Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '11

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Mehmet Şimşek kimdir?

Mehmet Şimşek kimdir?
 

Daha önce cari açıkla ilgili yazdığım yazımda Necmettin Erbakan'la ilgili ayrıntılı bilgiler vermiştim. Kendi yazımı yeniden okuduğumda önemli bir eksiği farkettim. 2 dönem üstüste kabinede yer almayı başaran ve gerçekten tanınması gereken bir ekonomist olan Maliye Bakanımız Sn. Mehmet Şimşek'i sadece bir cümleyle belirtmişim. Kendisini, parti fanatizminden uzak ve objektif bir bakış açısıyla değerlendirerek araştırmalarım dahilinde sizlere anlatmayı kendime borç bildim. 

1967'de Batman'ın Gercüş ilçesinin Arıca köyünde dünyaya gelen Sn. Şimşek 9 kardeşli bir ailenin çocuğudur. Etnik olarak Kürt kökenlidir ve aynı zamanda İngiltere ve Türkiye'den çifte vatandaşlığı bulunmaktadır. Ağabeyinin telkinleriyle eğitimine çok önem veren bir birey olarak yetiştirilmiştir. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni en iyi 2.ortalamayla bitirdikten sonra, o dönemde çıkan bir yasa ile Etibank'tan burs alarak İngiltere'ye gitmiş ve burada Master eğitimi almıştır. Master'dan sonra Etibank'ta işe başlayan bakanımız umduğunu bulamayınca işten ayrılmıştır. 

Sn. Mehmet Şimşek'in bundan sonraki yaşam sürecini, kariyerinin yavaş yavaş tırmanışa geçmesi olarak nitelendiriyorum. Amerikan Büyükelçiliği'nde ekonomist olma başarısını gösterdikten sonra, burada Türkiye ekonomisini baz alarak tahliller yapan bir programda görev yaptı. Belki de günümüzde Türkiye Ekonomisi'nin işleyişi ve ekonomik gelişme gibi konularda yaptığı analizlerin başarısının temelinde bu görev yatar. 

Temelini Büyükelçilikle birlikte sağlamlaştıran Sn. Mehmet Şimşek'in ekonomi alanındaki donanımı, Merrill Lynch 'in iş teklifine 'evet' demesiyle birlikte maksimum seviyelere erişecektir. Merrill Lynch'i bilmeyenler için ufak bir dipnot geçeyim. Dünyanın en önde gelen finansal hizmet şirketlerinden biridir. Ülkelerin ekonomileri hakkında geniş çaplı incelemeler yapıp, yatırımcıları bu doğrultuda başarıya ulaştırmaya çalışan yatırım ve danışmanlık şirketidir. Peki ya Mehmet Şimşek bu şirketin neresindeydi? Türkiye'nin de aralarında olduğu, gelişmekte olan ülkelerin makro analizlerini yapan bir birimde çalıştı. Bu görevinin ülkemize en büyük katkısı; Türkiye'nin uluslararası yatırımcılar tarafından çok daha anlaşılır hale gelmesidir. 

Bu çalışmalarının sonucunda da; 2007 yılında Merrill Lynch'te Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Ekonomik ve Stratejik Araştırmalar Bölümü Başkan'ı olma başarısı göstermiştir. 

Siyasi yaşamına baktığımızda ise; bildiğiniz gibi Temmuz 2007 seçimlerinde AKP'nin Gaziantep milletvekili oldu. 2007-2009 arası 'Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanlığı' görevinde bulunduktan sonra 2009'dan itibaren 'Maliye Bakanlığı' görevini başarıyla yerine getirdi. Bu başarısının mükafatı olarak da Haziran 2011 seçiminde bu kez Batman'dan milletvekili olarak aynı göreve tekrar getirildi. 

Benim en çok önem verdiğim ekonomi başlığına geçelim. Öncelikle Mehmet Şimşek, Milton Friedman'ın yarattığı akımla ortaya çıkan Monetarizm'in savunucusudur. Neoliberalizminde etkisinde kalmıştır. Bu doğrultuda fikirlerinin temelinde piyasa yöneticilerinin özel girişimciler olması gerektiği kanısı yatar. 

Ekonomide önceliklerinden biri de Hukuksal alanda yapılması gereken değişikliklerdir. Yabancı sermayenin daha büyük bir payının Türkiye'ye çekilmesi için yasal düzenlemeler çıkarılması gerektiğini savunur. Ayrıca bu konuda; şirket kapatma ve kurulma hususlarında kolaylıkların sağlanması ve en belirgin olarak da piyasalar arası giriş çıkışın serbest olmasını öngörür. Ben bu noktada temel amacını; etkilendiği akımlardan da yola çıkarak 'rekabetçi bir piyasa yaratmak' olarak görüyorum. Bunlara ek olarak; esnek çalışma koşulları ve istihdam üzerinden alınan vergilere yapılacak uygulamalarla da işgücü piyasasını esnetebilme düşüncesini ekleyebiliriz. 

Görüldüğü gibi; kendisi bir cümleyle atlanıp geçilecek bir şahsiyet değildir. Ekonomiden bahsedildiğinde, son dönem Türkiye'deki gelişmeleri de göz önüne alarak bu pastaya katılması gereken çok değerli bir ekonomisttir. Daha yazamadığım birçok yanı olmasına rağmen bunları okuduğunuzda; Sn. Mehmet Şimşek'i AKP'nin bir milletvekili olarak değil de Türkiye'nin kazanmış olduğu donanımlı bir ekonomi adamı olarak değerlendireceğinizden eminim... 

 
Toplam blog
: 6
: 1243
Kayıt tarihi
: 20.05.11
 
 

1989 İstanbul doğumluyum ve aslen Malatya'lıyım. Marmara Üniversitesi İktisat bölümü 2012 mezunuy..