Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '12

 
Kategori
Güncel
 

Memurlar 'grev'e gidiyor...

Memurlar 'grev'e gidiyor...
 

İyi yaşam endeksi nedir?

Daha rahat bir yaşam, daha fazla kültürel etkinlik, daha fazla sosyal aktivite, daha fazla para kazanma, daha az ama üretken bir çalışma, artan milli gelirden pay alma ve yaşamdan mutluluk duyma…

İyi yaşama endeksini arttırabiliriz. Ancak yukarıdaki verileri bile yerine getiremeyip, açlık sınırının 1071TL’ye ulaştığı, yoksulluk sınırının 3686TL’ye yükseldiği bir ortamda, ortalama geliri bir asgari ücret bile olamayan halkımız nasıl yaşamından memnun olsun?

Gerçi yaşamından memnun olanlarımızın sayısı, bunca karamsarlığa rağmen hala yüzde 56’larda…

Bu nedenledir ki; 2.5 milyon memur, daha iyi bir yaşam endeksine ulaşabilmek için bu gün ‘Greve’ gidiyor. Gidiyor ama, bildiğiniz gibi memurların ‘Grev’ yapması yasak!!..

İleri demokrasi’lerde yasak mı olur dediğinizi duyar gibiyim. Olur, olur, bal gibi olur… 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan referandumda yetmez ama EVET diyenlere, bu kadar demokrasi çok bile…

Bildiğiniz gibi memurlar iktidar ile anlaşamadı ve ‘Greve’ gidiyorlar. Bu ‘Grev’in nasıl yürüyeceğini hep birlikte göreceğiz. ‘Grev’e katılan tüm memurlar, örgütlü suç kapsamına alınıp, Silivri’ye gönderilirse kimse şaşırmasın. Ve sonunda memurlar ile ilgili hazırlanan iddianamenin, Ergenekon iddianamesi ile birleştirilmesine de kimse ağzını açmasın!

Memurların ‘Grev’ yapamayacağını Sayın Başbakan günler öncesinde açıkladı. Toplu pazarlıkta ise memurlara verebileceklerinin maksimumunu verdiklerini de söyledi. Gerisini siz anlayın!

Memurlar niye ‘Greve’ gidiyor?

Gelin memurların niye ‘Greve’ gittiğini biraz irdeleyelim.

34 ülkenin değerlendirildiği endekse göre, Türkiye’de yaşayanların geliri OECD ortalamasının çok altında. Avustralya’nın ilk sırada yer aldığı endekste Türkiye yıllık çalışma saati, eğitim oranı ve yaşam beklentisinde de ortalamayı yakalayamamış.

Fransa’nın başkenti Paris merkezli Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından yayımlanan ‘Daha İyi Bir Yaşam Endeksi’nde Türkiye sonuncu oldu.

OECD endeksi, ev sahipliği ve kalitesi, gelir, iş durumu, toplumsal ilişkiler-sivil toplum gelişimi, eğitim, çevre, yönetime katılma, sağlık, ya1şam memnuniyeti, güvenlik ve yaşam-çalışma dengesi olmak üzere 11 veriyi karşılaştırdı. 1. sırayı Avustralya’nın aldığı endekse göre 2. Norveç, 3. ise ABD oldu. Türkiye’yle birlikte son 3’e girenler arasında Meksika ve Şili yer aldı.

34 ülke arasında yapılan araştırmaya göre, Türkiye’de halkın sadece yüzde 56’sı yaşamından memnun.

İşte rapordan Türkiye’ye dair detaylar:

* Türk halkının yüzde 56’sı yaşamından memnun olduğunu söylüyor. Bu oran, OECD ülkelerinin ortalaması alındığında yüzde 72 oluyor.

* Ortalama alındığında Türkiye’de yaşayan bir kişi, OECD ortalaması olan yıllık 22 bin 387 dolardan daha az kazanıyor. Bunun dışında Türkiye’de yaşayan 15-64 yaş arasındaki kişilerin paralı bir işte çalışma oranı yüzde 46. OECD ortalaması ise yüzde 66 olarak belirleniyor.

* Türkiye’de çalışma saati ortalaması yıllık 1877. Bu da OECD ortalaması olan 1749 saatten daha fazla.

* Türkiye’de 25-64 yaş arasındaki yetişkinlerin sadece yüzde 33’ü lise mezunu. OECD ortalaması ise yüzde 74. Türkiye’de erkeklerin yüzde 35’i lise mezunu; kadınlarda bu oran sadece yüzde 26.

* Türkiye’de ortalama yaşam süresi 74 yıl. OECD ortalamasına göre ise bu süre 80 yıl olarak hesaplanıyor. Türkiye’de kadınlar ortalama 77 yaşına kadar, erkekler ise 72 yaşına kadar yaşıyor.

* Türkiye’de su kalitesi OECD ortalamasının altında! Türkiye’de halkın yüzde 65’i su kalitesinden memnun olduğunu söylüyor. OECD ortalamasında bu oran yüzde 85.

İşte bu verileri kendi lehlerine çevirmek için ‘Grev’ yapmaya çalışan memurlarımıza, hep birlikte destek verip, gelecek aydınlık(!) günlerin hayaliyle, ‘durmak yok, yola devam’ diyelimJ)

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..