Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '09

 
Kategori
Sosyoloji
 

Memleketimden tutunamayan manzaralari

Memleketimden tutunamayan manzaralari
 

http://www.aspca.org/pet-care/images-misc-sizes/dog-eating-food.jpg


Derler ki; icinde yasadigimiz sistem surekli basarmak (ki bu daha cok para kazanmak oluyor) yonunde bizleri kodladigi icin ve maalesef kaynaklar ve duzen bunu herkesin elde etmesine imkan vermediginden insanlar cesitli tepkiler gelistirirler.

Bunlardan en bilinenlerden birisi baskaldiridir. Sosyalist bir devrim yaparsak duzeni degistirdigimizde bambaska toz pembe hayatlarimiz olur derler. Bu yonde gerekirse siddeti mesru gorenleri vardir. Kisaca duzene karsi alternatif bir duzen one surerek isyan etmek sisteme karsi gelistirilen savunma mekanizmalarindan biridir. Bu arkadaslar sisteme duyduklari kizginlikla inandiklari alternatife tapinir hale gelebilirler.

Ikincisi sisteme uymaci bir davranis gelistirmektir. Bu davranisin cesitli sekilleri vardir. Kanunlara ve kanun koyucuya karsi en kucuk bir sorgulayicilik sergilememek seklinde gelisebilir. Bazilarinin hayati eski Turk filmlerindeki Laz patronun "Seni sevdim delikanli al kizimi gec holdingimin basina" ya da " Ben gazinocular krali, kurtuldun ulan" seklinde cumleler bekleyerek gecer. Sisteme tepeden eklenlenme seklinde ifade edilebilecek bu hayalcilerin hayalleri medyanin spesifik hizmetleriyle her daim canli tutulur. Ya da marka manyagi haline gelmek gibi sistemin kodlarini acinacak sekilde icsellestirilebilir. Yani nehrin uzerinde giderken nehri tasidigini sanan bir toz tanesi haline gelmisseniz olmussunuz demektir. Uymaci gruba hosgeldiniz.

Bir diger mekanizma rituellere siginmaktir. Bu kardeslerimiz systemin pradigmasini reddederler ama sisteme kurumsal olarak baskaldirmazlarda. Bu arkadaslarin sistemin icinde kalarak sistemi guzellestirmek gibi bir misyonlari vardir. Kendileri burokraside arzi endam eylerler ve maalesef caresizlikleri sisteme eklemlenmekten oteye gitmemelerinde belirir. Fakat cogu zaman bu durumu kendilerine itiraf edemezler. Yasamlari bir yandan sistemi icten ice elestirerek ote yandan sistemin bir dislisi olmanin verdigi celiskileri bastirmaya calismaktan ibarettir.

Inzivacilar bir baska gruptur. Bu arkadaslar kimi zaman issiz bir dag koyune cekilmek yoluyla sistemin etkilerinden asgari uzaklasmak gibi bir yol secebilirler. Aslinda bu 60 larda ayni gruptan guzel hippi kizlarla yapildiginda baya bi zevkli olabilirdi ne ki tabi ben sizi gerceklere davet etmeyi tercih ediyorum. Bazen “ne olacak ulan bu memleketin hali” seklinde sorular sormadan kendini rakiya ya da saraba vurmak seklinde tezahur edebilir. Ileri asamasinda uyusturucuya baslamak gibi kacislara siginabilirler. Bu inziva grubuna ait bir kisim ‘tutunamayan’ insanimiz da sistem karsisinda ekonomik pradigmasi tamamen ayni olan dine siginmaya calisir. Bir tur inziva limani saglayan cemaatler aglarini germis armut gibi olmus bireylerin kucaklarina dusmesi icin zaten hazirdir. Ozellikle bu grup icinde gecisler gorulebilir. Yani tutunamadigi icin ickiye, uyusturucuya bulasan bazi arkadaslarin bir baska inziva limani olarak Menzildeki sahsin elini opmeye gitmesi etkili bir ornek olarak verilebilir.

Sistem tutunamayanlarinin sigindigi bir diger liman gayrimesrudur. “Madem bu duzende kazanmak isin ozu, o halde ben de bildigim sekilde kazanirim” diyen bu arkadaslar farkinda bile olmadan aslinda sistemi ayakta tutarlar. Cunku duzenin kendi mesruiyetini kitlelere kabul ettirebilmesi icin bu suclulara ihtiyaci vardir. Bu suc ve suclular sayesinde duzen kendi hegemonik sistemini ve ideolojik aygitlarini etkin sekilde yerlestirir.

Butun bu duzenin icinde sistemin kodlarina karsi ayakta durmaya calisan oyle bir grup vardir ki oynar baslikli degerleri sayesinde sistemde one cikan her gurubun rengine burunebilir, dalgalanan her bayraga selam verebilir ve esen ruzgara gore her yone karsi diklenebilirler. Ruzgar corabi grubu seklinde adlandirabilecegimiz bu arkadaslari medyada derebeylerine sirinlikler yaparken gorebilirsiniz. Bu arkadaslarimizin oyle bir kivraklik ve manevra gucleri vardir ki icine girdikleri sekli taklit etmeye calisan bir yilanin beli kirilabilir.

Kapitalist duzenin sosyo-kulturel iklimde yeserttigi gruplardan bir demet...

 
Toplam blog
: 10
: 1085
Kayıt tarihi
: 04.08.08
 
 

İletişim Egitimi aldım. Üniversiteden sonra ABD de politik bilimler ve kriminoloji dersleri aldığ..