Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Şubat '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

menopoz geciktirilebilir mi

menopoz geciktirilebilir mi
 

Sarıkantaron (Binbirdelikotu)


Evet, menopoz uzun yıllara yayılarak geciktirilebilir.

Menopoz döneminde kadın cinsiyet hormonlarının azalmasına bağlı olarak vücut yeniden düzenlenmektedir. Kemik yapısından cilt yapısına, dolaşım sisteminden kan yapısına ve psikolojik duruma kadar çok şey değişmektedir.

Kadınların bu çok önemli dönemi az veya çok sıkıntıyla aştıkları göz önüne alınırsa, ne kadar güçlü bir yaradılışta oldukları hayretle görülebilir.

Çörekotu hormon ve kalsiyum dengelerini düzenleyerek menopoz döneminde çok güçlü bir destek verir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirip, kalsiyum ve hormon dengelerinde ani değişiklikleri önlediği için vücut fazla sarsılmaz.

Çörekotunun etkilerinden tam yaralanabilmek için menopoz dönemi başlamadan yıllar önce ve menopoz döneminde çörekotu düzenli olarak yılda 8-10 ay boyunca yenmelidir (Bilgi için “Çörekotu nasıl yenmeli” makalesi okunabilir).

Çörekotunun faydalı olabilmesi için tam sindirilmesi gerekir. Bunun içinde hazımsızlık sorunlarının olmaması ve yeterli safranın salgılanması gerekir (Ayrıntılı bilgi için hazımsızlık sorunları makalesi okunabilir).

Belirtilen şekilde düzenli olarak çörekotu yendiğinde, kadın cinsiyet hormonlarındaki azalma vücudu sarsmayacak şekilde gerçekleşir. 40'lı yaşlarda başlaması beklenen menopoz dönemi 50 li yıllara yayılarak geciktirilebilir.

Günümüz tıbbının menopozda tedavi imkanları çok sınırlıdır. Hormon tedavisi ve sakinleştirici ilaçlar tavsiye edilmektedir.

Hormon tedavisinin yan (İstenmeyen, zararlı) etkileri çok fazladır ve her geçen gün buna yenileri eklenmektedir. Kimyasal-sentetik sakinleştirici ilaçlarının tedavi edici özelliği yoktur ve yan etkileri ayrıca yük oluşturmaktadır.

Menopoz dönemindeki ruhsal sıkıntılarda bitkisel sakinleştiriciler kullanılabilir. Bitkisel sakinleştiricilerin yan etkileri yoktur ve uzun süre kullanıma uygundur. Hafif şikayetlerde kediotu kökü, şerbetçiotu çiçeği ve lavanta çiçeği kullanılmaktadır. Ağır, depresyon niteliğindeki sorunlarda sarı kantaron önerilmektedir (Ayrıntılı kullanım şekilleri için ilgili makaleler okunabilir).

Belirtilen uygulamalarla bu ağır dönem kolaylıkla atlatılacaktır.

Menopoz dönemi hayatın ortası demektir ve kadın bir sürü yükten kurtulur. O güne kadar vakit ayrılamayan konulara yönelmenin zamanıdır.

Not:

1- Öğütülmüş olarak satılan çörekotu kesinlikle yenmemelidir, kanser yapabilir.

2-Çörekotu doğal oranda yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.

Kaynaklar:

1-Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005.

2-Tıp yayınları portalı “ Pubmed” sitesinde “Nigella sativa” araması yapılırsa çörekotu konusunda bilimsel çalışmalara ulaşılabilir.

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..