Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '09

 
Kategori
Şiir
 

Mehmet Karabulut'un gelen kitaplarının içinden çıkan belgeler üzerine söyleşi

Mehmet Karabulut'un gelen kitaplarının içinden çıkan belgeler üzerine söyleşi
 

Mehmet Karabulut


İzlenimler, Gizemli Bir Söyleşi, Nabide KILIÇ

(Yazım 23. Kasım.2009 Pazartesi günü Muğla Devrim Gazetesi Sanat Sayfası'nda yayınlanacaktır.)

Mehmet Karabulut’un en son çıkardığı şiir kitabı “Bulutlarla Rüzgarlarla”.

Yöremin, ülkenin evrensel şairi “Mehmet Karabulut” demiştik.

Ne duygular, ne düşünceler, ne şiirleriyle ıslatmış. Şiirlerinde Yerkesik’i. Beldemin üzerine yıldız yıldız yağmış, ışımış. O benim yöremin yetiştirdiği ozan, yanı başımızda bir dost, Yerkesik sevgisi olan, yüreğinde özlemi, Mehmet Karabulut’tur. Ne kutlu, ne mutlu şu beldeme ki , bir” Kütüphanesi “ var "etkin ve yürek dolu." Ne mutlu ki, şairi var, ozanı yanı başında ve İbrahim Ergin. Yerkesik şiirleriyle dopdolu, işte onlar yöremin, ülkenin insanına mal olmuş , kendi içinden çıkan, bağrından şairleri.

Şimdi Arda İnal var, Yerkesik kökenli. Genç hukukçu Arda İnal , Bir şiir kitabıyla şiir severlerle buluşmuş. 2004- 2009 dönemi Yerkesik Belediye Başkanlığı yapan Mustafa KaradağÖzgürlük Özlemi Yerkesik” şiirleriyle buluşmuştur Yerkesikle. Ve “fotoğraf sanatıyla” birbirinden ilginç “Yerkesik ve çekimleriyle”. Yöremin kültür ve sanatını yaşatan Muammer Deniz "fotoğraf sanatı ve belgesel çekimleriyle"... Peki ya yazarı, araştırmacısı büyük tarihçisi Ünal Türkeş bulunur mu böylesine yetişmiş ürün veren insanları. O beldemin insanlarıdır.

Mehmet ağabeyin gelen kitaplarının içinden çıkan belgede şöyle demektedir:

Yazı Yerkesik Belediye Başkanlığı’ndan özel çıkmış. Çıktığı tarih 29.09.2005.

Sayın Mehmet Karabulut Değerli ağabey;

Yerkesik toprağının yetiştirdiği (sizin gibi) İbrahim Ergin’in yeni şiir kitabı “KARDA LEKE VAR”.

Kendisine sordum “sizin yerinize ben göndersem olur mu” diye. Ve izniyle bu şiir kitabını Belediyemizin kültür hizmeti çerçevesinde gönderiyorum.

Sağlık dileklerimle. Saygılar sunuyorum.

Mustafa Karadağ. Yerkesik Belediye Başkanı.

Mehmet Karabulut’a İlkansan’dan gelen kart şöyle demektedir; tarih 12.3.1972

Kitabı takdirlerinize sunar, okulda bir miktar satış imkanı yaratmayı da dilerim. Saygı ve teşekkürlerimle.

Bir kartta Şerif Öztürk’ten gelmiştir. Beşiktaş Kız Lisesi Müdürü;

Sayın Karabulut’ların yeni yılını kutlar, mutlu ve sağlık dolu nice yıllar dilerim.

Söz Yerkesik duygu ve düşüncelerinden açılmışken, Algı köyünden Şerif Ali Öztürk’ten biraz söz edelim;

İzmir’de bundan birkaç yıl önce Şerif Ali Öztürk hakkın rahmetine kavuşmuştur. Yerkesik Algı kökenlidir. Şerif Ali Öztürk benim bildiğim en iyi, en ayrıcalıklı yanıyla kitap cilt uzmanı olmasıdır. Şerif Ali Öztürk ile bir telefon görüşmem olmasa da, karşıdan tanıma fırsatım olmuştu.1998 li yıllar sonrasıdır. Şerif Ali Öztürk izmir’de oturmaktadır. Yaşının bir hayli ilerlemiş olması nedeniyle doğmuş ve büyümüş olduğu Yerkesik topraklarından uzaktadır. Bu uzaklık onun Yerkesikle ilgili duygu, düşüncelerin, olayların içindeki bağı koparmıştır. O nedenle İzmir’den onu Yerkesikle ilgili duygu düşüncelerle tanıdım.

