Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Haziran '09

 
Kategori
Spor
 

Mehmet Topuz Kanunları

Mehmet Topuz Kanunları
 

www.milliyet.com.tr


Transfer gündemimizde çok önemli teknik direktör haberleri varken, Mehmet Topuz transferi enteresan gelişmeleriyle yaklaşık bir haftadır gündemimizin en önemli maddelerinden biri haline geldi.

Bu transfer kavgasında önce Yıldırım Demirören “M.Topuz ile her konuda anlaştık, bu futbolcu camiamıza hayırlı olsun” dedi; ertesi gün de Fenerbahçe Kulübü Mehmet Topuz’un bonservisini Kayserispor’dan 5 milyon Avro ve bir futbolcu (kuvvetle muhtemel Gökhan Emreciksin) karşılığında aldıklarını açıkladı. Özetle bugün itibariyle Beşiktaş futbolcu, Fenerbahçe ise onun kulübü ile anlaşarak transferi tam bir bilmece haline getirmiş durumda.

M.Topuz transferinde olayın iki boyutu var. Bunlardan ilki FIFA tarafından açıklanmış transfer kuralları, ikincisi ise futbol etiği.

İşe etik tarafından baktığımız zaman, ne derece gerçek bilemiyorum, M.Topuz’un Beşiktaş taraftarı olduğunu, bu nedenle bu kulüpte forma giymek istediğini hatta çok büyük paralar da verilse Fenerbahçe’de oynamak istemediğini açıkladığı söyleniyor. Eğer bu açıklamalar doğru ise böle bir oyuncunun Fenerbahçe Kulübü tarafından ısrarla transfer edilmek istenmesi eleştirilebilir. Bu noktada Fenerbahçe’nin “bizim takımımızda oynamak istemeyen futbolcuyu biz hiç istemeyiz” gibi alaturka bir yaklaşım sergilemesi belki olayları yatıştıracağı gibi etik açısından da önemli bir gelişme olabilirdi ancak profesyonel hayatta işlerin hiç de bu şekilde yürümediğini hepimiz biliyoruz.

İşin mevzuat tarafını görmek için FIFA tarafından yayımlanan Oyuncuların Durumları ve Transferleri Üzerine Kurallar kitabının 18 numaralı maddesi olan Kulüpler ve Profesyoneller Arasındaki Anlaşmaları ile İlgili Özel Düzenlemeler kısmına bakmak yeterli olacaktır. Söz konusu bölümde yer alan ifade şu şekilde: “Bir profesyonel oyuncu ile sözleşme imzalamak isteyen bir kulüp oyuncu ile pazarlığa geçmeden önce bu oyuncunun kulübünü yazılı olarak bilgilendirmek zorundadır. Bir profesyonel futbolcu ancak sözleşmesi sona ermesi ya da sözleşmesinin sona ermesine altı ay kalması durumlarında başka bir takım ile anlaşabilir.”

Yukarıdaki düzenlemeden açıkça anlaşıldığı gibi Beşiktaş yönetimi M.Topuz transferinde Kayserispor Kulübü’nü göz ardı ederek ciddi bir hata yapmış ve bu noktada ipleri, oyuncunun bonservisini elinde bulunduran Fenerbahçe’ye vermiştir.

Peki, şimdi ne olacak?

Bundan sonra, eğer kulüplerden biri geri adım atmazsa ki yapılan açıklamalardan bu olasılığın çok zayıf olduğu görülüyor, Fenerbahçe’nin bu transfer için M.Topuz’u; Beşiktaş’ın ise yıldız oyuncuyu alabilmek için Fenerbahçe’yi ikna etmesi şart. Şayet iki takımın da bu ikna mücadelelerinde başarılı olamamaları halinde ise Mehmet Topuz sözleşmesi bitene kadar Kayserispor forması giyecek.

Bir yönüyle geçen sene çok tartışılan C.Ronaldo transferini diğer bir yönüyle de eski Türk filmlerinde sıkça rastladığımız kızın sevmediği bir adamla evlendirilmesi olaylarını andıran bu transfer çıkmazının Türkiye Futbol Federasyonu tarafından ne şekilde çözümlendiğini yakında göreceğiz ancak bu tartışmanın FIFA’ya taşınması durumunda Mehmet Topuz ismi, tıpkı Belçikalı Marc Bosman gibi yeni bir düzenleme ile de anılacak olabilir.

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..