Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '11

 
Kategori
Güncel
 

Memurlar'ın toplu sözleşme hayali nasıl suya düştü?

Memurlar'ın toplu sözleşme hayali nasıl suya düştü?
 

Hatırladınız mı?

Neyi mi?

12 Eylül referandumu ile birlikte geçtiğimiz ‘İleri Demokrasi’yi…

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz ‘İleri Demokrasi’ sayesinde önce Anayasa Mahkemesi ve HSYK’yı dizayn ettik!

Başka mı diyorsunuz?

Hiç…

Nasıl yani mi diyorsunuz?

Birkaç örnekle hatırlatalım.

Önce; Kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi için, Anayasa maddesini değiştirip, kadınlara pozitif ayrımcılık yapılacaktı.

Ne oldu?

Kadınlarımız daha fazla dayak yemeye ve öldürülmeye başlandı.

Ya çocuklara karşı yapılacak olan pozitif ayrımcılık?

Çocuklara yönelik şiddet eylemleri ve çocuklara yönelik cinsel istismar gittikçe arttı.

Anayasa maddesine koyduğumuz kadınlara ve çocuklara yönelik pozitif ayrımcılık maddesi, maalesef sadece maddede kaldı. Çünkü bu maddelerin aktif hale gelebilmesi için kanunlarda değişiklik yapılması gerekiyor.

12 Eylül Referandumu ile kandırılan bir başka grup da memurlar.

Bildiğiniz gibi memurların toplu sözleşme hakkını kullanabilmeleri için gereken yasa halen çıkartılmadı. Memurların toplu sözleşme süreci Hükümetin “inisiyatifine” kaldı.

Anayasa değişikliğiyle memurlara “toplu sözleşme hakkı” getiren Hükümet, bu hakkın kullanılabilmesi için kritik önemdeki “hakem heyeti”nin bağımsız olmasını şimdilerde kabul etmiyor.

Anayasa değişikliği için yapılan referandum’da bazı memur konfederasyonları, ilanlarla değişikliğe evet demişlerdi. Şimdilerde bin pişmanlar!

Bildiğiniz gibi bu değişiklikle ‘Hakem Heyeti’nde hükümet temsilcilerinin bulunmaması gerekiyor. Kurulacak heyetin bağımsız olması gerekiyor...

Hakem Heyetinin bağımsız olmaması durumunda; toplu sözleşme sürecinin hiçbir anlamı olmayacağı, görüşmelerin ardından yine Hükümet ne derse o olacağı kesin.

Bağımsız Hakem Heyeti oluşturulması için, memur konfederasyonlarından 4, kamu bürokrasisinden 4 ve tarafsız 3 olmak üzere oluşturulacak Hakem Heyetinin 11 üyeden oluşması gerekiyor. Buna karşı Hükümet ise kamu kesimi 5, memur konfederasyonlarından 4 olmak üzere 9 kişiden oluşması, kurula da ya Çalışma Bakanı’nın ya da Bakanlar Kurulu’nca seçilecek bir üyenin başkanlık yapmasını istiyor.

Görüldüğü gibi Hükümet “kararı verici” konumundan vazgeçmek istemiyor. 2012 yılı memur maaş ve haklarını belirleyecek “toplu sözleşme” sürecinin bir an önce başlayabilmesi için söz konusu yasanın Meclis’e gönderilmesi ve yasalaşarak yürürlüğe girmesi gerekiyor.

Ancak bu konuda Hükümetten çıt çıkmıyor.

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..