Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '14

 
Kategori
Deneme
 

Memleket yaşanılan yerin kültürel adı, ülke coğrafi adı, vatan siyasi adı

Memleket yaşanılan yerin kültürel adı, ülke coğrafi adı, vatan siyasi adı
 

Memleket biraz seyahati, gezmeyi görmeyi falan da çağrıştırıyor ama bu da zaten kültürel bir aktivite. Memleket biraz eski ya da eskimiş bir deyim. Sadece ülkenin adetleri, folkloru, insanlarının yaşayışı vs ifade ediliyor gibi. Ekonomi, coğrafya, siyaset falan aklımıza gelmiyor. "Bu diyar baştanbaşa, benim ülkem" gibi anlamlar içeriyor memleket deyimi. Pek de fazla kullanılmıyor. Kişilerin yaşadıkları yerleri de ifade ediyor "Nerelisin? Memleketin neresi?"

Vatan bir ülkenin siyasi adı. Vatanla ülke toprak olmaktan çıkıyor. Vatan  sahip olduğunuz ülkeden ziyade sahip olmanız gereken bu uğurda öleceğiniz kutlu  toprak. Ölerek almışsınız, ölerek koruyacaksınız; kimseye vermezsiniz. Vatan Allah'ın toprağı değil sizin canınız, kanınız. 

Vatanda yaşayanlara millet denir. Vatanı çok sevmek zorundasınız. Vatanı sevmeseniz bile zorla sevdirilir  "Ya sev ya terk et, dur yolcu bilmeden gelip bastığın..." denilir. Normalde vatan toprağı diz çöküp öpülür. Vatan anadır. Vatana küfretsen anneye küfretmiş gibi olursun.

Ülkenin bu anlamı oldukça sorunludur. Bir şeyi gereğinden fazla sevmek, onun için gerekirse canını vermek sakat bir zihniyet. Çünkü her ülkenin insanı ülkesini böyle severse diğer ülkeleri, milletleri küçümser. Savaşlar zaten bu nedenle çıkıyor. Ülkesini bu şekilde sevmek faşizm yaratır. Biz de zaten bir yazımızda  vatan ve millet kavramlarının faşizmin ürünü olduğunu yazdık.

Ülkelerini vatan diye sevenlerin (ki bunlara millet, ulus denir) bayrakları kanlıdır. Bu toprakları savaşarak almışlardır. Ve bununla gurur duyarlar. Oysa sonuçta topraklarına birilerini öldürerek sahip olmuşlardır.

En mantıklı, hiçbir olumsuzluk içermeyen tek isim "ülke"dir. Ülke yaşanılan yerin coğrafi adıdır. Bu isim altında ekonomisini falan her şeyini anlatabilirsin. Ülkede millet değil halk/insanlar yaşar. Millet terörize edilmiş insanlar topluluğudur. Ülkede bayrağınızın kanlı olması gerekmez. Son zamanlarda "ülke" kavramının da siyasileştirilmeye çalışıldığını görüyoruz.  Vatanda savaş anıtları, ülkede ise yemyeşil dağlar taşlar vardır. Vatanın dağlarından şehit kanı akar, ülkenin dağlarından ise masmavi nehirler.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..