Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzm Dr Servet Külahçıoğlu

http://blog.milliyet.com.tr/servet.kulahcioglu

18 Ekim '16

 
Kategori
Genel Sağlık
 

MENOPOZU TANIMAK VE KABÜLLENMEK

MENOPOZU TANIMAK VE KABÜLLENMEK

Sözcük olarak aylık kanamanın son bulması olarak tanımlanabilen menopoz  korkulacak bir durum olmaktan ziyade daha  verimli bir  olgunluk döneminin başlangıcı olarak kabul edilmelidir.  

Menopozda Neler  Olur?           

Menopoz  kadın yaşamının önemli dönemeçlerinden biridir.   Bu dönemde üreme çağındaki hormon dengesi  tersine döner ;  yumurtalıkların  aktivitesi ,  oluşturduğu  foliküllerin sayısı  ve östrojen düzeyi  azalır. Yumurtalıklar artık yumurta üretemez olur  ve menstruasyon kanaması  kalıcı olarak son bulur. 

Başlangıç Yaşı Nedir?

Menopozun başlangıcı    toplumdan topluma değişmekle beraber genellikle  45-55 yaşları arasında (ortalama 51 yaşında) başlar. Menopoz yaşı genetik faktörlere bağlıdır ve  aynı ailenin kadınlarında menopozun başlangıcı  hemen hemen aynı yaşlarda olur.

 40 yaşından önce görülen menopoza erken menopoz denilir. Beslenme faktörleri, psikolojik faktörler, sigara kullanımı ve bazı hastalıklar vaktinden önce menopoza neden olabilir. Bazende rahim ve yumurtalık ameliyatları, çeşitli tedaviler sonucu bu dönem  erken başlar.

Belirti   Ve Şikayetler Nelerdir?

Sebebi ve zamanı ne olursa olsun menopoz dönemindeki belirtilerin çoğu oluşan östrojen eksikliğine bağlı olup aşağı yukarı aynıdır. . Bu dönemde sıcak  basması, terleme, uykusuzluk,  duygudurum bozuklukları (gerginlik, sinirlilik, alınganlık vs)  gibi belirtiler görülür ve bu belirtilerin şiddeti ve süresi kişiden kişiye değişiklik gösterir.  Bu şikayetler bu döneme  alışıldığında , kabullenildiğinde ve uygun tedavi müdaheleleri nedeniyle  çoğu zaman azalarak kaybolur.

 Uzun dönemde ise osteoporoz, kalp-damar hastalıklarında artış , kanser oluşumunda artış gibi durumlar görülebilir. Bunlar menopozun yanısıra ilerleyen yaşa bağlı olarakta  görülebilen olaylardır.

Bu Dönemde Neler Yapılmalıdır?

 Menopoz doğal bir süreç olup  dengeli beslenme ,  yeterli fiziksel aktivite ile yaşam kalitesi arttırılabilir , yaşa ve döneme bağlı  sağlık sorunları önlenebilir.  Bu dönemin daha rahat ve huzurlu geçirilmesi için doğal yaşam döngüsünün bir parçası olan bu süreci  çabucak kabullenmeli  genel yaşam tarzı ve beslenme şekli bu döneme göre yeniden şekillendirilmelidir.

Menopozda  şikayetlerin azalması ve oluşabilecek hastalıkların önlenmesi  için doktor kontrolü ile hormon    yerine koyma tedavileri  ve/veya bitkisel östrojenler uygulanır.  Tedaviler kişiye özel olarak  planlanır ve yürütülür.  Yılda bir olacak şekilde   jinekolojik muayene , smear testi, mamografi ve rutin biyokimyasal kan tetkikleri ile düzenli kontroller sağlanmalıdır.  Bunlar dışında osteoporoz oluşumunu önleyici, geciktirici  yaşam tarzı değişiklikleri  ve  tedavi planlamaları yapılmalıdır.  

Menopozda  beslenme  kalsiyumdan, bitkisel östrojenlerden,  posadan  zengin olmalıdır.  Süt, süt ürünleri,  meyve,  sebze ve baklagillerden  oluşmalıdır. Aşırı tuz tüketiminden, aşırı kafeinli içeceklerden  sigara ve alkol  kullanımından  kaçınılmalıdır.

Menopoz başlangıcı kadınlığın bittiği bir dönem  değil  daha farklı ve uzun bir dönemin başlangıcıdır. Günümüzde kadınların yaşam süresinin  uzadığı düşünülürse kadınların  yaşamın en az 20-25 yılını  menopozda geçirdiği söylenebilir.  Olumsuz durumların yanısıra menopoz ile birlikte kimi hastalıklarda düzelmeler dahi  görülür. Örneğin migreni olan kadınlarda migren ataklarında azalma, miyomlarda küçülme, kimi rahim hastalıklarında gerileme görülebilir.  Yine bu dönemde doğum kontrol kaygısı olmadığı için cinsel hayat daha rahat ve özgür yaşanabilir.  

Bu dönemde yapılan kontroller, tedaviler, diyet destekleri ve egzersizler ile bu dönemin  çok daha üretken ve  sağlıklı geçirilebileceği  unutulmamalıdır.  

Kadın her dönemde mucizeler yaratabilir….

 

 

 
Toplam blog
: 39
: 306
Kayıt tarihi
: 22.01.16
 
 

Uzm Dr  Servet Külahçıoğlu Tıbbi Biyokimya Uzmanı  Diyarbakır Batı Hastanesi    ..