Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ekim '10

 
Kategori
Kitap
 

Mengene Göçmenleri / Nermin Bezmen

Mengene Göçmenleri / Nermin Bezmen
 

Mengene Göçmenleri / Nermin Bezmen



Nermin Bezmen’in külliyatını, okumadığım tek kitabı olan Mengene Göçmenleri ile tamamladım.

Kurt Seyt & Shura, Kurt Seyt & Murka ve Mengene Göçmenleri Bezmen’in kendi ailesinden yola çıkarak yazdığı bir üçlemedir.

Mengene Göçmenleri, Murka’nın yani Mürvet’in (yazarın anneannesi) çocukluğundan başlayarak, Seyit ile evlenene kadar geçen sürede yaşadığı olayları anlatıyor.

Açıkcası Kurt Seyt & Shura ve Kurt Seyt & Murka’yı okurken, bir daha bu kadar güzel kitaplar okuyup okuyamayacağımı düşünmüştüm. Mengene Göçmenleri en az bu iki kitap kadar güzel, sürükleyici ve sizi artık var olmayan mekânlarda, yaşamayan insanların yaşam öyküleriyle, tarihin tozlu sayfalarında unutulmaz bir yolculuğa çıkarıyor.

Kurt Seyt & Shura ve Kurt Seyt & Murka’yı okumayanlara bu iki olağanüstü kitabı mutlaka okumalarını öneririm.

Mengene Göçmenleri, 1892 yılında Silistre’den Türkiye’ye göçen ve İstanbul’da Mengene Bölgesi diye adlandırılan göçmen bölgesinde yaşamış olan bir ailenin hikâyesi ile başlıyor.

Kitabı okurken hikâyenin içine öylesine giriyorsunuz ki, savaş ve işgal yıllarının çaresizliği, kahramanların yaşadığı acılar, yokluk yılları, bulaşıcı hastalıklar, yangınlar, yaşanan aşklar, gözyaşları, doğumlar ve ölümleri yüreğinizde hissediyor ve siz de hikâyenin bir parçası olarak buluyorsunuz kendinizi.

Başarılı kurgusu ve anlatımı ile harika bir kitap.

Kitabın girişinde Bezmen, anneannesi Mürvet'e bakın neler yazmış.

“Sevgili Anneannem,

Tüm anımsadıkların, bana anlattıkların, paylaştıkların için, sevgi dolu teşekkürlerimi yolluyorum. Seninle beraber geçmişe yaptığımız uzun yolculukların hikâyelerini geleceğe bırakabilmiş olmanın mutluluğu içindeyim. Senin çocukluğunun yaşanamamışlığını, genç kızlığının kırıklıklarını, olgun çağlarının aşkını, beklenti ve hüsranlarını, anlaşılmazlığını ve senin anlamaktan uzak kaldığın her şeyin ardında yatan sebepleri, hülasa tüm hayatını ve kişiliğini saygı ile selamlıyorum.

Seni de en az sevgilimi dedemi anladığım kadar anlıyor ve bu kitabımı sana adıyorum.

Bir zaman yolculuğunda, benden evvel rastlarsan. Tüm Mengene Göçmen’lerine selam, saygı ve sevgilerimi, iletir misin lütfen ? ... Ocak 1993 “

Soyadından ötürü, çoğunlukla önyargı ile yaklaşılan Nermin Bezmen günümüzde edebi eserlerin kalitesinin devam ettiğini gösteren ve yazar olarak tanımlanmayı hak eden yazarlardan biri olduğunu kanıtlamıştır.

Murka yani Mürvet’in hikâyesini mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Ama öncesinde Kurt Seyt & Shura ve Kurt Seyt & Murka’yı okuyun lütfen, pişman olmayacaksınız.

 
Toplam blog
: 563
: 8587
Kayıt tarihi
: 30.03.10
 
 

Kişisel gelişim uzmanıyım. Yaşam Koçu, İlişki Koçu, NLP Uzmanı ve Eğitmeni, Kuantum Yaşam Koç..