Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Şubat '07

 
Kategori
İnançlar
 

Melekler erkek midir yoksa dişi mi?

Melekler erkek midir yoksa dişi mi?
 

İlkokul ve ortaokulda, kitaplarda yazar mıydı hatırlamıyorum ama derslerde, biz öğrencilerin çok hoşuna giden bir şey anlatılırdı: “Fatih İstanbul’a girdiği sırada, Bizanslılar Ayasofya’da toplanmışlar, din ve bilim adamlarının melekler erkek mi yoksa dişi mi tartışmalarını dinliyorlarmış”. Doğru mudur yanlış mıdır bilmiyorum. Çocuk aklımla buna inanmış olsam da bu gün düşününce büyük ihtimalle gerçekliği olmayan bir hikayeden veya abartıdan ibaret gibime geliyor. Nitekim okul çağındaki kuzenlerime sordum, böyle bir hikaye duymamışlar. Artık anlatılmıyor herhalde.

Neyse, bu hikayenin doğru olup olmaması hiç de önemli değil zaten. Uydurulmuş veya abartılmış bile olsa, vermek istediği mesaj çok doğru ve önemli: “Bakın Bizanslılar (Hıristiyan alemi) nelerle uğraşıyordu ki, Türkler Konstantinapol’ü alacak kadar ileri ve güçlü bir medeniyet kurdular” demek istiyor. 29 Mayıs 1453 günü için olmasa da, genel olarak o dönem için doğru bir saptama olsa gerek. Bizans’ın, koskoca Roma İmparatorluğunun, ne hallere düştüğünü ve neden bu hale düştüğünü daha çarpıcı bir şekilde anlatmak zor olsa gerek. Doğru olmasa bile isterdim ki, bu hikaye okullarda çocuklara anlatılmaya devam edilsin. Olur da çocuklarımız ders alırlar diye…

Bu gün bakıyorum da, halimiz, Bizanslıların halinden hiç de farklı değil.

Bundan birkaç yüzyıl sonra, Amerikalı bir çocuk, Meksikalı bir arkadaşına atalarının gücü ve kudreti hakkında böbürlenirken şöyle söylemesi muhtemeldir: “Atalarım, tüm İslam alemini kuklası haline getirmiş, bütün Müslüman ülkeleri parmağında oynatır, karşı gelenlerin ise ülkelerini başlarına yıkar, taş üstünde taş bırakmazken, Müslümanlar oturmuşlar, hangi elle yemek lazım, sol elle yemek yiyen cehennemde yanar mı; ayakta mı işemeli oturarak mı işemeli, pisuvara işemek dinen caiz mi; Tanrı demek günah mı, sadece Allah mı demeli; hepimiz Ermeni’yiz diyenler dinden çıktı mı çıkmadı mı; peygamberin karikatürünü çizenin katli vacip mi değil mi; cima suretiyle oruç açılabilir mi diye tartışıyorlarmış; uzaya nasıl gideriz diye değil, uzayda kıble nasıl bulunur diye düşünüyorlarmış; o Sünni’dir bu Şii diye birbirlerini boğazlıyorlarmış”. Bu örnekleri sayfalarca uzatmak mümkün.

İşte bütün bu tartışmaların, melekler erkek mi yoksa dişi mi tartışmasından ne farkı var? Ciddi ciddi bu konuları tartışıyoruz ve dışardan bakılınca, ne kadar komik olduğumuzun, ne kadar aptal göründüğümüzün farkında bile değiliz.

İslam dünyası, geri kalmışlık, fakirlik, sefalet ve acizlik içerisindeyken, bu tartışmalar nasıl değerlendirilmelidir?
Bu tartışmalarla mı, İslam dünyası tekrar güçlü ve ihtişamlı günlerine geri dönecek?

Bu tartışmalarla mı, İslam dünyası bilimin, teknolojinin, üretimin önderi olacak?

Bu tartışmalarla mı, İslam dünyası ezilmekten, güdülmekten, hükmedilmekten kurtulacak?

Ve acı olan şu ki, bu tartışmalar, müslüman ülkeler içinde en ileri düzeyde olan Türkiye’de yapılıyor. Varın gerisini siz düşünün.

Önemli olan, tüm Müslümanların sağ elle yemeleri midir, teknolojik olarak dünyanın en ileri medeniyeti olmaları mı?

Önemli olan, tüm Müslümanların tanrı değil Allah demeleri midir, dünyanın en ileri, en zengin ve en güzel ülkelerine sahip olmaları mı?

Önemli olan, tüm Müslümanların oturarak çiş yapmaları mıdır, Mars’a gitmeleri midir?

İlk önce düşündüğümüz, konuştuğumu, tartıştığımız konuları değiştirmemiz lazım ki, düşüncelerimiz davranışlarımız, davranışlarımız alışkanlıklarımız, alışkanlıklarımız kaderimiz olsun.

İlimden, bilimden, teknolojiden, buluştan, üretmekten, ticaretten, kazanmaktan bahsetmemiz lazım.

Din ve inanç elbette çok önemli. Ama asıl önemli olan özüdür, esasıdır, ahlak sistemidir. Özünü, esasını bir kenara bırakıp sırf şekliyle uğraşmak tarifi mümkün olmayan bir gaflettir.

Din adı altında kör dövüşü yapmayı bırakmamız lazım.

 
Toplam blog
: 8
: 1462
Kayıt tarihi
: 24.01.07
 
 

Söz uçar, yazı kalır. Düşünüyorum, düşündüklerimi yazmak ve paylaşmak istiyorum. 1975 Ankara doğu..