Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Aralık '10

 
Kategori
Siyaset
 

Mercedes görünümlü serçe…

Mercedes görünümlü serçe…
 

Hiç Mercedes görünümlü serçe olur mu demeyin. Bal gibi de olur. Olmuyorsa üzerini şekerle sarar hap gibi yuttururuz olur. Mercedesin motoru arıza yaptığında tamir edecek yetenek ve bilgiye sahip tamirci yoksa ve tamirci serçeden başka bir araç tanımıyorsa, önce motoru, sonra şanzımanı giderek ne bozulursa serçe parçası ile değiştirir. “Kardeşim gitmez o araba, habire tekler” derseniz haklısınız. Ama bizim serçeciye göre bal gibide gidiyor.

Dünyaca ünlü Economist dergisi “Dünyada Demokrasi İndeksi” başlıklı bir araştırma yapmış...

Bu araştırmaya göre 167 ülke, yönetildikleri siyasi rejim dikkate alınarak dört gruba ayrılmış:

1) Tam demokrasiler...

2) Kusurlu demokrasiler...

3) Karma rejimler...

4) Otoriter rejimler...

Türkiye, demokrasi sıralamasında iki yıl öncesine göre iki basamak gerileyerek 167 ülke arasında 89’uncu olabilmiş...

Sadece bütün Avrupa ülkelerinin değil, aynı zamanda birçok az gelişmiş ülkenin gerisinde kalmış...

Ve...

Nikaragua, Tanzanya, Filistin, Uganda, Sierra Leone, Pakistan, Haiti gibi ülkelerle birlikte, KARMA REJİMLER grubunda yer bulabilmiş!

Peki; nedir bu “karma rejim?”

Onun da yanıtı var:

“Demokrasiyle yönetiliyormuş gibi görünen baskıcı rejim...”

Yani demokrasi ile uzaktan yakından ilgisi yok.

Biz AB ye inanırız. O kadar inanırız ki, onların kanunlarını içlerine giremememize rağmen aldık kendi kanunlarımızın üstüne koyduk. O zaman adamların yaptığı bu tespit doğru.

Dünya demokrasi sıralaması

1 Norveç

2 İzlanda

3 Danimarka

4 İsveç

14 Almanya

17 ABD

18 İspanya

19 İngiltere

28 Yunanistan

29 İtalya

31 Fransa

86 Lübnan

87 Ekvador

88 Honduras

89 Türkiye

89 Nikaragua

91 Zambia

92 Tanzanya

98 Uganda”

Nasıl? Harika değil mi? Bu soruyu kıblesi para olan, köşelerinden gece gündüz demokrasimiz askere küfrettikçe nasılda ilerliyor diye bağıran topaç liboşlara sordum. Yoksa sizin Türkiye’yi getirmeye çalıştığınız nokta burası mıydı. Ondan mı bu sevinciniz?

Bu araştırmayı Economist dergisi yapmış. Bir dergi deyip geçmeyin. Satışı bizim toplam gazete ve dergi satışlarının iki katından fazla. Hemde bütün dünya ilgi ile okuyor.

Ekonomist dergisinin araştırmasında Türkiye’nin medya özgürlüğü alanında da kötüye giden ülkeler kategorisinde olduğu belirlendi. 2008-2010 yılları arasında 36 ülkenin medya özgürlüğü alanında geri gittiği tespit edildi

Sivil özgürlük yok

Türkiye, seçim süreci değerlendirmesinde gerilerde kaldı. 7.92 ile Sri Lanka’yı ancak geçebildi. Hükümet işlevi kategorisinde 7.14 alan Türkiye, Fransa’yla aynı puanı aldı, İtalya’yı ise geçti. Siyasi katılımda Türkiye 3.89 puanla otoriter rejimler kategorisindeki ülkelerden bile geride kaldı. Siyasi gelenek kategorisinde ise latin ülkelerini geride bıraktı. Sivil özgürlüklerde 132. sıradaki Kazakistan’ın gerisinde kaldı.

Dergi 167 ülke arasındaki karşılaştırmalı araştırmada bizde hibrid rejimi (*) olduğunu yazmış. Bu katogoride yalnız değiliz bizle beraber Arnavutluk, Ermenistan, Bangladeş, Buthan, Bolivya, Kamboçya, Haiti, Hong Kong, Irak Kenya, Lübnan, Nepal, Pakistan, Senegal gibi ülkeler var. Ne kadar ileri bir demokrasimiz var meydanda. Nasıl memnun musunuz?

(*) : Karmakarışık

İzmir. 2010

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..