Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Mart '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Meme büyütme ameliyatı olmadan önce

Meme büyütme ameliyatı olmadan önce
 

Meme büyütme ameliyatı Amerikan Estetik Plastik Cerrahi Derneği kayıtlarına göre 19 ile 34 yaş arası kadınların en çok istedikleri ve yaptırdıkları plastik cerrahi operayonudur. Bu istatistik sonuçları Türkiye istatistikleriyle uyumludur. Ayrıca bir başka çalışmaya göre kadınların yaptırdıkları ameliyatlar içinde onlara en fazla mutluluk veren ameliyat protezle meme büyütmedir. Bu mutlu sonucu elde etmek için iyi bir hasta-doktor iletişimi olmalı, hastanın beklentileri, hastanın durumu, göğüs kafesi anatomisi, bebek bekleyip beklememesi, adet düzeni, göğüslerinde kist veya başka bir kitle olup olmaması ve doktorun hastanın isteklerine göre en iyi sonucu nasıl alabileceğini muayene sonrası anlayabilmesi gereklidir. Yaklaşık 1-2 saat süren bir ameliyat olan protezlerle meme büyütme ameliyatı estetik ya da estetik olmayan nedenlerle yapılabilir. Ayrıca, aşırı kilo alıp verme ya da hamileliğinde çok fazla kilo lana ve uzun süre bebek emziren kadınlarda göğüs dokusunda azalma ya da çeşitli derecelerde meme dokusunda aşağı doğru sarkmalar görülebilmektedir. Estetik olmayan meme büyütmeler ise doğuştan meme gelişimi çok az ya da hiç olmayan ya da çeşitli nedenlerle (öncelikle meme kanseri nedeniyle) bir ya da her iki göğsü cerrahi olarak alınan kadınlarda yeniden meme oluşturmanın yollarından birisidir. Oldukça yüz güldürücü olan bu ameliyatın diğer ameliyatlar gibi çeşitli riskler ve komplikasyonlara sahip olduğu da göz ardı edilmemelidir.

Eğer meme büyütme ameliyatı istiyorsanız aşağıdaki konuları gözden geçirmeniz gerekir:

İlk ve en önemli konu doktorunuzun plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı olmasıdır. Türkiye'de plastik cerrah dışındaki bazı branşlara ait doktorlar bu konuda yeterli eğitimleri olmamasına karşın hastalara çeşitli girişimler yapmaya çalışmakta ve istenmeyen olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Doktorunuzun yeterli ve konuda bilgili olmasına dikkat ediniz ve ayrıca doktorunuzun internet sayfasından ve Türk Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi web sayfasından (www.tpcd.org.tr) gerekli incelemeyi yapabilirsiniz.

Doktorunuzla ameliyat öncesi görüşmeniz sizde güven ve rahatlık yaratmalı. Aklınızda soru işaretleri bırakan ve sizi yeterince bilgilendirmeyen doktorla hemen ameliyat kararlaştırmayın ve isterseniz bir başka plastik cerrahtan da fikir alabilirsiniz.

Meme büyütme için konan protezlerin yerleştirilmesi için değişik yollar vardır. Meme protezleri koltuk altından, memenin altındaki doğal kıvrımdan veya meme başının içinden yapılabilir. Son zamanlarda göbekten de endoskopik olarak meme protezi konabilmektedir. Ameliyat sonrası izler nerede ne kadar uzunlukta kalacak ve ne kadar görünür olacak (ne kadar iz bırakacak !) gibi konuları değerlendirmeniz gerekecektir.

Meme büyütmek amacıyla sizin vücudunuza konacak implant hakkında bilgili olmanız gerekir. Bu meme implantının tipi, içeriği, implantın kaplaması, olası olumsuz veya olumlu etkileri, uzun dönem dayanıklılığı, üretici firması gibi faktörler önemlidir. Ayrıca meme implantının düz veya pürtüklü yüzeyli oluşu ve yuvarlak veya gözyaşı damlası anatomik biçimli oluşu gibi faktörler önemlidir. Sizdeki meme konturu ve buna ameliyatla yapılacak katkının nasıl olacağını plastik cerrahınızla konuşmalısınız.

Günümüzde, 1992 yılından beri A.B.D.'de içi silikon dolu olan meme protezlerinin estetik meme ameliyatlarında kullanılması yasaktır ve bu ülkede hep şişirilebilen meme protezleri kullanılmaktadır. Ancak, 2006 yılı sonlarında silikon jel ile dolu olan protezlere şartlı olarak tekrar izin verilmiştir. Avrupa ve Türkiye'de ise sıklıkla içi silikon jel dolu ama şişirilebilen protezler gibi dışı silikon zarflı protezler kullanılmaktadır.

Meme protezleri meme bezi dokusu altına veya göğüs kası (pektoral) kas altına yerleştirilir. Son zamanlarda kas üstüne ve kası saran fasiya kılıfı altına da yerleştirilmektedir. Ancak diğer önemli konu da implantın ameliyat sonrası dıştan belirli olan kırışıklığa yol açmaması ya da elle hissedilebilir olmamasıdır.
Meme büyütme ameliyatı yaklaşık 1-2 saat sürer ve genel anestezi altında yapılmaktadır. Şişirilebilen meme protezlerinin kullanıldığı ameliyatlarda daha kısa iz kalır zira bu implantları yerleştirmek için yapılan kesiler daha kısadır ve protezler dokular arasında hazırlanan cebe yerleştirilip daha sonra orada şişirilebilir. Halbuki, silikon jel dolu protezlerin hacmi sabittir ve şişirilebilen protezler gibi azı veya fazlasına ayarlama olanağı bulunmamaktadır. O nedenle silikon dolu protezlerin hacmini önceden iyi hesaplamak ve kararlaştırmak gerekir.

Normal koşullarda iyileşme oldukça hızlı olur. İlk birkaç gün hasta rahatsızlığı biraz olacaktır ancak bu süreden sonra hızla düzelme olur ve hastaların sorunu ve ağrısı kalmaz. Normal günlük aktivitelerine 2-3 haftada geri dönebilirler. Hastaların ameliyat sonrasındaki dönemde en büyük kaygısı protezlerinin sönmesi veya patlamasıdır. İmplantların sönme riski ameliyat oldukları yıldan itibaren her yıl % 1' dir. Meme protezlerinin kendiliğinden sönmesi üretici firmalar tarafından garanti kapsamındadır ve bu kapsam firmalar arasında değişkenlik gösterir. Doktorunuzla bu garanti konusunu ve kapsamını konuşmanız ve sizin için kullanılan implantların “lot” numarası adı verilen kodları saklamanız uygun olacaktır.
Doç.Dr. Aydın Saray, 2007

 
Toplam blog
: 5
: 2095
Kayıt tarihi
: 15.03.07
 
 

Plastik, Estetik ve Rekonstrüktif Cerrahi doçent doktoruyum. Acıbadem Kozyatağı Hastanesi ve Bağdat ..