Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Kasım '06

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Memleketim eski Foça

Memleketim eski Foça
 

"Onlar kentlerini, bizim yeryüzünde bildiğimiz en güzel gökyüzü ve en güzel iklimde kurdular. " Heredot böyle söylemiş Foça' ya ayak bastığında. Foça ülkemizdeki 12 özel çevre koruma bölgelerinden birisidir. Bunun sebebi her ne kadar foklar bile olsa eski doğal dokusunu koruyan nadir sahil yerleşimlerinden biri olması da buna etkendir. Foça' da en sevdiğim şey artık nerdeyse hiç bir sahil kasabasında kalmayan evin önünden, hatta canınızın istediği her yerden denize girilmesidir. Eski taş evinizden çıkarsınız, yolu geçip 2 metre sonra kendinizi Ege' nin o serin sularına bırakırsınız.

Foça' da bir efsane vardır ki duymayan kalmamıştır. Karataş efsanesidir bu. Foça'ya gelen biri eğer, nerede olduğu bilinmeyen, bu taşa basar ise bir daha asla Foça'dan kopamazmış gitse bile ne yapar ne eder geri dönermiş. Gerçi o taşa basmaya pek gerek yok. Foça'ya gidip ötede küçücük adalarıyla o güzel koyu, balıkçı teknelerini, karada o eski taş evleri, o güzel insanları, Heredot'lu o paha biçilmez tarihi, o meşhur gün batımını görüpte duyan zaten vazgeçemez Foça'dan.

M.Ö 600 yılında Phokaia'dan gelen denizciler tarafından kurulmuş bir kent burası. Gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerler; Tekne turuyla önce Orak adası, ardından Akdeniz foklarının koruma bölgesi olan rüzgar ve dalgalarla işlenmiş o güzel barınakları, aynı zamanda Homeros'un ünlü destanının yaşadığı yer Siren kayalıkları, antik yerleşimin izlerini bulacağınız İncir adası, Frigya tepesi , İngiliz Burnu. Tarihle fazlasıyla bütünleşmiş olan eski Foça sadece tarihi görmek isteyenlerin de akınına uğramış bir kenttir. Ünlü tarihçi Heredot'un bahsettiği kent suru bir kazı sonucu ortaya çıkmış ve arkeoloji çevrelerinin dikkatini Foça'ya çekmiştir. Kazılar sonucu Anadolu'nun en eski tiyatrosunun da Foça da olduğu meydana çıkmıştır. Foça'nın her yerinde sokağında, evlerinde taşında toprağında tarih yatmaktadır. Foça'da görebileceğiniz tarihi eserler; Athena tapınağı, Kybele açıkhava tapınağı, Arkaik duvar&Heredot duvarı, Osmanlı mezarlığı, Şeytan hamamı, Sur ve Beş kapılar, Fatih camii, Yel değirmenleri..

Foça balıkçıları ve balıklarıyla da ünlüdür. Foçalılar 3 bin yıldır denizcidir. En büyük trol filosu Foça'dadır. Orkinoz, kefal, mezgit, kırlangıç, kupez, işkine, kolyoz, pisi, dil, sinarit, çinekop, adabeyi, levrek, mercan, barbunya, çipura, karagöz, tranca, sargoz, sübye, ahtapot, midye, kalamar, istakoz, akirides, karidesin bir arada bulunduğu kaç bölge var sizce? Balık yemeden sakın ayrılmayın.

Bu kadar çok balık olur da kedi olmaz mı? Tam bir kedi cennetidir. Biricik kedim Pati'yi Foça'dan alıp getirmiştim İstanbul'a. Güzelliği hala dillere destandır. Foça'nın kedisi, delisi bir de dişisi meşhurdur zaten.

Foça'ya gitmek ise çok basit. İzmir-Çanakkale yolunun 39 km'sinden sonra sola sapıp 26 km. sonra Foça'ya ulaşılır. Otobüs veya başka bir araçla gelecekseniz mutlaka otogara ulaşın ve peronun sonundaki Eski Foça otobüslerine kadar yürüyün.

Foça'nın girişinden itibaren Karataş'a basmış gibi hissedeceksiniz. Giderseniz benden de selam söyleyin memleketime...

 
Toplam blog
: 144
: 2928
Kayıt tarihi
: 30.10.06
 
 

İzmir Cumhuriyeti'nde yaşıyorum... Sarmaşık Sanat Atölyesi'nde ebru sanatı ile uğraşıyorum. En es..