Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '19

 
Kategori
Futbol
 

Mehmet Topal ve Diğerleri

Bu haftasonu oynanan Fenerbahçe - Antalyaspor karşılaşmasında, Fenerbahçeli Milli Futbolcu Mehmet Topal'a yapılan protesto ve bu protestoya futbolcunun, takım arkadaşlarının ve Ersun Yanal'ın vermiş olduğu tepki, kamuoyunu uzun süre meşgul etti. Edilmeyecek gibi de değildi açıkçası. Çünkü 7 yıldır bu klüpte oynayan, kaptanlığa kadar ulaşmış, efendiliği ve çalışkanlığı ile nam salmış milli bir futbolcudan bahsediyoruz. Ancak taraftar ve ve bazı realiteleri düşündüğümüzde bu tepkilerin ne kadar doğal olduğunu, bu sezonun ve hatta son yılların bir dışa vurumu olarak görmemiz gerektiği de bir o kadar aşikardır.

Merhmet Topal özelinden gidip takımdaki diğer bazı futbolcuları da aşağıda anlatacaklarımla bağdaştırabiliriz. Topal, yedi sezondur Fenerbahçe'de oynayan bir futbolcu. Bunun öncesinde de Galatasaray, Valencia ve Milli Takım gibi üst düzey takımlarda görev aldı. Ama ne yazık ki futbolunu bir kademe dahi yükeltmeyi, kendini geliştirmeyi başaramadı ya da bunun için çabalamadı. Hala top kendisine geldiği zaman eli ayağına dolaşıyor, yana ya da geriye pas vermekten başka bir şey yapmıyor. İsabetli uzun pas, derinlemesine pas, isabetli şut, kornerden gol atma, dripling, çalım atma gibi bir orta saha futbolcusunda olması gereken özelliklerin hemen hemen hiçbiri yok ya da çok zayıf. Sadece koşmayla, mücadele etmeyle, top kapmayla günümüz futbolunda bir klüpte hele hele Fenerbahçe gibi bir klüpte oynamanız neredeyse imkansız. Çünkü taraftar artık dünya futbolunu çok yakından takip ediyor. Büyük takım olarak gördüğümüz pek çok dünya devinin kadrosundaki futbolcuların neler yaptığını sürekli seyredip değerlendiriyor. Hatta o takımları geçtim, Türkiye liginde aynı pozisyonda oynayan Atiba'nın, Ndiaye'nin, Fernando'nun, kendi takımındaki Jailson'un nasıl oynadığını gördükten sonra Mehmet Topal'ın bu yeteneksiz futbolundan sonra kendi kendine soruyordur "biz bu futbolu görmek için mi para verip stada geliyoruz ?"

Ben de bazı sorular sormak istiyorum biraz beyin jimnastiği yapmak için. Mehmet Topal 7 sezondur Fenerbahçe'de ve bu 7 sezonda Fenerbahçe kaç defa şampiyon oldu ? Geçen yıl Aykut Kocaman neden Topal'ı kadro dışı bıraktı ve sonrasında kararından vazgeçti ? Ersun Yanal'ın devre arası kampında en beğendiği futbolcu Jailson'ken, ve ligin ikinci yarısında ilk maçlarda o onbirdeyken ne oldu da Topal tekrar onbire alındı ve Jailson ligin son haftalarına kadar yedek klübesinde unutuldu ? Bazı taraftarların Mehmet Topal'ın savunmasında kullandıkları "Gökhan ve Caner'in bizi bırakıp gittiği sezonda Topal bizi bırakmadı ve takımda kaldı" argümanına karşı şu soru da sorulabilir mi acaba "Yönetim bu iki futbolcunun gitmesinden sonra çok tepki alabiliriz korkusuyla Topal'a hakettiğinden daha fazla para vermesi ve Topal'ın da bazı as futbolcuların gitmesinden sonra takımda liderlik görevine yükselecek başka bir futbolcu kalmadığını görerek bunu değerlendirmeyi düşünmüş olamaz mı?"

Mehmet Topal'ın kişiliğine, mücadelesine hiç kimsenin bir şey diyebileceğini düşünmüyorum. Ancak yetenek kısmına gelince tonlarca laf edilebilir. Dünyanın hiç bir büyük takımında bir futbolcu sırf mücadele ediyor, efendi çocuk, centilmen gibi nedenlerle yetenekleri kısıtlı olduğu halde oynatılmaz. Hele bu futbolcunun yaşı da ilerlemişse. Bayern Roben ve Ribery'yi, City Toure ve Company'yi, Barcelona Xavi ve Iniesta'yı, Chelsea Terry ve Lampard'ı artık yaşlandıkları gerekçesiyle takımdan uzaklaştırdı. Kaldı ki bu futbolcular hem yetenek hem de kariyer olarak Topal'ın kat be kat üstünde futbolcular.

Büyük takımlar büyük futbolcularla, yetenekli futbolcularla, yıldız futbolcularla oynarlar. Eğer ki oynamazlarsa da büyük takım olamazlar. Diğer takımlardan bir farkları kalmaz. Oynattıkları futbolcular fark yaratabilmelidirler, skora, oyun kalitesine katkı sağlamalıdırlar ve bu sayede takımlarını bir adım yukarıya taşıyabilmelidirler. Ama maalesef bu yılki Fenerbahçe kadrosu bu tarz futbolcuların olmadığı bir kadroydu. Şener, İsmail Köybaşı, Neustadter, Frey, Slimani, Benzia, Alper Potuk hep bu tarz futbolculardı. Ve bu tarz futbolcularla oynayınca da sonuç maalesef bu sezonki hüsran oldu. Çünkü rakiplerinizdeki futbolcular sizinkilerden çok daha iyiydi. Bu futbolculara Hasan Ali'yi de eklemek gerekirdi ama Hasan Ali kendisini bu yıl geliştirmek zorunda kaldı. Çünkü taraftar ona da Topal'a verilen tepkiyi veriyordu. O da hem fizik olarak hem de oyun olarak kendinisini geliştiremezse önümüzdeki sezon bu takımdan ayrılacağını anladığı için elinden geleni yapıp son haftalarda büyük aşama gösterdi. Ama bence hala Fenerbahçe gibi bir takımın sol beki olabilecek kapasitede değil. En basitinden Galatasaray'daki Nagatomo, Beşiktaş'taki Caner ve Adriano'ya baktığınızda bunu net görebiliyorsunuz. Ama dediğim gibi kendini geliştiriyor ve en azından yedek bile olsa bu takımda kalmayı hakediyor Hasan Ali.

Sözlerimi bitiriken bu taraftarın yeri geldiğinde Alex'i, Diego'yu, Rüştü'yü de yuhaladığını ıslıkladığını ama hiç birinin Topal'ın verdiği tepkiyi vermediğini de hatırlatmak isterim. O taraftar o stada üç kuruş maaşından ayırarak, biraz keyif almak için para verip geliyor. Siz futbolcular ise bu işten paranızı o taraftar sayesinde kazanıyorsunuz. Hem de o taraftar 2.700 TL kazanırken siz 2.7 Milyon euro kazanıyorsunuz. O yüzden taraftar sonuna kadar haklıdır ve sizin yapmanız gereken buna saygı gösterip işinizi yapmaktır. Ya da beğenmiyorsanız o takımdan ayrılmaktır. Taraftar o klübün sahibidir. Bu tüm dünyada böyledir. 

 

 
Toplam blog
: 38
: 273
Kayıt tarihi
: 05.02.13
 
 

Futbol ve Fenerbahçeyi ne kadar çok seviyorum ki hayatımda ilk defa blog yazmaya karar verdim... ..