Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Haziran '08

 
Kategori
Sosyoloji
 

Menfaat

Menfaat
 

İnsanoğlunun bu dünyadaki ilişkileri menfaatler üzerine kurulmuştur. Bu cümleyi ilk okuduğumuzda doğal olarak tepki veririz. Çünkü menfaat kelimesi sevimli değildir. Genelde kötü anlamlarda kullanılır. Menfaatçi dendiğinde iş hakarete kadar gidebilir.

Ama insanoğlu yaratılışı gereği menfaatçidir. İnkâr edenler olacaktır, ama bu bir gerçektir.


Doğuşumuzdan, ölümümüze kadar ki süreyi düşünelim, hak vereceksiniz.

Çocuk niye annesine düşkündür, çünkü gıda annededir. Anne ve baba niçin çocuk sahibi olmak ister. Güdülerini tatmin etmek için. İnsan niçin evlenir, yalnız kalmamak için. Yalnız kalmak korkutucudur, buna rağmen yalnızlıktan hoşlananlar vardır. Bu insanların çoğu bekârdır veya evlilikleri kısa olur. Çocuk, arkadaş veya kardeş ister, yalnızlık onun içinde istenmeyen bir durumdur.


Arkadaş seçiminin anlaşma esastır, esas menfaat gereğidir. Arkadaşlıklar, ilerleyen yaşlarda da menfaat gereğidir. Anlaşmada zorluk çekilen ilişkilere hemen son verilmelidir. Zaman kaybına gerek yoktur. Eğer bir çay bahçesinde oturup saatlerce sohbet edilebiliyorsa sorun yoktur.


İş dünyamızdaki ilişkilerde de menfaat ön plandadır. İş veya çalışma arkadaşlarımızı neye göre seçeriz. Cevabı siz vermeye çalışın. Müdürümüzle iyi geçinmeden tutunda, arkadaşınızla bir barda bira içmenize kadar bütün süreçlerin bir anlamı vardır.


Yaşlılarla ilgilenmek, onları aramak, ziyaret etmek içimizden gelen davranışlardır. Zorlama ile olmaz çoğu kez. Ama en altta yatan etken, ileride bir gün bizde yaşlı olmamız değil midir?

Örnekler daha çoğaltılabilir, ancak bilmemiz gereken bütün bu saydıklarım kötü şeyler değildir. Bu dünyada karşılıksız bir şeyler de vardır demek isteriz, ama gerçekte yoktur demek gerçekçiliktir. Bunda kötü niyet yoktur. Bir bebeğin karnını doyurmak için annesine yumulması nasıl kötü olabilir. Mutlu bir çiftte menfaatlerin uyumu görmek kimi rahatsız edebilir.

Burada altı çizilmesi gereken nokta, her şeyde olduğu gibi dengedir. Aşırılık güzel tabloyu çirkinleştirebilir. Başta söylediğim gibi iş sevimsizleşir. Çatışma başlar. Menfaatlerimize sahip çıkmak olgunluk ister ki, bu zor bir iştir. Başarıldığında mutluluğu yakalamış oluruz.

Yakup Kadri Karaosmanoğlu ne demiş ; İnsanları ayıran da, birleştiren de hep menfaat davasıdır

 
Toplam blog
: 487
: 1730
Kayıt tarihi
: 01.04.07
 
 

1965 İstanbul doğumluyum. İTÜ Elektrik mühendisliğinden mezun oldum. Özel sektörde Kalite Bölümünde..