Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Meme Kanseri Sonrası Onarım

Meme kanseri kadınlarda görülen olan kanser türleri arasında ilk sırada yer alır. Hem kadınlar arasında yaygın olması hem de kadın bedeninde meydana getirebileceği değişimler nedeniyle çok korkulan bu kanser türü aslında erken tanı konduğunda yüksek tedavi edilme oranı olduğundan aslında en az korkulması gereken kanser türlerinden biri.
 
Düzenli kontroller ile meme kanserinin erken teşhis edilmesi mümkün ve erken teşhis ile de başarılı tedaviler mümkün. Dahası tedavi sürecinde olası bir mastektomi yani meme alınması işlemi sonrasında  kişinin fiziksel yapısına uygun yeni bir meme yapılması da mümkün. 
 
Meme Kanseri ve Meme Onarımı (Rekonstrüksiyonu)
Meme kanseri teşhisi konulan bir kadının eğer memesinin tamamının alınması gerekiyorsa kadının fiziksel ve ruhsal olarak kayıp yaşaması ve kendini eksik hissetmesinin önüne geçmek için meme onarımı (rekonstrüksiyonu) yapılabilir. 
 
Farklı teknikler ile yapılan bu işlem sonunda kadın fiziksel olarak memesi alınmadan önceki görünümüne kavuşurken ruhsal olarak da kendini çok daha güçlü hisseder. 
 
Bu operasyonun kanseri tetiklemesi, silikon protezlerin zehirleme ya da kansere neden olması gibi durumlar söz konusu değildir. Ancak tedavi süreci onkoloji doktoru  ile birlikte planlanmalıdır.  
 
Kemoterapi İçin Engel Değil
Meme rekonstrüksiyonu sonrasında sadece kemoterapi alacak hastalar için herhangi bir sorun bulunmaz. Uygulamada kullanılan protezler kemoterapi uygulaması için herhangi bir engel oluşturmaz. 
 
Radyoterapi Alacak Hastalar Beklemeli
Meme rekonstrüksiyonu sonrasında radyoterapi alma ihtimali olan hastaların bu operasyon için beklemesi tavsiye edilir. Meme rekonstrüksiyonu kanser tedavisi ve radyoterapi için bir engel oluşturmasa da radyoterapinin oluşturabileceği olumsuz etkiler sebebiyle yapılan uygulamanın estetik sonuçları açısından başarı oranı azalabilir. 
 
Bu nedenle onkoloji doktoru tarafından radyoterapi alma ihtimali ön görülen kişilerin meme onarımı ameliyatı için tüm tedavilerinin bitmesini beklemesi doğru bir karar olacaktır. 
 
Acele Uygulamaya Gerek Yok
Mastektomi sonrası meme rekonstrüksiyonu için  acele edilmesine hiç gerek yok. Yaşanan kayıp kadının  panik duygusuna ve moral bozukluğuna kapılmasına  neden olabilse de sakin kalmak ve tedavi ekibiyle birlikte yapılacak planlamalar doğrultusunda en doğru zamanlamaya karar verilmesi önemli. 
 
Hastanın kendini hazır hissetmesi, fiziksel ve ruhsal olarak operasyonu kaldırabilecek durumda olması ve en önemlisi de kanser tedavisine göre yapılacak planlama sonucunda meme onarımından oldukça başarılı sonuçlar almak her zaman mümkün.  
 
Prof. Dr. Şükrü Yazar
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
 
 
Toplam blog
: 76
: 48
Kayıt tarihi
: 16.04.18
 
 

1992'de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan Prof. Dr. Şükrü Yazar, Estetik, Plastik v..