O tarihlerde bir gün Yerkesik Belediye Başkanlığı’na giderim. Belediye Başkanı dönemin başkanı İlker Toksöz’dür. Birlikte bir çay içip söyleşirken, bana bir kağıt uzatır. Mavi bir dosya içinde, kartona yazılmıştır el yazısıyla.

Şöyle yazmaktadır;

Belediye himayesinde yapılmasını istediğim etkinlikler;

1) Halk Kütüphanesi açılması (ki o yıllarda Yerkesik Kütüphanesi çalışmaktadır, Yerkesik’te kütüphane vardır). Emekli Öğretmen Şerif Ali Öztürk’ün kitaplığı ile. Adını kendisinin koyması.

2) Bölge cilt atölyesi kurulması

3) Kültür ve Sanat merkezi açılması

4) Şayet belediye kültür ve sanat merkezi kurarsa yapacağı etkinlikleri şöylece düşünebiliriz. Bu tavsiyedir, karar verecek belediyedir.

5) Her öğretim yılı sonu öğrencilerin vereceği müsamere, tiyatro oyunları. Başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesi.

6) Halk ve devlet tiyatro oyunları tertipleme

7) Film gösterileri(Tarihi ve Bilim Teknik üzerine)

8) Teşvik nedeniyle tarım, sanat, hayvan, besi ve arı müsabakaları düzenleme

9) Güreşler tertipleme

10) Toplu geziler yapmak. Görülmeye değer eski ve yeni eserlerin, yerlerin görülmesi

11) Kaynak sağlamak için bir dernek veya vakıf kurmak.

12) Belediyemizin kaynakları belirli ve kısıtlı olduğu için özverili kişilerden yardımlar toplamak düşünülebilir.

Not: Bu yazdıklarım beldemizi güzelleştirmek, özlenen nimetleri, kalkınmayı halkımıza kavuşturmak içindir. İmza Şerif Ali Öztürk.

Bu etkinliklerin bir kısmı dolu dolu yapılmakta idi, artık Yerkesik’te, Kültürü, sanatı harekete geçirmekteydi, o “ Yerkesik Kütüphanesi” oldu yıllara yayılan.

Şerif Ali Öztürk İzmir’de evinde bulunan kitapları o yıllarda Yerkesik’e gönderir. Ancak Yerkesik Kütüphanesi’ne değil. Çünkü bunun için İzmir’den gelmesi konusunda benimle ilgi kurulmamıştır .haberim olmaz. Haberim olduğunda ise, Şerif Ali Öztürk’ün kitapları Yerkesik Çok Programlı Lisesi’ne getirilmiştir. İçim buruk olsa da, elimde Şerif Ali Öztürk’ten gelen yazı ve dosya kalsa da, bu habere sevinirim. Çünkü Yerkesik lisesi kendi modern binasına kavuşmuştur. Okullarda bir kütüphane olmalı inancım ve ilkem nedeniyle, sevinirim. Şimdi kitapları, Yerkesik İMKB Çok Programlı Lisesi’ndedir. Çok sayıda dergi özellikle dikkatimi çeken, gelen yayınları arasındadır.

Şanssızlıklar, zorluklar, talihsizlikler, sıkıntılar işte Kütüphane yıllarının. Yerkesik Kütüphanesi sürekli bunlarla karşı karşıya kalmış bu zorluklar içersinden çıkmış, bazı şeyleri halletme olanağı bulamamıştır...

Şimdi ise bir Yerkesik anlamına kavuşacak dolu dolu program ve projeleriyle Yerkesik’ten ışımaya devam edecek nitelikte, kökleştirilecek olgularla yöreme, gelecek yıllara tanıklık edecek, tanımlayacak olarak durmakta ve yöremden bakmaktadır..

Bu yıl yöremin Şairi Mehmet Karabulut’tan gelmiştir kitaplar, Mehmet ağabeyin kararlı ve olgun düşünce ve duygularıyla var olmuş, gelmiştir kitaplar. Çok sayıda şiir yıllıkları, varlık yayınları bana yöremin şairinden, ozanından İstanbul’dan esintiler getirdi, yüreğine, düşüncesine sağlık. Sevgili eşi Belgin Karabulut’un da.

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..