Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '15

 
Kategori
Ev / Bahçe
 

Meleklerin boruları çiçeği

Meleklerin boruları çiçeği
 

Meleklerin borazanı çiçeği


Büyük gösterişli çiçekleri seve rmisiniz? Sarı, beyaz, pembe ve başka başka renklerde muhteşem alımlı çiçekleriyle bahçenizi canlandırmak isterseniz meleklerin boruları çiçeğini bahçenize dikmeli siniz. Meleklerin trompeti çiçeğini çok seveceğiniz bir diğer özelliği de akşamları mis gibi kokan güzel kokularıdır. Akşamları tüm kokusunu yayarak bahçenizi mis gibi kokutmak elinizde. Bahçeniz yoksa üzülmeyin bu güzel çiçekler saksılarda da yetiştirilebiliyor. Meleklerin borazanı çiçeğini saksıda balkonunuzda yetiştirebilir balkonunuzu bu güzel çiçekle süsleyebilirsiniz.

Brugmansia sp. (Angels Trumpet)

Botanik isim: Brugmansia

Aile: Solanaceae

Büyüme hızı: Hızlı

Tuz toleransı: Az

Toprak isteği: Zengin ve nemli toprak

Sulama isteği: Düzenli sulama

Gübreleme: Her ay dengeli sıvı gübre 

Yetişme yerleri: Rüzgardan korunaklı kısmi gölgeli yerler 

Form: Büyük geniş 

Yapraklar: Uzun ve yeşil 

Çiçekler: Geceleyin güzel kokuludur, uzun boru şeklindedir

Çoğalma: Tohumla ve çelikle

meleklerin boruları

dış mekanda meleklerin boruları

En fazla 2 m boy yapan meleklerin boruları çiçeği yılda birkaç kez trompet şeklinde  bol ve iri çiçekler açarak görsel açıdan çok güzel görünmektedir. Çiçekleri geceleri ve kapalı havalarda çok hoş kokmaktadır. Bu güzelliği gören komşularınızın çelik istemek için bolca kapınızı çalabilir. Brugmansia lar çelik ile kolayca köklenebilir. Köklenen çelikler esas yerlerine dikildiğinde kısa zamanda çiçek açacaktır.

Solanaceae ailesinden olan brugmansia aynı aileden olan datura çiçeğine çok benzer. Aralarındaki genel farklar brugmansia lar çalı ve ağaççık formunda olurken datura lar otsusur. Daturaların meyveleri dikenli, brugmansiaların dikensizdir. Daturalar ülkemizde doğal olarak yetişebilmektedir. Tatula çiçeklerinin ağzı yukarı dönüktür ve yaprakları kötü kokar, brugmansia türlerinin çiçekleri ise uzun sarkık ve güzel  kokuludur.

Brugmansia ve daturaya verilen genel ad ise meleklerin borazanı, meleklerin boruları dır.

meleklerin trompeti

meleklerin trompeti

Dona dayanıksız olan meleklerin borazanı çiçeği saksıdaysa içeri almanız iyi olacaktır. Eğer dış mekanda dikili ise soğuklarda – donlu günlerde bitkiniz büyük zarar görür ve yaprak ve dalları hemen donar. Fakat ilk baharda dipten tekrar sürerek yeniden hayata dönmektedir. Kışın kök bölgesinin üstü yaprak, çalı ve saman gibi malzemelerle örtülürse (malçlama yapılırsa) bitkinin kök kısmının donması önlenir kök kısmı donmazsa ilk baharda tekrar güçlü bir şekilde filizlenir.

Dikildiği ilk yıl çiçeklenen bitki, budamayla ağaç formu verilebilir. Akrabası daturalar gibi, saksıda da kolayca yetişebilen brugmansia, sadece soğuğu sevmez. Bunun dışında, Kuraklığa karşı çok dayanıklıdır. Bakımı çok kolay bir bitkidir. Böcek yapmaz ve bilinen pek bir zararlısı da yoktur. Bu nedenle ilaçlamaya gerek kalmaz.

Dikkat:

Son zamanlarda bahçelerin en  popüler çiçeklerinden biri haline gelen meleklerin borazanı çiçeğinin yetiştiricileri tedirgin eden tek korkusu tüm parçalarının zehirli olmasıdır. Evet yanlış okumadınız brugmansia bir çok bitki gibi zehirli olup dikkatli yetiştirilmelidir. Ve hatta güzel kokularını içinize çekerken peş peşe koklamanın bile zararlı olabileceği söylenmekte

Eee ne demişler “Her güzelde bir kusur var imiş amma, aşkın gözü kör göremez derler”

Sizde brugmansia yı benim gibi çok sevdiyseniz kusurunu görmezsiniz, zaten bir çok bitki mesela zakkum da zehirli, hemde evlerimizde yetiştirdiğimiz dieffenbachia da zehirli. Sonuçta meleklerin borazanı çiçeğini biz güzel çiçekleri için yetiştireceğiz yemeyeceğiz değil mi zaten yenilecek bir tarafı da yok. Yalnız aklınız da zehirli olduğu muhakkak kalsın.

kaynak: www.bizimbahce.net

 
Toplam blog
: 25
: 1026
Kayıt tarihi
: 01.11.09
 
 

Doğadan aldığım her şeyi doğaya geri verme çabası içinde olan ve bu nedenle, büyük bir kentin küç..