Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ağustos '07

 
Kategori
Resim
 

Mehtapta köprüaltı...

Mehtapta köprüaltı...
 

"Köprü insanın ahlâkını sarsan buluşlardan biridir. Karşı kıyılara onun kolayca geçmeni sağlar.. Sağlar ama, ayağına kadar gittikten sonra." demiş Özdemir Asaf.

Pazar günü biz de Eminönü'ne köprünün ayağına kadar gittik ama karşıya geçmek için değil, meşhur "Köprüaltı" kültürünün devamı niteliğindeki restoranlarda güneşi batırıp, ayı doğurmaya. Tam da mehtaba denk gelmişiz. Nasıl da güzel doğdu, Topkapı Sarayı'nın arkasından. Zaten bi o güzeldi, bi de yukarıda balık tutanların çektiği oltalarda sallanan balıkları görmek :((


Ne diyor Duman;

...
hadi gel buluşalım
eski köprünün altında
kimseler görmesin
mehtaba karşı uzanalım
eski köprünün altında
kimseler bilmesin
kimseler duymasın
...

Köprüaltı'nın esas keyfini çıkartanlar sanırım bizden bir önceki nesildi. Biz malesef sonunu yakalayabilmiştik. O güzel balık ve iyot kokusuyla bira içmek, güzeller güzeli manzarayı seyretmek ve dostlarla toplanmak için bir numaralı buluşma noktasıymış o zamanlar.

Sonra bildiğiniz gibi yandı, kapandı, başka yere taşındı, yeni köprünün altıda bence orijinalinin yerini tutamadı.

Başka bir ülkede olsa, şehrin bir numaralı çekim merkezlerinden olabilecek bu mekan, eski kültüründen çok uzak, pis, avam, genelde doğudan gelmiş kişilerce işletilen dükkanlarla dolu. Bi sürü turist var ama kimse dil bilmiyor. İnanabiliyor musunuz, konsepte tam ters bi şekilde içkisiz!!! lokantalar var. Balık+ekmek+salata=3 ytl. Müşteri kitlesinin büyük çoğunluğunun ise ortamla yapısal! uyuşmazlığı vardı.

Biz boğaza bakan taraftaki restoran değil de birahanelerden birinde oturduk. Biralarımızın yanında patates, midye ve kalamar söyledik. Hadi bira iyiydi de diğerlerinin hiçbir özelliği yoktu. Yine söylüyorum, sanırım köprüaltının hak ettiği yeri bulamamasının en önemli nedenleri özensizlik, sahipsizlik ve hedef kitle belirsizliği.

Pazar günkü tecrübemizden sonra köprüaltı için yapabileceğimiz yorum: "Bizce bu haliyle olmamış!!!"

 
Toplam blog
: 107
: 2008
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

"Hayat, özellikle, yazılanları okumak, çekilenleri seyretmek ve tabii kipişirilenleri yemek için çok..