Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Haziran '08

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Memur Adayları! Sınav Başlıyor

Memur Adayları! Sınav Başlıyor
 

www.maksimum.com


"İş Aramak ve Mutlu Sona Ulaşmak Zorlu Bir Süreçtir."*

Bir ülkenin vatandaşı olabilmenin, onun uyruğu altında yaşamını huzur ve refah içinde sürdürebilmenin belki de en zor koşulu; o ülkenin günden güne ağırlaşan yaşam kıstaslarına karşılık, kendi günlük yaşamını idame ettirebilmeye yetecek bir gelire sahip olabilmek, bu geliri elde edebilecek bir işte çalışabilmek ve en önemlisi de, çalışılan kurum ve meslekte varlığını uzunca bir süre devam ettirebilmektir. Hele bir de bu ülkenin adı Türkiye ise...

Ne var ki günümüzün iş dünyasında gerek bireyler, gerekse kurumlar arasındaki ilişkiler, ancak belli bir düzeye kadar varlığını sürdürebilmektedir. Kurumlar, kendi ekonomik yaşamlarını devam ettirebilecek, mümkün olduğunca düşük maliyetli ve üstün nitelikli elemanlar ararken, bireyler de iyi bir yaşam standardına ve parlak bir kariyere sahip olma yolunda aldıkları eğitimler, edindikleri sertifikalar ve uzmanlıklara karşın; yine de tam olarak istedikleri işte çalışamamanın, istedikleri bir işte çalışsalar da, istedikleri düzeyde bir ücreti alamamanın ve geçinememenin sıkıntısını çekmektedirler. Kurumlar, ekonomik misyonlarını yerine getiremeyen, görev aldıkları pozisyonların kişisel yetkinliklerini taşıyamayan ve buna karşılık işletmelerin önemli bir gider kalemi olan personelleriyle yollarını bir süre sonra ayırırken, bireyler de bazen uzun arayışlar sonunda bulabildikleri işlerinden ya işletmelerin aldıkları stratejik bir kararla, ya da işe girdiklerinden bir süre sonra, doyum ve amaçlarına ulaşamamaları durumunda kendi iradeleriyle ayrılmak zorunda kalmaktadırlar.

Kısacası Türkiye'de özel sektör; sağlam, geleceği olan bir işte ve istediği bir ücret düzeyinde çalışmak isteyenler için, ne yazık ki ideal iş sahalarını yaratamamaktadır. Ve günümüz Türkiyesi'nde parlak bir geleceğin kaygısını taşıyan on binler, kamu sektörünün yarattığı iş alanlarını ve açtığı sınavları bir umut olarak görmektedirler.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından ilk kez 2004 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), lisans mezunu memur adayları için 28 ve 29 Haziran 2008 tarihlerinde Türkiye'nin geneli ve Lefkoşa'daki sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek. Sadece üniversite mezunlarına değil, ortaöğretim mezunlarına da kamu kurumlarında görev alma olanağını sağlayan KPSS, ortaöğretim mezunu memur adayları içinse 21 Eylül 2008 tarihinde yapılacak.

Cumartesi sabah, Cumartesi öğleden sonra ve Pazar sabah, Pazar öğleden sonra olmak üzere 4 oturumda gerçekleştirilecek olan KPSS'de; Genel Yetenek, Genel Kültür, Yabancı Dil, Eğitim Bilimleri, Hukuk, İktisat, İşletme, Maliye, Muhasebe, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Ekonometri, İstatistik, Kamu Yönetimi ve Uluslararası İlişkiler olmak üzere 14 farklı test uygulanacak. Bu testlerden, Cumartesi sabah oturumunda (09.30) yer alan Genel Yetenek ve Genel Kültür testleri; KPSS'ye giren tüm adayların katılımının zorunlu olduğu tek test grubu olmaktadır. Ayrıca KPSS'ye giren öğretmen adayları; Genel Yetenek ve Genel Kültür testleriyle birlikte, Cumartesi öğleden sonra saat 14.30 oturumunda uygulanacak olan Eğitim Bilimleri testine de katılmak mecburiyetindedirler. Bunların dışındaki diğer testlere katılım ise isteğe bağlıdır.

Genel Yetenek testinin %50'lik ağırlığını oluşturan Türkçe bölümünün %30'luk kısmını Okuma/Anlama, diğer %50'lik ağırlığını oluşturan Matematik bölümünün ise %20'lik kısmını Problem Çözme'ye yönelik sorular oluşturacak.

Genel Kültür testinin %40'lık önemli bir ağırlığını oluşturacak olan Atatürk İlkeleri ve İnkılâpları Tarihi bölümünün %15'lik kısmını Atatürk İlke ve İnkılâpları'ndan sorular oluşturacak. %30'luk bir ağırlığa sahip olan Türkiye Coğrafyası sorularının %20'lik bölümünü de Türkiye'nin Ekonomik Özellikleri'nden sorular oluşturacak.

Bu haftasonu Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda ter dökecek olan tüm adaylara başarılar diliyorum.

* 14.04.2008 tarihli "2. Kariyer Panayırı Başlıyor" blog yazımdan alıntıdır. Blog No: 103933

 
Toplam blog
: 266
: 1321
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

1982 yılında İstanbul'da doğdum. Açık Öğretim Fakültesi İşletme Lisans eğitimimi 2005 yılında tam..