Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Eylül '16

 
Kategori
Söyleşi
 

Mehmet Nur Şanda ile röportaj

Mehmet Nur Şanda ile röportaj
 

Şu an bu röportajı BAKİ EVKARALI kalemiyle sizinle paylaşmak mutluluğunu yaşıyorum. Buyurun edebiyat ve şiir yürekli bir yazarın, hayat hikayesini ve yazdığı eserleri hakkındaki birikimlerini hep birlikte okuyalım. Ayrıca son kitabınız olan SEVGİ KOKULU GÜLLER-BOSNA kitabını ilgi ve sevgiyle okudum emeklerinize sağlık.

BAKİ EVKARALI: MEHMET NUR ŞANDA kimdir desem?

MEHMET NUR ŞANDA: Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde 1980 yılında dünyaya gelmiş biriyim. Dünyaya geldiğim ilçe Şanlıurfa’nın küçük ve şirin bir ilçesi.

BAKİ EVKARALI: Bizlere hayata bakış açınızı anlatır mısınız?

MEHMET NUR ŞANDA: Ben hayatın her noktasında sevginin olduğuna inanan bir insanım. Bu sevgi sadece bir cinsin bir cinse duyduğu ilgi değil. Bu sevgi kâinatta yaratılan her varlığı sevme. Her canlıyı kutsal kabul etme ve onun yaşam hakkına saygı duyma olarak adlandırabilirim. Yani kirden nefretten ve bencillikten uzak sade, sıradan bir sevgi. Mevlana’nın düsturuyla “Yaratılanı Sev Yaradan’dan Ötürü” üslubunu benimsemiş bir sevgi.

BAKİ EVKARALI: Hayatınızda geriye gitmek gibi bir şansınız olsa kaç yaşına geriye dönmek isterdiniz.

MEHMET NUR ŞANDA: Kesinlikle 13 derim.

BAKİ EVKARALI: Neden dönmek isterdiniz?

MEHMET NUR ŞANDA: Aslında bu soruyu bazen bende kendime sorarım. Bence o yaşa kadar hem ruhen hem bedenen temizdim. O yaştan sonra dünyanın kir ve nefretini anlamaya başladım.

BAKİ EVKARALI: Hayatta yapmak isteyip yapamadığınız şey nedir?

MEHMET NUR ŞANDA: Çok sevdiğim bir kız çocuğuna sevgiyi anlatamadan ondan uzaklaşmak zorunda kalmamdır. Bu benim dünya ve ahirette sürekli yüreğimi yapacak bir özelimdir. Belki de en büyük özlemim.

BAKİ EVKARALI: Sanal âlem sanal dostluk sizin için ne ifade ediyor?

MEHMET NUR ŞANDA: Sanrım ekran ardına gizleniş yalan ilişkiler. Bastırılmış duyguların perdeler ardında dışa vurması gibi bir çağrışımı var bende.

BAKİ EVKARALI: Edebiyat siteleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

MEHMET NUR ŞANDA: Bence çok yetersiz. Amatör ve de birçoğu çıkar amaçlı. Aslında edebiyat siteleri bence sanat ve sanatçı için olmalı. İnsanları kendisine çekmeli ve cezbedici olmalı. Basit ve reklam amaçlı kurulan edebiyat siteleri bence edebiyatı da kirletiyor.

BAKİ EVKARALI: Edebiyat sitelerinde paylaşılan şiirler sizce hak ettiği değeri görüyor mu?

MEHMET NUR ŞANDA: Kesinlikle görmüyor. Bir defa insanların edebiyata ve şiire bakış açısını değiştirmemiz lazım. Toplumumuzda sanat, edebiyat ve şair gerekli değeri görmediği gibi ayrıca aşağılanmakta, hor görülmekte. Bunu ülke genelinde basılan ve satışa sunulan şiir kitaplarının satış oranlarından da görebiliriz. Yayınevi şiir kitabı basmamak için her yola başvuruyor. Ancak maddi kazanç elde ettiklerinde basım gerçekleştiriyorlar.

BAKİ EVKARALI: Edebiyat ve şiir sizin için ne ifade ediyor?

MEHMET NUR ŞANDA: Sevgi

BAKİ EVKARALI: Örnek aldığınız şairler ve yazarlar kimlerdir?

