Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Eylül '13

 
Kategori
Çalışma Yaşamı
 

Memur tayinlerinde sadece adres durumuna bakılması yanlış bir uygulama

Memur tayinlerinde sadece adres durumuna bakılması yanlış bir uygulama
 

Memur Selahattin’in raporunda bunu okuduğum zaman inanın şok oldum. Böyle bir şey orta çağ devletinde bile olmaz. Siz bir yere tayin istiyorsunuz veya tayininiz gerekiyor. Ciddi sağlık sorunları, eş durumu gibi istisnai durumlar dışında haklı ve geçerli sayılabilecek bir tane gerekçeniz varmış, biliyor musunuz: “Oturduğum yer işyerime uzak” Hatta tayin başvurunuza ikamet adresinizi yazmanız gerekçe olarak yeterliymiş.

Bunun anlamı olumsuz sicil ve diğer nedenlerle (daire taşınması, başka yere göçme vs) yer değiştirmeler ve rotasyonlar dışında eviniz çalıştığınız daireye uzak değilse müracaat etseniz bile yukarıda da amcanız yoksa tayininiz çıkmıyormuş. İlla da çalıştığınız daire evinize uzak olmalıymış. Başka hiçbir neden kabul edilmiyormuş.

Muş’lu konuştuğuma bakmayın, ben yalancıyım ama memur Selahattin hayatta yalan söylemez. Ben şimdi bu devleti yönetenlere ne söyleyeceğimi biliyorum. Korkut’un ağzı bozuktur. Neyzen Tevfik bile yanında kibar kalır. Ama işte “lan” sözü yüzünden bile yazılarımızı reddeden dünyanın en terbiyeli sitesinde yazıyoruz. Başbakan bile “Nasıl olur ya, MB’de bir kişiye bile dava açamadım” diye şikâyette bulunmuş. Yazmaya gerek yok, beni tanıyanlar bu paragrafta muhterem devlet yöneticilerimize neler söyleyeceğimi anladılar zaten! Yazıyı riske atmayalım. Zira “red kutusu” çöplüğe döndü!”

Adamın/kadının kendine göre gerekçesi olabilir. Kendi el yazısıyla tayin isteme gerekçesini açıklar. İncelersin; makul ve mantıklı bulursan tayinini yaparsın. Neden/gerekçe her şey olabilir. Çalıştığı dairede merdiven basamaklarının yüksek oluşu bile. Belki ayaklarında/bacaklarında zorluk vardır, inip çıkamıyordur. İçinizde bir tane Kerim Korkut yok. Yüz yıldır da olmadı. Ama ne yaparsın ki bu millet iyiyi kötüyü bilmiyor! Psikolojim bozuldu, o nedenle tayin istiyorum diyen bir memurun tayinini vermeyen yöneticiyi ancak böyle bir millet seçer! Hayırlı olsun! Sürünmeye devam!

Ya arkadaş böyle bir şey olabilir mi ya! Memleketimin düşünen insanları siz söyleyin, bir insan sadece evi uzak olduğu için mi tayin isteme hakkına sahiptir? Sırf bu nedenle başladığı daireden emekli olan sayısız insan var. Adam gidemiyor ki. İstenen tek tayin gerekçesi var onda da evi dairenin iki adım ötesinde. Raporda yer alan bir notta memurun biri “Bu dairede ölürüm herhalde” diyormuş.

Şimdilerde tayin işi kolaylaşmış; ama tepeden ve gerekçe yine aynı: Oturduğun yer daireye yakın mı, uzak mı? O, memurlardan sorumlu zatlar gelsinler kendilerine elli tane tayin gerekçesi yazayım. Selahattin bir keresinde tayin istemiş ve başvuru kâğıdının bir kenarına da “çalışma ortamının olumsuzluğu nedeniyle psikolojim bozuldu” yazmış. Böyle gerekçe olmaz demişler ve bırakın tayini başvurusunu bile kabul etmemişler. Oysa çalışılan ortamdan (daireden, çalışanlardan, bölgeden, hatta şehirden) huzursuz olmak en önemli tayin gerekçesidir. Adam psikolojisinin bozulduğunu doktor raporuyla kanıtlıyorsa sen kimsin ki tayinini vermiyorsun?

Artık tayinler kolaylaştı diyoruz ama nasıl. Memura yine soran yok. Eski memurları dağıtıyorlar. Seni alıyor oraya veriyor, onu alıp buraya veriyor. Yani tehcir gibi, sürgün gibi bir şey. Bu arada 15 yıldan az memuriyeti olanlar mahkûmiyete devam. Psikopat amir var, çalışacaksınız. Daire delilerle dolu, çalışacaksınız. Siyaset ve mezhep ayrımı yapılıyor, çalışacaksınız. Ortam pis, çalışacaksınız. Hiçbir neden yok; ama ben değişik dairelerde de çalışmak istiyorum. Olmaz. Mahkûmların bile yerini değiştiriyorlar; 15–20 yıl aynı dairede çalışılır mı?

Bu arada raporda yer alan ifadelere göre AKP’li memurun üç günde tayini çıkarken AKP’li olmayan memurların üç aydır hala tayinleri çıkmamış. Torpilliler daha başkaymış. Onlara 657 bile işlemiyormuş. İstedikleri anda istedikleri yere tayinlerini yaptırabiliyorlarmış. Memurlara sallabaşını al maaşını diyorlar. Bu şartlarda siz olsanız çalışır mısınız?

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..