Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '16

 
Kategori
TV Programları
 

Merak uyandıran yapımlar…

Merak uyandıran yapımlar…
 

İnsanlığın gelişiminde en önemli faktör nedir deseler, cevap kuşkusuz ‘merak’ olurdu. Çünkü bütün buluşlar, teknolojik gelişmeler hep merakla ortaya çıkan şeyler. Dahası bilinmeyeni öğrenme ve yenilikler peşinde koşma arzusu insanların beyin yapısını diri tutan eylemler.

Şüphesiz hayatın ağır şartları, gün boyu koşturmaktan hali kalmamış sıradan vatandaşların merak duygusunun gücünü ve tatminini sağlayacak araştırmacılık yöntemlerini kısıtlamakta. Bu noktada da, televizyonun ve internet dünyasının sundukları devreye girmekte… Yani belgeseller!

Her ne kadar N’olur Ayrılalım dizisinde de dikkat çekildiği üzere belgesel çekmek için sponsor ve kaynak bulmak hayli zor olsa da… Kendi kendine finansman problemini halledip bir şekilde çekilmiş olsa dahi yayınlanacak kanal bulmakta güçlük çekilse de… İlaveten belgesel kanallarının televizyonun rekabetçi ortamında reklam yakalayıp ayakta kalma savaşından galip çıkması başlı başına sorun teşkil etse bile… Belgesel olayının ayrı bir yeri var.

Sonuçta kitap okuma alışkanlığını eskisi gibi sürdüremeyen toplumlar için ekranlardaki belgeseller merak duygusunu tatmin adına oldukça avantajlı bir yol. Zira hemen her konuda ve kapsamlı biçimde bilgilendirme olanakları sunuyorlar bizlere.

Nitekim TLC ekranlarında izleyiciyle buluşan ‘Time Warp’ ve ‘Hello World’ de ekran başındakilerin merakını giderme kapasitesine sahip işlerden. Kısaca bakacak olursak…

 

OLAĞANÜSTÜ ÇEKİMLER ‘TIME WARP’TA!

Birbirinden ilginç yapımları ve ekranın klişelerinin ötesindeki dizileri izleyicisiyle buluşturmayı sürdüren TLC, alışılmışın dışında konulara ilgi duyanlar için olağanüstü çekimleriyle öne çıkan bir yapıma yer vermekte… ‘Time Warp’!

Dünyamızın büyüleyici yönlerini, zamanın ilerleyişini değiştirerek ortaya çıkaran program, normal şartlarda algılayamayacağımız kadar hızlı veya yavaş gelişen olayları olağanüstü çekimler sayesinde gözlemleme fırsatı yaratmakta.

7 Ağustos’tan itibaren Pazar günü saat 16.00’da yayınlanmaya başlayan ‘Time Warp’ın kapsamında ayrıca izleyiciden gelen sorular da bulunmakta. İzleyicilerden gelen soruların özel kamera teknikleri ile cevaplanacağı seride, görsel açıdan etkileyici çekimler sayesinde inanılması güç gerçeklere tanıklık etme fırsatı yakalanıyor. Yani baştan sona merak duygusu tavanda.

Sözün kısası; ‘Time Warp’ günlük hayatta karşımıza çıkan farklı konularda işin detaylarına inen bir belgesel. Bu da onun ilgi çekiciliğini katlıyor. Mesela… Gittikçe daha çok ilgi görmeye başlayan Paintball oyununun tehlike ölçüsünü, mermilerinin ne kadar ölümcül olabileceğini ‘Time Warp’ izleyerek öğrenmek mümkün! Bu oyunda masum gibi duran mermilerin beşinci seviyede kasırgadan daha tehlikeli olduğunu… Paintball mermilerinin beyin sarsıntısı, kırık burun gibi sonuçlar doğuracağını etkileyici çekimler sayesinde bize anlatan belgeselde olay bu kadarla sınırlı değil tabii.

‘Time Warp’ ayrıca patika bisikletçiliğinin püf noktalarından, Las Vegas’taki ateş kızlarının vücutlarını nasıl çekinmeden alevlere teslim ettiğine… Pek çok enteresan konuda detaylı bilgi edinmemize olanak sağlamakta. Merak duygusunu tatmin ederken hoş vakit geçirmek için tercih edilebilecek bir yapım kısaca. Kaçırmayın derim.

 

ÜNLÜLER, HAYVANLAR ÂLEMİNDE ‘HELLO WORLD’ DİYOR…

Hayvanlar âlemi, belgeselcilerin klasiklerinden… Türlü türlü yapım çekilmiş bu konuda. Dahası internette, evcilinden vahşisine çeşitli hayvanların görüntüleri paylaşılmakta. Yani bu açıdan baktığımızda hayvanların dünyasını anlatan çekimlerin pek bir özelliği kalmamış gibi duruyor. Buna karşılık en bilinen konularda bile fark yaratılması halinde merakı diri tutmak mümkün. İşte TLC’nin yenilerinden olan ‘Hello World’ bunu başarma iddiasıyla yola çıkanlardan.

Peki, bu işin diğerlerinden farkı ne? ‘Hello World’ serisini benzerlerinden ayıran ilk detay, hayvanların heyecan verici hikâyesini, günümüzün en başarılı müzisyenlerinin sesinden aktaracak olması!

Discovery’nin altı bölümden oluşan yeni belgesel dizisi ‘Hello World’de, müzik dünyasının yıldızları, doğanın hikâyesini seslendirmekte... Elli Goulding, Usher, Christina Aguilera, Steven Tyler, Dave Matthews ve Joan Jett gibi Grammy ödüllü/adayı sanatçılar, müzik dünyasında kopup gelerek vahşi yaşamın şarkısını söylüyorlar izleyiciye.

7 Ağustos Pazar günü saat 21.30’dan itibaren TLC ekranlarında yer alacak ‘Hello World’de su kaplumbağalarından sıçrayan örümceklere… Gergedanlardan, kartallara kadar birçok farklı hayvanın gündelik yaşamını ve kendine has varoluşunu izlerken vahşi yaşamın heyecan verici hikâyesini seslendiren sanatçıların oldukça havalı bir hayvan belgeseli yarattıkları kesin.

Dolayısıyla doğadaki hayvanların öykülerini ünlülerin seslerinden dinleyip onların yorumlarıyla neşelenmek ve en sevilen şarkılarıyla hayvanlar âlemine eşlik edişlerine tanık olmak isteyenlere ‘Hello World’ sıra dışı bir hayvan belgeseli tadı verecektir.

Son söz; Sürüsüne bereket kanalın yer aldığı televizyon dünyasında sayılamayacak kadar çok program mevcut. Dizilerden yarışmalara… Şakacılardan eğlence yapımlarına. Ancak pek çoğu birbirine benzeyen ve bundan ötürü ilgi çekiciliklerini yitiren işler arasında merak uyandıran yapımlara rastlamak sanıldığı kadar kolay değil. Bu nedenle ben de arada yakaladıkça sizlerle paylaşıp sıradanın ötesine geçebilen çalışmalara dikkatlerinizi çekmek istiyorum.

Hep olduğu gibi tavsiye bizden, tercih size kalmış. Merakların her daim tatmin olması temennisiyle…

 

Anibal GÜLEROĞLU

guleranibal@yahoo.com

www.twitter.com/guleranibal

 

 
Toplam blog
: 1210
: 1542
Kayıt tarihi
: 10.04.10
 
 

İstanbul'da başlayan yaşamım, eski İstanbullu ailemden edindiğim kültürle gelişti. Birinciliklerl..