MEHMET NUR ŞANDA: Herkesi okurum bir ön yargım yok. Fakat Bahattin Karakoç, İsrafil Karakoç, Nazım Hikmet ve Necip Fazıl benim için çok özel. Yazar olarak da çok beğendiklerim var saymakla bitmez…

BAKİ EVKARALI: Kitabınızın size kazandırdıkları nelerdir?

MEHMET NUR ŞANDA: Kitabım bana karşılıksız yardımın insanı mutlu edebileceğini, insanlar farklı dillerle sevgiye ulaşmaya çalışsalar da aslında onun sadece bir dil konuştuğu ve yabancı dil bilmediğini öğretti. Yani sevgi sadece bir dil konuşur. Başka bir dil bilmez. Yeter ki biz onu anlamak isteyelim.

BAKİ EVKARALI: Yayınevinizin reklam faaliyetlerinden memnun musunuz?

MEHMET NUR ŞANDA: Sisyphos yayınları yeni kurulmuş bir yayınevi. Biraz daha zamana ihtiyacı var sanırım. Ama gayretli arkadaşlardan oluşuyor. Temiz kalpli ve güzel insanlar.

BAKİ EVKARALI: Edebiyatı seven ve şiir yazma gayretinde olanlara ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?

MEHMET NUR ŞANDA: Bence her türlü engele rağmen mutlaka yazıma devam etmeliler. Çünkü her tohum bir hayat saklar. Yeter ki biz onu suyla ve toprakla buluşturalım. Şiir ve edebiyat da öyle. Kendi içinde bir hayat saklar.

BAKİ EVKARALI: Kitabınızın çıkış hikâyesinde yaşadığınız zorluklar nelerdir?

MEHMET NUR ŞANDA: Ben en çok zorlayan şey insanların küçümseyici tavırları ve “aa sende mi kitap yazabiliyorsun gibi laubali davranışları. Şunu kalben ifade etmek isterim ki diğer çevresel faktörler çok zorlamadı beni.

BAKİ EVKARALI: Yazmakla karın doymaz diye bir söz vardır siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?

MEHMET NUR ŞANDA: Bence bir şey üretemeyen inanların sığındığı bir liman bu söz. Karın doymasa da ruh doyar insanın. Anlayan için tabi.

BAKİ EVKARALI: Diğer kitaplarınızla ilgili biraz bilgi verir misiniz?

MEHMET NUR ŞANDA: 2013 te HİCRAN adlı şiir kitabım, 2014 yılında Gül için GÜLÇİN şiir kitabım, 2015 yılında KALBİME BİR SEN DÜŞTÜ, 2016 yılında SEVGİ KOKULU GÜLLER adlı romanım yayımlandı. Şuan yazımı devam eden EYLÜL ÇİÇEKLERİ adlı bir romanın yazımına devam ediyorum.

BAKİ EVKARALI: Bu kitapları çıkartmakta ki amacınız nedir?

MEHMET NUR ŞANDA: Sanırım, bir çoğumuzun unuttuğu sevgi dilini insanlara hatırlatmak. Benim tüm eserlerimde sevgi teması işlidir.

BAKİ EVKARALI: Sizden sonra gelecek olan yazma meraklısı genç kardeşlerimize neler tavsiye edersiniz?

MEHMET NUR ŞANDA: Hiçbir engellemeye aldırmadan yollarına devam etsinler. Zamanla güzel şeylerin olduğunu görecekler.

BAKİ EVKARALI: Son olarak bizlere neler söylemek istersiniz.

MEHMET NUR ŞANDA: Beni köşenizde konuk ettiğiniz için siz değerli şair ruhlu insana teşekkürlerimi sunarım. Ayrıca insanların birbirini ezmeyi gelenek haline getirdiği bu günlerde sevgiyle yaşayın derim. Çünkü ölüm geldiğinde dünya bizim için bitecek. Ama birileri bir yerlerde bizi seviyorsa sevgi varlığını devam ettirecek.

 

http://www.facebook.com/bakican

http://www.facebook.com/yazarbakican

 
Toplam blog
: 121
: 758
Kayıt tarihi
: 13.03.14
 
 

1979 yılında Denizli'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini Serinhisar ilçesinde tamamladıktan son..