Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Nisan '17

 
Kategori
Estetik / Güzellik
 

Meme silikon implantlarına bağlı olarak gelişen lenfoma nedir?

Meme silikon implantlarına bağlı olarak gelişen lenfoma nedir?
 

Anaplastik büyük hücreli lenfoma özellikle pürüzlü yüzeye sahip protezlerde ortaya çıkmakta


Anaplastik büyük hücreli lenfoma (anaplastic large cell lypmhoma=ALCL), nadir bir non-Hodgkin lenfoma tipi. Son yıllarda bazı meme implantları sonrasında bu hastalığın teşhis edildiği bildirilmeye başlandı ve durumda hastaların net bilgilere ihtiyacı olduğunu düşündüm.

Daha çok cilt ve lenf nodlarında olmak üzere tüm organlarda görülebilen iyi huylu, selim bir hastalık. Meme implantlarının etrafında ALCL gelişimi ile ilgili ilk vakalar 2011’de yayınlanmıştı. O zamandan beri tüm dünyada toplam 359 Anaplastik büyük hücreli lenfoma olgusu bildirildi. Meme dokusunda  kanser görülme riski ise her 8 kadında 1 ve anaplastik büyük hücreli lenfoma (ALCL) hastalığının bir meme kanseri olduğu söylenemez, çünkü insidansı çok düşük ve meme dokusu etkilenmiyor. Dünyadaki  toplam silikon meme implantı olan kadın sayısı yaklaşık 10-11 milyon olduğu varsayılırsa görülme sıklığının yaklaşık 1/30 000 olduğu söylenebilir. Yani çok düşük bir rakam, riski ve hangi hastalarda bu durumun belirebileceği  konusunda kesin konuşmak çok zor.

Bugüne dek görülen tüm  anaplastik büyük hücreli lenfoma (ALCL) vakaları, pürüzlü yüzeyi bulunan (textured dediğimiz) silikon protezlerde rapor edilmiş. Protezin içi sıvı ya da silikon olsun fark etmiyor, yüzey yapısı önemli. Yüzeyi kaygan olan (smooth) hiçbir meme protezinde anaplastik büyük hücreli lenfoma (ALCL) rapor edilmemiş.

Peki bu hastalığın semptomları neler?

En sık rastlanılan semptom, silikon meme protezi olan memede kalıcı şişlik olması. Şişliğin nedeni  meme protezi etrafında, kapsül sınırları içindeki sıvı birikimi. Ayrıca meme dokusu içinde ya da koltukaltında ele gelen yumuşak kitle olabiliyor ve bu bulgular, meme protezi takıldıktan yaklaşık 3-14 yıl sonra  (ortalama 8.yılda ) ortaya çıkıyor. Memede şişlik olmasının nedeni protez etrafında sıvı birikmesi.

Teşhis nasıl koyulabiliyor?

En  önemli teşhis aracı, meme protezi etrafında, kapsül sınırları içindeki sıvı birikimine ultrasonla bakılması ve sıvıdan bir parça alınarak patolojik olarak test edilmesi. Çünkü anaplastik büyük hücreli lenfoma (ALCL) sadece meme protezi etrafındaki sıvı içinde görülebilen bir rahatsızlık ve meme dokusuna yayılmıyor. Radyolojik tetkik ve mamografinin teşhiste faydası yok .

Peki ama silikon protez kullanana kadınların tümü, düzenli olarak  anaplastik büyük hücreli lenfoma (ALCL) için takip edilmeli mi?

Tabii ki hayır, meme dokusunda bir anormallik, kalıcı şişlik olmayan kadınların endişe etmelerine ve düzenli olarak ultrason takibinde olmalarına gerek yok.

Anaplastik büyük hücreli lenfoma (ALCL) nasıl tedavi ediliyor?

Aslında bu hastalığın tedavisi çok kolay: Teşhis edildikten sonra her iki taraftaki  meme protezlerinin çıkarılması ve protez etrafında oluşan kapsül dokusunun (meme dokusu ile silikon implant arasında oluşan ve adeta protezi zarflayan , sert vücut zarı) cerrahi olarak tamamen temizlenmesi , %100 tedavi sağlamak için yeterli.

Anaplastik büyük hücreli lenfoma (ALCL) hastalığı görülen kadınlarda tedavi sonrasında tekrar pürüzsüz yüzeyli , kaygan (smooth ) protezler koyulabiliyor ve meme tekrar dolgun hale getirilebiliyor.

 
Toplam blog
: 58
: 211
Kayıt tarihi
: 22.11.15
 
 

1994 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden 7.'likle mezun oldum. 2002 yılında Akdeniz Ü..