Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '17

 
Kategori
Güncel
 

Memurluk kaldırılsın dedik memurluk kaldırılıyor, Türkiye’de ne yapıldıysa altında imzamız var

Memurluk kaldırılsın dedik memurluk kaldırılıyor, Türkiye’de ne yapıldıysa altında imzamız var
 

Bu konuda yazdığımız yazılar sitede, isteyen bakabilir. Biz çalışanları iki guruba ayırdık: “Uzman” ve “çalışan”. Uzman işi gösteren, organize eden; çalışan, işi yapan.

Yeni düzenlemeye göre memur kavramı kalkıyor, “çalışan” denilecek. Bu bir tesadüf mü?

İdari kadroları kaldırıyoruz. Uzman dediğimiz kişiler çalışanların amiri değil. Biz amir-memur (ast-üst, patron-işçi)gibi kavramları seneler önce toprağa gömdük. Yönetici diye bir sınıf olamaz.

Çalışan yaptığı işte sorumlu ve yetkilidir. Herkese yaptığı işle ilgili sorumluluk da verilecek yetki de verilecek. Uzman çalışanın yardımcısıdır. Uzman bilir ama çalışan yapar. Uzman, çalışanın işin nasıl daha iyi yapılacağı konusunda başvurduğu kaynaktır. İşi ben yapıyorum hiç değerim yok, böyle saçma şey mi olur.

Kerim Korkut’un devrim gibi düşünceleri çalışma hayatına yön veriyor.

Bilindiği gibi 6-16 yaş arası 10 yıllık temel eğitim(TES) çocuk/genç branşlaşma(meslek belirlemesi) ile hayat boyu yapacağı o tek mesleği seçiyordu.

Sonra önünde iki tane yol oluyordu: İsterse o meslekle ilgili üniversite sınavına girerek kazanırsa üniversiteye girer, kazanamazsa ya da üniversiteye girmeyi tercih etmezse 5 yıl(üniversiteyle aynı) mesleki eğitim(MES) sürecine girerdi.

Her ikisinden de 5 yılın sonunda ama başarılı olmak şartıyla diploma alınıyordu. MES mezunları “çalışan”, üniversite mezunları ise “uzman” oluyorlardı.

Uzman planlama, koordinasyon, işin ve mesleğin geliştirilmesi, kontrol(çalışan değil ama yaptığı iş kontrol ediliyor)  ve çalışma düzeninin uygulanması işlerini yapıyor. Çalışan ise mesleğiyle ilgili olarak işi bizzat yapıyor.

Uzman çalışana göre%30 daha fazla maaş alıyordu. Amirlik diye bir şey yok. Yetki de sorumluluk da işi yapan da. Uzman bu konuda sadece işin daha iyi yapılması için bilgisine başvurulan kimse. Çoğu çalışan belki de buna ihtiyaç bile duymayacak.

Artı her meslek için önce ihtiyaç belirlenecek gerek üniversitede gerekse MES’ de yetiştirme buna göre yapılacak. Diplomasını alan işbaşı yapacak.

Memurluk 100 yıllık bir olgu… Bu konuda görülüyor ki yine Kerim Korkut çalışma sistemleri dikkate alınmış.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..