Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ağustos '19

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Meme Estetiği

Meme Küçültme
Meme küçültme ameliyatı plastik cerrahinin en sık yapılan ameliyatlarındandır. Eğer memelerinizin büyüklüğü sizi günlük yaşantınızda zorluyorsa, kıyafet seçiminizi etkiliyorsa bir plastik cerraha başvurun. Ameliyat öncesinde yaşınıza göre meme USG veya mamografi ile bir ön değerlendirme yapıyoruz sonrasında ise bir problem yoksa ameliyatınızı planlıyoruz.
 
Meme küçültme ameliyatını kimlere yapalım?
Vücut yapınıza oranla memeleriniz büyükse ve rahatsızlık veriyorsa,
Memeler arasında orantısızlık varsa yani biri diğerine oranla çok küçük veya büyükse,
Meme başlarında aşırı sarkıklık varsa
Ama bize gelen hastalardaki en sık yakınmalar bel, sırt ve omuz ağrıları ile meme altlarında pişik oluşmasıdır.
Veya sadece memelerin büyüklüğünden dolayı istediğiniz gibi giyinemiyorsanız ve özgüveninizi etkiliyorsa da meme küçültme ameliyatını olabilirsiniz.
 
Ameliyatı ne zaman olabilirsiniz?
Meme büyümesi tamamlanmışsa, teorik olarak 18 yaşın üzerindeyseniz bu ameliyatı olabilirsiniz. Ancak evliyseniz ve çocuk planınız varsa ameliyatı ertelemek daha doğru olacaktır. Çünkü gebelikte artan hormonlar meme üzerinde direkt olarak etkilidir ve aşırı büyüme gözlenebilir, emzirme ve sonrası süreçte ise küçülme ve sarkma meydana gelebilir. Ameliyat öncesinde kronik hastalık varlığı, kullandığınız ilaçlar ve sigara içip içmediğiniz sorgulanır. Yine her ameliyatta olduğu gibi meme ameliyatlarından en az 3 hafta önce sigarayı bırakmanız ve ameliyat sonrası da içmemeniz gerekir.
 
Meme Küçültme Ameliyatı
Meme küçültme ameliyatı genel anestezi altında yapılır, meme başı ve altta (vertikal skarlı) veya meme başı ile altta ters T şeklinde (ters T skarlı) izler kalabilir. Bu ameliyat plastik cerrahinin en ağrısız ameliyatlarındandır. Genelde bir gece hastanede kalınır, ertesi gün evinize gidersiniz. Ameliyat sonrasında uygun zamanda iz giderici kremler de verilip izlerin daha az görünür olması sağlanmaktadır. Yürüyüş gibi sporlara hemen sonrasında kendinizi iyi hissederseniz başlayabilirsiniz. Çoğu hasta bir hafta- 10 gün sonra işlerine dönmektedirler. Ameliyat sonrasında 6 hafta kadar size temin edilecek özel sütyeni kullanmanız gerekmektedir.
 
Meme Büyütme
Meme büyütme ameliyatı memesi yeterince gelişmemiş veya doğum ve emzirme sonrası veya aşırı kilo kaybı sonrası hacim kaybetmiş hastalarda uygulanır. Burda genellikle silikon dediğimiz meme implantlarını kullanıyoruz. Duruma göre yağ enjeksiyonu da yapılabilir. Memesi yeterince gelişmemiş hastalarda sadece implant yerleştirmek yeterli olurken, kilo vermiş veya emzirmiş hastalarda sarkma da sıklıkla gözlendiğinden büyütme ile beraber toparlama yani dikleştirme de yapmak gerekebiliyor.
 
Herkesin göğüs kafesi ve anatomik yapısı farklıdır bu nedenle aynı tipte silikonu her hastaya kullanmak güzel ve doğal sonuç vermez. Bu nedenle ameliyat öncesinde detaylı bir muayene ve ölçüm yapılır ve buna göre hangi implantın kullanılaacağına beraber karar verilir.
 
Meme Büyütme Ameliyatlarını Kimlere Yapılır?
Eğer memelerinizin küçüklüğünden yakınıyorsanız, çocuk doğurduktan sonra eski dolgun göğüsleriniz kalmadıysa veya aşırı kilo kaybından sonra çok küçüldülerse, özgüven eksikliği yaşıyorsanız bu ameliyatı olabilirsiniz.
 
Silikonu seçerken nelere dikkat edilir?
Silikonlar şekillerine göre anatomik (damla şeklinde) veya yuvarlak olabilir, yüzeyi pürtüklü olabilir veya düz olabilir, içi serumla veya silikon jelle dolu olabilir. Bu kadar çok çeşitli ve ölçüde silikon varken neye göre karar verilir? Göğüs kafesinizin anatomik yapısı, memelerin yerleşimi, meme başlarının yeri, omuz genişliğiniz ve yumuşak dokunuzun kalınlığı çok önemli. Ameliyat öncesi yapılan ölçümler ve sizin isteğiniz doğrultusunda en uygun olan seçip yerleştirilir
 
Meme Büyütme Ameliyatı
Meme büyütme ameliyatları da genel anestezi altında yapılır, yumuşak dokunuzun kalınlığına göre kas altı ve kas üstü planda yerleştirilebilir. Meme başı çevresinden veya meme altından yapılan kesiden girilerek yerleştirilebilir. Bir gece hastanede kalmak gerekir, ertesi gün evinize dönebilirsiniz, kas altına yerleştirilmişse bir süre (bir ay) yüzme ve ağır sporlar önerilmez, sigara içiyorsanız mutlaka bırakmanız gerekir.
 
Burda kullanılan silikonlar da sonuçta bir yabancı cisimdir ve vücut her yabancı cisimde olduğu gibi bunu sınırlayıp etrafını kapsül dediğimiz bir zarla çevreler. Bu doğal bir yapıdır. Ancak bazı hastalarda bahsettiğimiz bu kapsül kalınlaşıp sertleşebilir ve ele gelebilir, ağrıya yol açabilir. Bu gibi durumlarda silikonu çıkarıp yenisini koymak gerekebilir.
 
Meme Dikleştirme
Meme dikleştirme ameliyatı yeterli hacmi olan ancak sarkıklık gelişen ve şekli bozulan memelerde uygulanan toparlama ameliyatıdır. Aslında mantığı meme küçültme gibidir ancak burda doku atılmaz sadece toparlanır. Eğer hacim azsa toparlama sırasında silikon da yerleştirilebilir.
 
Yine küçültmede olduğu gibi genel anestezi altında yapılır, meme başı ve altta (vertikal) veya meme başı ile altta ters t şeklinde bir iz kalabilir. Ancak burda doku atılmadığı için T’nin bacakları küçültme ameliyatlarına göre çok daha kısa olur.
 
Genel prensipler aynen meme küçültme ameliyatındaki gibidir, 6 hafta özel medikal sütyen kullanımı önerilir, iz giderici kremler önerilir, eğer silikon da kullanılmışsa ilk 1 ay ağır sporlardan kaçınılır.
 
 
 
 
Toplam blog
: 9
: 42
Kayıt tarihi
: 08.08.19
 
 

Doç. Dr. Memet Yazar 1975 yılında Kars'ta doğdu, Kars Endüstri Meslek Lisesi, Elektronik Bölümünü..