Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ağustos '10

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Memurlar ve halkın memnuniyeti üzerine

Memurlar ve halkın memnuniyeti üzerine
 

http://www.kariyerhaber.net/kariyerhaber_resimleri/kamu-da-sozlesmeli-memur-ayrimi-kalkiyor.jpg


Memurlar bir ülke yönetiminin temel taşıdır. Halkın yönetimle olan ilişkisi, memnuniyeti ya da memnuniyetsizliğinin en belirleyici unsurlarından birisi de memurlardır. Memurların değişmesiyle bir toplum nasıl değişebilir ‘Beyaz Zambaklar Ülkesindeki’ örneğe bakalım;

Snelman Finlandiya’da ki İsveçlilerin yönetiminden mutsuz idi. İsveç’teki memurlar akıllı, dürüst ve çalışkan iken Finlandiya da böyle değildi. İsveç hükümeti, memurları özenle seçiyor ancak toplumun döküntülerini, aşağılıklarını eyalete gönderiyordu. Aileleri veya akrabaları arasında mevki sahibi olup bir baltaya sap olamayanlar, tembel, yaramaz, aptal, sarhoş, ticarette başarılı olamamış, çalışmak istemeyen Finlandiya da memur olarak görevlendiriliyordu. Bu kendine hayrı olmayan kaba, eğitimsiz, tembel insanların toplumda bir faydası olmuyordu. Toplum yönetimden memnun değildi. Yerli halka iyi davranmıyorlar, görevlerini yapmıyorlardı. Halk acı çekiyor, şikayet ediyor, öfkeleniyor ve nefret ediyordu.

Finlandiya İsveç yönetiminden ayrıldıktan sonra şöyle diyorlardı; Bundan sonra artık yeni tulumlara yeni şaraplar doldurmuyoruz. Yeni zamanın kıymetini bilin. Başından beri gerektiği gibi çalışın. Eski zamandan eser kalmayıncaya kadar onu kovalayın. Yeni metotları takip edin. Halk da anlasın ki memurlar halkın hizmet edicisidir. Size müracaat edenlere sıkıntı yaratan sinekler gibi davranmayın. Elinizden geldiği kadarıyla her zaman ve hepsine yardımcı olmaya çalışın. Siz memurların, halkı eğitme konusunda din adamları ya da öğretmenlerden aşağı kalmayacağını anlayın.

Biraz da bunları tartışalım diyorum. Nasıl bir memur istiyoruz. Memur nasıl çalışmalı, vatandaşa nasıl davranmalı. Memur vatandaşın hizmetkarı mıdır yoksa efendisi midir? Memur nasıl başarılı olur? Memur kimin memuru olmalıdır devletin mi hükümetin mi? Benim memurum işini bilir anlayışı memuru nereye sevk eder. Aç bırakılan namuslu memur ne kadar açlığa dayanabilir. Aç memurdan dirayet beklenebilir mi? Memuriyette yükselme esasları nelere bağlıdır. Liyakat nedir yalakalık nedir? Gelişen teknolojiye devlet yapısı ayak uydurabiliyor mu? Durgun devlet yapısının sebebimidir memur yoksa mağdurumudur? Bunların her biri sayfalarca yazılabilecek tartışabilecek konular. Ama daha önemli meselelerimiz var tartışacak onları tartışıyoruz. Aşkı memnudaki öpüşme sahneleri, bilmem hangi takımın verilmeyen faulü, sevgilisini boynuzlayan tipler, kucaktan kucağa oynayan tipler. Bunlar daha önemli meseleler olduğu için gece gündüz bunları tartışıyoruz. Memurun niteliği kimin umurunda?

 
Toplam blog
: 166
: 1969
Kayıt tarihi
: 30.09.06
 
 

Sıcak bir Ankara yazında, 1975 yılında doğmuşum. İlk gençliğim Ankarada geçti. Üniversite yılları..