmet Karabulut zamanla “insancı- toplumcu” bir anlayışa yöneldi. “Dünyayı insanca yaşamada ve barış doğrultusunda düzenlemede” şiire de sorumluluk düştüğünü ileri sürdü. “Şiiri yaşamın bir parçası saydı.” Yapıtlarında bir yandan yurt gerçeklerini yansıtırken, öbür yandan dünya olaylarına da ilgi gösterdi. Barışa, özgürlüğe, bağımsızlığa, adalete özlemini belirtti.”

x x x

Ozan Mehmet Karabulut’un bugüne kadar okuduğu kitaplar, yıllıklar, çok sayıda şiir kitabı, şiir yıllıkları Yerkesik Kütüphanesi’ne geldi.

Kitaplarının içinde dikkatimi çeken; Hıfzı Topuz okumuş, gördüm, şiirler Türk ve Dünya Edebiyatı, en çok okuduğu yayınlar arasında. Ve Durgun Akardı Don. Felsefe ve Sosyoloji sözlükleri. Fikret Otyam, daha nice şair ve yazarlar Yaşar Kemal’den Fakir Baykurt’a, dünya edebiyatının ünlü yazarları, okuduğu eserler arasında.

Kitaplar o yılları anlatıyor sanki, sararmış, eskimiş, o yıllara tanıklık ediyor. Hepsi de kıymetli. İçinde zengin bir şiir dünyası var.

Yüreğime kitapların içinden çıkan belge ve bilgiler dolandı.

Bir belge Türk Dil Kurumu’ndan yazılmış.

Ankara, tarih 18.07.1975.

Sayın Mehmet Karabulut,

Kasım 1975, Orhan Veli’nin ölümünün 25. Yıldönümüdür. Türk Dili dergisi, Türk şiirinin değerli ozanı için “Özel Bölüm” ayıracaktır. Söz konusu bölümde yayımlanmak üzere, aşağıdaki sorumuza bir daktilo sayfasını geçmeyecek ölçüde bir karşılık vermenizi, bizi çok gönendirecek olan bu karşılığınızı en geç 1 Ekim 1975’e değin elimize ulaştırmanızı rica eder, saygılarımı sunarım.

Genel Yazman, Ömer Asım Aksoy a.

Soru? Bir Seçki hazırlasanız(antoloji) Orhan Veli’nin hangi şiirlerini seçerdiniz? Neden?

x x x

Muğla Devrim Gazetesi Sanat Sayfası’nın içinde Mehmet Karabulut’un gelen kitaplarının içinden çıkan belgelere yer verdim.

Bir sayfa kendi el yazısı ile şiirleri de var. Kimini okuyabildim . Ne diyor? Güz gecelerinde başlar kış soğuğu. Orman örtüsüz, pırtısız aylarca. Uyur da bir sabah uyanır.

Ozan yöremin ve ülkenin şairi, Mehmet ağabey. En son kitabında yine bir Yerkesik Marçalı’dan şiiri var. Şiir kitabı Bulutlarla Rüzgarlarla;

SANDRAS GÜNEŞİ

Sandıras dağından doğan güneş./ Batmadan uzaklardaki Marçal dağlarında/ Ovalardaki, yamaçlardaki/ Arpaları, buğdayları, tütünleri / Büyütürdü ısıtıp toprağı / Ve geçip giden/ Gezginci ve zar gibi ince / Bulutları da sağardı/ Ve öyle bir sağardı ki, / Tükenirdi bulutlar daha / Düşmeden damlacıkları toprağa.

x x x

Geçen haftaydı. Tam da o sırada Mehmet Karabulut ile ilgili duygu ve düşünce içindeydim ki, birden telefon çaldı. Telefondaki ses "Belgin Karabulut" idi. Belgin Hanım Mehmet ağabeyin eşi. Kısaca konuştuk kendisiyle. Telefonu “Mehmet ağabeyin görüşecek diye verirken, öylesine heyecanlandım ki, sesine”, çünkü onun rahatsızlığı hep konuşabilmesine engel, yoruluyordu. Şiirlerinden, duygularından, düşüncelerinden hiç kopmamış Mehmet ağabey. Dinledim, duygulandım, sevindim, gönendim.

Mehmet Karabulut şiirleri ve sesiyle dolandı yüreğime ezgi oldu, evren oldu, yıldız oldu ışıdı, ısıttı yüreğimi. Sımsıkı sardı...

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..