Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '17

 
Kategori
Sosyoloji
 

Memleketi hangi meslek grubundan olanların yönetmesini isterdiniz?

Memleketi hangi meslek grubundan olanların yönetmesini isterdiniz?
 

Ben sayayım, siz seçin. Örneğin, mesela!

Askerler, asker kökenli olanlar. Şimdi bunlardan bir kısmı doktora falan yaptı, içlerinde doçent olanlar var. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde ve sonraki dönemlerde de ara ara, uzun müddet memleketi bunlar idare etti.

Profesörler. Keza Başbakan, başbakan yardımcısı seviyesinde de var ama daha çok bakan ve milletvekili seviyesinde bunlardan da memleket idaresinde çok gördük. Hemen aklıma gelenler, Nihat Erim, Tansu Çiller, Erdal İnönü, ama daha var. Bu grubun memleket idaresinde pek başarılı oldukları görüşünde değilim ama tabii bu benim şahsi fikrim, aksi fikirde olanlar yanıldığımı düşünsünler.

Doktorlar, avukatlar, mühendisler. Türk siyasi hayatında ne hikmetse çok sayıda doktor ve avukat vardır. Mühendislerin siyasi hayatta ağırlık kazanması en çok Turgut Özal döneminde olmuştur. Örneğin, mesela, Turgut Özal, Maliye Bakanını, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarını bile mühendislerden seçmişti. Özal’ın her iki kardeşi (ki ikisi de bakanlık yaptı), Süleyman Demirel, Erbakan da mühendistiler. Ben bunları, özellikle Özal’ı genellikle (ortalamaya göre) başarılı bulurum.

Bürokrat, üst düzey bürokrat kökenli olanlar. Bunlar içinde, dışişleri bakanlığı kökenli olanlar, Devlet Planlama Teşkilatı kökenli olanlar, Maliye Bakanlığı, hesap uzmanlığı, maliye müfettişliği kökenli olanlar aklıma geliyor.

Mason kökenli olanlar. 1960’a kadar olan dönemde, özellikle Menderes hükümetleri döneminde ama 1960’ dan sonra da bunlardan epeyce görüyoruz.

İş adamı, ticaret kökenli olanlar veya ticari hayatla, iş hayatıyla ilişkili olanlar.

Özel teşebbüs sektöründe üst kademe yöneticisi kökenli olanlar.

Bu yazıyı daha fazla uzatmak mümkün ama uzatmayacağım. Yukarıda yazılı olanlar ve olmayanlar arasından siz kendi tercihinizi yapın. Benim tercihim son iki grup. Bu gruplardakilerin hayatı olmazı olur yapmakla geçer, onların hayatında, lügatında, “olmaz”, “yapılamaz”, “imkansız” gibi sözcükler yoktur. Müteşebbistirler, atılgandırlar, becerikli olmak mecburiyetindedirler (yoksa iflas eder, yok olur giderler), risk almasını bilirler, adam yönetmesini bilirler, işi yönetmeyi ve parayı yönetmeyi bilirler.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..