Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '14

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Menopozda ilaç tedavileri

Menopozda ilaç tedavileri
 

Menepozda ilaç tedavileri


Menopoz semptomlarını ortadan kaldırmak için bilinen başka ilaç tedavileri var mıdır?

Menopozun, kısa vadeli ve ( ateş basması, terleme, uykusuzluk gibi ) uzun vadeli ( kemik erimesi, koroner kalp hastalıkları, vajen mukozasında incelme, cinsel istekte azalma, Alzheimer, kolon kanseri gibi ) uzun vadeli semptomları vardır.

Bu semptomların giderilmesi için çeşitli ilaç tedavileri uygulanır:

Menopoza bağlı olarak ortaya çıkan duygusal değişiklik ya da depresyon gibi semptomların tedavisinde Prozac ve Zoloft gibi SSRI sınıfından olan ilaçlar kullanılır.

Menopoza bağlı ateş basmalarının giderilmesinde ( aynı zamanda E vitamini ve yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ) Clonidine adlı ilaç kullanılır

Menopoza bağlı kemik erimesini engellemek için özellikle de osteoporoz riski yüksek olan kadınlarda biofosfonatlar, Alendronat, Raloksifen ve Kalsitonin kullanılır.

Menopoz dönemindeki kadınlarda kalp hastalıkları riskini azaltmak için statinler adı verilen HMG-CoA-redüktaz inhibitörleri  ( kolesterol düşürücü ilaçlar ) kullanılmaktadır. ( Bu ilaçların osteoporoz’un önlenmesi üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. )

Menopoz döneminde Alzheimer, kolon kanseri ve yaşlanmaya bağlı görme bozukluğu anlamına gelen maküler dejenerasyon gibi hastalıkları önlemek için hormon takviye tedavisi içerisinde uygulanan östrojen tedavisi en etkili yöntemdir. ''Menopoza Hazırlık Nasıl Yapılmalı''başlıklı yazımda menopoza nasıl hazırlık yapılması gerektiği ile ilgili bilgi vermeye çalıştım.

Bu ilaçların yanında sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenmek, kolestrolü önlemek adına kırmızı et yerine beyaz et tüketmek, kemik erimesine karşı Ca içeren besinler tüketmek, kan şekerinin yükseltmemek için kopmleks karbonhidratlardan kaçınmak, kalp damar hastalıklarına karşı vücudu korumak adına yiyeceklerde kullanılan tuz miktarını azaltmak, uyku bozukluklarının ve ateş basmalarının önüne geçmek için kafeinli yiyecek ve içeceklerden uzak durmak, gazlı içecekler yerine rahatlatıcı bitki çaylarını tercih etmek, kanser ve inmeden korunmak için ayrıca kalp damar hastalıklarını önlemek için sigaradan uzak durmak, düzenli doktor kontrollerine gitmek ve gerekli tetkikleri yapmak, düzenli egzersiz yapmak ve gereksiz kilo alımından kaçınmak da menopoza bağlı semptomlar karşısında vücudumuzu daha dayanıklı hale getirecektir.

Prof. Dr. Ateş Karateke

www.ateskarateke.com

 
Toplam blog
: 34
: 844
Kayıt tarihi
: 21.02.14
 
 

Jinekolojik Onkoloji Cerrahi Uzmanı ve Ürojinekolog  www.ateskarateke.com ..