Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '09

 
Kategori
Güncel
 

Memur bu kafayla giderse!

Memur bu kafayla giderse!
 

İnternette memurlarla ilgili pek çok siteden biri olan “memurlar.net” adlı site oldukça revaçta.

Memurların büyük çoğunluğu; kurucuları muhafazakâr kişiler olmasına karşın, her kesime açık olmaları ve belli bir düzey tutturmaları dolayısıyla siteye büyük ilgi gösteriyor.

Memurlar.net’te memurları ve ailelerini ilgilendiren hemen her konuyu; yasalar, mevzuat, yönetmelikler, yargı kararları, özlük hakları, maaş hesaplanması, KPSS, banka promosyonları, kamu sendikaları dahil ne ararsanız bulmak mümkün.

Ben de sıkça bu siteyi ziyaret eder, son ve ilginç gelişmeleri buradan da izlemeye özen gösteririm.

Dün ilgimi anketler bölümü çekti.

Birçoğu güncel yapılmış anketlerin sonuçlarıyla, yaşanan gerçeklik arasındaki çelişki dikkatimi çekti.

Örneğin 26 Eylül 2007 tarihinde yayına giren "2007 yılı toplu görüşmeleri boyunca, hangi konfederasyonun tavrını beğendiniz?" anket sorusuna 17, 724 kişi oy kullanmış.

Sonuçlara göre KESK %55, Kamu Sen ve Memur Sen %22’şer oranında beğeni kazanmış.

Bu yılın Ağustos ayı içinde yapılan yeni anketler ve çeşitli sorulara alınan yanıtlar ise şöyle:

23 Ağustos 2009 tarihinde yayına giren "Toplu görüşmelere olan ilginiz ne düzeyde?" anket sorusuna 20, 268 kişi oy kullanmış.

Bu kişilerden %29’u “çok dikkatli takip ediyorum”, %27’si “önemsiyorum”, %26’“pek önemsemiyorum”, %18’i “hiç takip etmiyorum” şeklinde cevaplar vermiş.

27 Ağustos 2009 tarihinde yayına giren "Hükümetin 2+2 zam önerisini nasıl değerlendiriyorsunuz?" anket sorusuna 1 günde 28, 971 kişi oy kullanmış.

Kullanılan oylarda %73 “memurlarla alay edilmiştir”, %12 “hayal kırıklığına uğradım”, %11 “gayet makul bir öneri”, %3 “zamdan ziyade 22 maddeyle ilgiliyim” yanıtları verilmiş.

30 Ağustos 2009 tarihinde yayına giren "Toplu görüşmeler uyuşmazlıkla sonuçlandı. Sendikaların tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?" anket sorusuna 27, 525 kişi oy kullanmış.

Oy verenlerin büyük çoğunluğu yani % 70’i “En baştan beri KESK gibi davranılmalıydı” derken, % 30’u “Memur Sen ve Kamu Sen doğrusunu yaptı” şeklinde tercihte bulunmuşlar.

Farkında mısınız, oy kullanan memurlar Memur Sen ve Kamu Sen’in performansını düşük, KESK’in mücadele anlayışını ve tavrını yüksek ve yerinde kabul ediyor.

Ama buna rağmen nasıl oluyor da bu iki konfederasyon en çok üyeye sahip olabiliyor?

Bu sorunun yanıtı da belki okuyucu yorumlarından çıkarılabilir diye bazı okuyucu yorumlarını sizlere sunuyorum.

Bir okur, “Hala Memur Sen’de üyelik yapanlara ne demeli bilmiyorum ki; adamlar akşam halı saha maçlarında birlikteler, sabah kahvaltıda birlikteler; niye karşı çıksın ki hükümetin isteğine; akşam abilere gidip etli pilavı da birlikte yiyorlar…” diye yazmış.

Bir diğeri: “Bu memleketin memurlarının geneli günlük menfaati için makam mevki ve yaranabilmek için güçlü olan kimse ona yamanır; bugün sendikalı yahut sendikasız memurların gerçek anlamda bilinç düzeyleri nedir, bence çukurun içindedir; isterse zorunuza gitsin, siz durumun böyle olduğunu bal gibi biliyorsunuz; ‘sicil notum 90 olsun bir kademe alayım 3 lira maaşım artsın’; ‘ekdersim fazla olsun bir günüm boşalsın’, ‘idareci olmak için başvurduğumda torpil yapsınlar’, ‘şeflik sınavında kolaylık sağlasınlar’ vesaire bu kadar zavallı hayalleri olan bir kesimden birşey çıkmaz, tabi ki çıkmayacakta..” şeklinde veryansın etmiş.

Bir başkası, “Toplu görüşme sürecini sanki bir maçı izler gibi fakat stadyumdan da değil TV ekranından izler gibiyiz. 7 yıldır, tekrarlanan bu maçın tek bir galibi var; o da toplu sözleşme ve grev hakkını tanımayanlarla onlara ortak olanlar... Ama bence asıl bunlara bu oyunu oynamalarına izin veren bizleriz. Üye olduğumuz sendikanın ne kadar samimi olup olmadığını hiç sorguluyor muyuz ?” siteminde bulunmuş.

Yorumlardan çıkardığım “bizim memur” bu kafayla giderse, siyasette olduğu gibi sendikal alanda da “yandaş sendika”lar marifetiyle uzun yıllar söğüşlenecek..

 
Toplam blog
: 152
: 700
Kayıt tarihi
: 17.07.08
 
 

Trabzonluyum ve bu kentte yaşıyorum. Kamuda inşaat mühendisi olarak çalışıyorum. Resmi görevimin..