Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Temmuz '13

 
Kategori
Güncel
 

Mercan Park, gazeteciler ve Basın Bayramı Programı

Mercan Park, gazeteciler ve Basın Bayramı Programı
 

Birkaç gün önce Mercan Park’ta çok güzel ve renkli geçen bir program vardı. Elbette her program konusu ve verdiği mesaj itibariyle güzellikler ve özellikler açısından kendi içerisinde güzeldir.

Adıyaman Valisi Sayın Mahmut Demirtaş’ında şereflendirerek, hazır bulunduğu Gazeteciler ve Basın Bayramı programında, basında sansürün kaldırılmasını kutlayan katılımcılar, kendi aralarında hoş sohbetler yaparak, gece geç vakitlere kadar sade bir şekilde gönüllerince eğlendiler.

Adıyaman’da ki mevcut haberciler, foto muhabirleri, köşe yazarları, sunucular, yayıncılar, editörler, koordinatörler, yayın yönetmenleri, kameramanlar, dizgiciler vs. bu alanda ve basının mutfağında alın teri döken ve emekler harcayan birçok meslektaşımız, Adıyaman Faal Gazeteciler Derneği (AGAD) Başkanı İbrahim Aslan’ın organizesiyle, Mercan Park’ta Gazeteciler ve Basın Bayramını, sansürün kaldırılışını kutladılar.

Dünya'da ve Türkiye'de olduğu gibi, Adıyaman’da da basın özgürlüğü, demokrasi ve maddiyatla alakalı ve doğru orantılı olarak ayakta kalmaya, bazı sıkıntı ve problemlere karşılaşmasına rağmen; ayakları üzerinde durmaya ve direnmeye devam etmektedir. Sermaye-özgürlük ikilemi içerisinde gazetecilik mesleği, her geçen gün güvenirliğini yitirmeye başlıyor. Birçok ankette, en güvenilir olmayan meslek gazetecilik ve basın olmaktadır. Bunu gerektiren birçok sebep ve gerekçe, bir çırpıda sayılabilir.

Basının dört gözle beklediği para kazanma dönemlerinden bahsedilir. Ekonomik anlamda, göbek bağı olmadan, sırtını bir yerlere dayamadan, ayakta durması zorlaşıyor, bir de etik olmayan bazı durumlar da söz konusu olunca; basının meşruluğundan ve güvenirliğinden söz etmek zor hale geliyor.

Güvenirlik açısından siyasetten sonra gelen gazetecilik, son dönemlerde siyaseti bile solladığını görüyoruz. Arz, talep dengesine paralel olarak gelişen ve değişen bir takım menfaatler beklentisiyle, basının güvenirliği ve özgürlüğü tartışılır hale geldi.

Yalan, yanlış haberlerin sunum şekli, etik kuralların rafa kaldırıldığı bir haber anlayışıyla ve daha birçok dengesizliklerle, tutarsızlıklarla mesleğin itibarsızlaşmasına ve güven yitirmesine sebep olunmaktadır. Tamamı öyle mi? Elbette değil, bihakkın çalışanları tenzih ederim. Malum kemiksiz et olmayacağına göre, elbette basında da bu tür kişi ve kurumlar olmuştur ve olacaktır da.

Malum bazı kişiler, tehdit ve şantajla para kazanırlarken, bazıları yoksulluk çekmekte ya da ancak kendi yağında kavrulmaktadır. Sayısı çok az olan bazı kendini bilmezler yüzünden, bu meslek ne yazık ki güvenini her geçen gün yitirmektedir.

Her şeye rağmen, basının özgür olup-olmadığıyla ilgili tartışmalar sürüp giderken, yaşam keşmekeşi içerisinde hayatlarını idame ettirmeye çalışan ve bu işle iştigal eden, nafakalarını bu yoldan kazanmaya çalışan gazeteciler ve basın mensupları emek harcıyorlar. Basın mensupları göz nuru döküyor, gece-gündüz kafalarını yorarak; bu memleket için, üzerlerine düşen görevlerini yerine getirmeye çalışıyorlar. 7/24 mesai mefhumu gözetmeksizin, millet ile devlet, özel ile tüzel arasında köprü görevi yaparak, halkın gören gözleri, duyan kulakları, söyleyen dilleri olmak için çaba harcamaya devam ediyorlar ve edeceklerdir. Yer, zaman ve mekân gözetmeksizin, sorumluluk duygusuyla, çalışıp çabalayan gazeteciler ve basın mensupları her zaman olmuş ve olmaya da devam edeceklerdir.

Mercan Park’ta bir araya gelerek, çeşitli konularda istişarelerde bulunan gazeteci ve basın mensubu arkadaşlarımız; Gazeteciler ve Basın Bayramı programında, keyifli bir gece geçirdiler. Sorunların dile getirildiği ve gazeteci, basın mensubu arkadaşların aralarındaki soğukluklarının giderilmesine, buzların erimesine vesile olan güzel bir birliktelik sağlandı.

Gecikmeli de olsa,  basında sansürün kaldırılmasıyla ilgili olarak, gazete ve basın dünyasının, yazı, haber ve yorumları olduğu gibi; tarafsız, doğru, güvenilir, etik kuralları içerisinde, maddi-manevi saygınlığın kazanılacağı nice bayramlar ve yıllar, temenni ediyorum

Kerim Baydak

kbaydk61-artan@hotmail.com

 
Toplam blog
: 1022
: 214
Kayıt tarihi
: 06.11.12
 
 

Kerim BAYDAK 01.01.1961  ADIYAMAN  doğumlu.. 2003 yılında Anadolu Üniversitesi  İşletme Fakultesi..