Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '14

 
Kategori
Türkiye Ekonomisi
 

Memurlarımızın yüzde kaçı borçlu? Ülkemiz ile memurlaımız arasındaki benzerlik...

Memurlarımızın yüzde kaçı borçlu? Ülkemiz ile memurlaımız arasındaki benzerlik...
 

Bir ülkenin ekonomik durumu neyse, yaşayanlarında ekonomik durumu da aynı yöndedir.

Yani ülke hak ettiği şekilde yönetilir!

IMF’nin borcunu ödedik diye yırtınanlar, halkı kandırdıklarını sanıp, 500 milyar dolara yaklaşan borcun üzerini kapatabileceklerini sanıyorlar.

Ülke bu kadar borçluyken, özel sektör üretimden ziyade “İkame” mallarla ihracat yapmaya çalışırken, ülke insanının nasıl yaşadığı hep merak konusu olmuştur.

Bir zamanlar küçümsenen memurluk, yakın zamandan beri tekrar popüler oldu. Şimdilerde herkes kapağı devlete atma derdinde.

Peki, devlette işler nasıl?

Kamu-Sen’in araştırması, kamu görevlilerinin meslek hayatlarını borç ödeyerek geçirdiklerini ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 97’si borçlu olan memurların yüzde 45.2’si cezai yaptırımla karşılaşmış.

Tür­ki­ye Ka­mu-Sen Ar-Ge Mer­ke­zi­’nin yap­tı­ğı, ‘Me­mur­la­rın Borç­lan­ma ve Borç Ya­pı­la­rı­’ an­ke­ti­ne, 81 il­de fark­lı ku­rum ve ku­ru­luş­lar­da gö­rev ya­pan 6 bin 606 me­mur ka­tıl­mış.

Araş­tır­ma­ya gö­re ka­mu gö­rev­li­le­ri­nin yüz­de 97’si her ay dü­zen­li ola­rak borç ödü­yormuş. 

Me­mur­la­rın yüz­de 34,4’ü­nün ay­lık har­ca­ma­sı 3 bin li­ra­nın üze­rin­de, yüz­de 69,2’si­nin evi­ne ay­lık 3 bin li­ra­nın al­tın­da ka­zanç gi­ri­yormuş.

Ka­mu gö­rev­li­le­ri­nin ya­rı­sı­nın (yüz­de 50,5) 5 bin li­ra ile 50 bin TL ara­sın­da bor­cu varmış.

Dü­zen­li ola­rak borç öde­mek zo­run­da olan ka­mu gö­rev­li­le­ri­nin yüz­de 62,1’i­nin geç­ti­ği­miz 3 yıl için­de çe­şit­li şe­kil­ler­de bor­cu­nu öde­ye­me­me so­ru­nuy­la kar­şı­laş­tı­ğı gö­rül­müş.

Borç­la­rı­nı öde­ye­me­me so­ru­nu ile kar­şı kar­şı­ya ka­lan me­mur­la­rın yüz­de 45,2’si yap­tı­rım­la kar­şı­laş­mış. Söz ko­nu­su ka­mu gö­rev­li­le­ri­nin yüz­de 35,8’i tak­sit­le­ri­ni ak­sat­tı­ğı için ce­za fai­zi ödemiş, yüz­de 7,2’si­nin ban­ka he­sa­bı­na blo­ke ko­nul­muş, yüz­de 5,7’si ya­sal yap­tı­rım­la kar­şı­laşmış ve yüz­de 6’sı hak­kın­da ha­ciz iş­le­mi uy­gu­lan­mış.

Ka­mu gö­rev­li­le­ri­nin zo­run­lu har­ca­ma ka­lem­le­ri için­de en faz­la pa­yı ki­ra ve ko­nut gi­der­le­ri­nin teş­kil et­ti­ği gö­rül­müş. Araş­tır­ma­ya ka­tı­lan me­mur­la­rın yüz­de 43,2’si en çok har­ca­ma­yı ko­nut, yüz­de 32’si gı­da, yüz­de 12,6’sı ise eği­tim için ger­çek­leş­tir­di­ği­ni be­lirmiş.

Araş­tır­ma­da me­mur­la­rın zo­run­lu har­ca­ma­la­rı için gi­yim­den ve sos­yal har­ca­ma­lar­dan kıs­tı­ğı or­ta­ya çık­mış.

Araştırmada kamu görevlilerinin yarısının (%50,5) 5 bin lira 50 bin lira arasında borcu olduğu ortaya çıkmış. Buna karşın memurların yüzde 20,1’inin borcunun 50 bin liranın üzerinde olduğu sonucuna ulaşılmış. Bir başka deyişle, Türkiye’de her 5 memurdan birinin 50 bin liradan fazla borcu bulunuyormuş.   

Memurların yalnızca yüzde 12’sinin borçlarının vadesi 1 yıldan daha kısa iken, yüzde 32,6’sının 1-3 yıl arası, yüzde 30,2’sinin 3-5 yıl arası, yüzde 21,4’ünün 5-10 yıl arası olduğu sonucuna ulaşılmış.

Buna göre kamu görevlilerinin yüzde 84,2’si orta ve uzun vadeli borçlu iken ankete katılan kamu görevlilerinin yüzde 3,8’i ise borçlarının 10 yıldan daha uzun bir vadeye yayıldığını ve çok uzun vadeli borçlu oldukları tespit edilmiş.

Nasıl?

Tıpkı Türkiye gibi değil mi?

Üretmeden tüketen bir toplumun parçaları olarak, bir farklılık beklediğimi söyleyemem…

Toplum olarak geleceğimizi tüketmeye devam ediyoruz.

 

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..