Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Meme Kanseri ve Tüp Bebek

Meme Kanseri ve Tüp Bebek
 

Meme kanseri


Meme Kanseri Doğurganlığı Olumsuz Etkileyen Bir Hastalıktır!

Çiftleri tüp bebek tedavisine yönelten problemlerden bir tanesi de meme kanseridir. Meme kanseri doğurganlık özelliğini ciddi anlamda azaltan bir sorundur. Yılda yaklaşık olarak 40 yaş altı kadınların % 7’ sinde meme kanseri görülmektedir. Meme kanseri teşhis edilir edilmez tedavi edilir ise tedavi başarısı büyük ölçüde artar. Bulunduğumuz toplumda yaşam şartları, ekonomik sorunlar sebebi ile kadınlar evlilik yaşını ya da gebelik yaşını oldukça ertelemektedir.

Ancak 40 yaş altı kadınların meme kanserine yakalanma olasılığı düşünülür ise birden çok kadın henüz evlenmeden ya da çocuk sahibi olmadan meme kanseri ile karşı karşıya kalmaktadır. Ayrıca meme kanseri tedavisi olan kadınlarda da anne olma şansı oldukça azalıyor. Fakat kanser tedavisi olan aynı zamanda anne olmak isteyen kadınlarda yardımcı üreme tedavileri ile yüksek oranlarda başarı sağlanabiliyor. Bu tür gruba dahil olan kadınlarda en başarılı yardımcı üreme tedavisi tüp bebek uygulamalarıdır.

Meme kanserini tedavi etmek amacı ile kullanılan ilaçlar üreme organında oldukça ciddi hasarlara yol açıyor. Kanser tedavisinde uygulanan kemoterapi kadınlarda erken menopoza neden oluyor. Alternatif bir uygulama şekli olan tedaviler ile kemoterapi öncesi yumurtalık fonksiyonları bazı ilaçlar yardımı ile baskılanabiliyor. İlaç yardımı ile baskılanan yumurtalıklar ile erken menopoz riski % 10 civarına kadar düşürülüyor. Kanser tedavisi sonrası gebe kalma şansıda oldukça düşük ihtimallerde seyreder. Kanser tedavilerinde yumurtalıkların tümünü koruma altına almak asla mümkün değildir.

Embriyo Dondurma ve Tüp Bebek

Tüp bebek tedavilerinde embriyo oluşması sağlanır ve dondurma işlemi ile uzun süre embriyolar saklanabilir. Meme kanseri sonrası hastanın tedavisi tamamlanmış ve hastanın genel sağlık durumu iyileşmiş ise dondurularak saklanan embriyolar çözülerek anne rahmine transfer edilir ve gebelik büyük ölçüde sağlanabilir. Çok mantıklı görülen bu yöntemin bazı olumsuz tarafları da vardır. Şayet kadın evli değil ise embriyo transferi gerçekleştirilemez. Çünkü yasalara aykırı bir durumdur.

Bir başka olumsuzluğu ise, gebeliğin oluşturulabilmesi için embriyo dondurma işlemine ihtiyaç duyulan tüp bebek tedavileri ortalama 1 ay kadar bir zamanda tamamlanır. Fakat meme kanseri ile karşı karşıya kalan bir hastanın 1 ay bekletilmesi doğru değildir. 1 aylık bir bekleme sonucu memede oluşan tümör daha da büyüyebilir.

Tüp bebek tedavilerinde gebelik şansını yükseltmek için çok sayıda yumurta ve embriyo oluşturmak şarttır. Çok sayıda yumurta ve embriyo oluşması için de bazı hormon içerikli ilaçların hastaya uygulanması gerekir. Yumurtaların sayısının artması östrojen salgısında artışa yol açar. Östrojenin artması ise meme kanseri olan kadınlarda kitlenin büyümesine neden olur. Meme kanseri olan kadınlarda şayet tüp bebek tedavisi uygulanacak ise östrojen seviyesini fazla artırmayacak ilaçların kullanılması gerekir.

 
Toplam blog
: 231
: 3919
Kayıt tarihi
: 09.11.12
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof.Dr.Cem Fıçıcıoğlu ..