Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ekim '15

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Memleket isterim

Memleket isterim
 

10 Ekim 2015 günü Ankara Garı’nda büyük bir katliam felaketi yaşandı. Ortaya atılan iki bomba 97 vatandaşımızın ölümüne ve 200’e yakın vatandaşımızın yaralanmasına neden oldu. Cumhuriyet tarihimizin en büyük felaketi yaşandı o gün Ankara’ya gelenler Barış, Kardeşlik ve Demokrasi için yurdun dört bir yanından gelmişlerdi. Aralarında Üniversiteli gençler, öğretmenler, doktorlar, mühendisler,  savcı ve hâkimler, ziraatçılar, memurlar, işçiler, analar ve babalar vardı. Hatta yakınlarıyla birlikte gelen arasında gencecik çocuklar da vardı. Hiç bir kötü niyetleri yoktu. Sevgi ve barış çemberi içinde halay çekiyorlardı.  Barış, Kardeşlik ve Demokrasi.  Ne yazık ki bu miting kana bulandı. Eli olanları, destekleyenleri ve görmezden gelenleri şiddetle lanetliyorum.  Ben bu satırları 12 Ekim günü yazıyorum.

12 Ekim 1956’da Diyarbakırlı şair Cahit Tarancı aramızdan ayrıldı. O bu günleri iyi görmedi.Şayet görseydi kahrolurdu. Aramızdan ayrılalı tam 56 yıl oldu. Ölmeden önce “Memleket İsterim” bir şiiri vardı. Keşke   bu şiiri okuyabilsek ve anlaya bilsek. Vefat eden  tüm vatandaşlarımızı  bir kez daha  rahmetle anıyor ve yaralı olanlara   geçmiş olsun, acil şifalar diliyorum. Tabi sevgili memleket şairi   Cahit Sıtkı Tarancı’yı da  saygıyla ve rahmetle anarak. Sözü onun bizlere  armağan ettiği “Memleket isterim”  şiiriyle  bağlamak istiyorum:       


MEMLEKET İSTERİM


Memleket isterim
Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun;
Kuşların çiçeklerin diyarı olsun.

Memleket isterim
Ne başta dert ne gönülde hasret olsun;
Kardeş kavgasına bir nihayet olsun.

Memleket isterim
Ne zengin fakir ne sen ben farkı olsun;
Kış günü herkesin evi barkı olsun.

Memleket isterim
Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun;
Olursa bir şikâyet ölümden olsun.


Cahit Sıtkı TARANCI ( 1910- 12 Ekim 1956)



Cahit Sıtkı TARANCI 1910 Diyarbakır doğumludur.Galatasaray,Siyasal Bilgiler Fakültesindenszonra öğrenimiuni Paris'te tamamlamıştır. İkinci dünya  Savaşı yıllarında memlekete dönmüştür.Çeşitlidevlet işlerinde çalışmıoxtırd. 1954 de tutulduğu beirhastalıktan kurtulamayarak 12 Ekim 1956 'da Viuyaena'doa ölmüştür. Cenaze getirilerek Ankara'da toprağa verilmişti. Otuz Beş Yaş şiiriyle edeiyatımızda  ünlübir isme sahip olmuştur.

ESERLERİ:

Ömdümde Sükut ( 1932),Otuz Beş Yaş (1947), ( Otuz Beş Yaş şiiri C.H.P. şiidrr yarıymasında birinci ıolmuştur.)  Düşten Güzel ( 1953), Sonrası( 1957).

DİĞER KİTAPLARI: .

Peyami Safaı ( 1940),Fransa'da Müstakil Resim ( 1939), A.MühipDIRANAS ile) Ziya'yaMektuplar( 1957), Tarancı'nın ŞiirÜzeriune  Düşüanceleri ( 1960)

Kaynak: Yeni Şiirimiz Antolojisi- Hazırlayan:  Sabahattin BATU, Varlık Yayırnları1960- İstanbul.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..