Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mayıs '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
Okunma Sayısı
15330
 

Mercimeğin faydaları ve mercimek köftesi tarifi

Mercimeğin faydaları ve mercimek köftesi tarifi
 

Mercimek, lif içeriği bakımından zengin bir besindir. B vitamini ve fosfor içerir. Beden ve zihin gücünü artırarak sinirleri kuvvetlendirir.Kan yapar.Anne sütünü artırır.Bağırsaklara yumuşaklık verir.En önemlisi de folik asit içerir.
Folik asit doğumsal kusurların, kalp hastalıklarının ve ostrepoza neden olan kemik hastalıklarının önlenmesini sağlar.Özellikle erken gebelik döneminde 400-800 mikrogram folik asit alınması gereklidir. Bu ihtiyacın yaklaşık 107 mcg/100 g mercimek'ten sağlanabilmektedir.

Faydası bu kadar çok olan mercimek için en iyi tariflerden biri ;

Mercimek Köftesi

2 su bardağı mercimek
2 su bardağı ince bulgur
1 adet orta boy kuru soğan
1 su bardağı ayçiçek yağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası (isteğe göre)
1 çay bardağı ayçiçek yağı
1 demet maydanoz
5-6 dal yeşil soğan
6-7 su bardağı su
Karabiber, pul biber, tuz (Damak zevkine ve beslenme düzenine göre miktarlar isteğe göre ayarlanmalıdır. )

Mercimekler, yıkandıktan sonra 6-7 su bardağı su ile hafif sulu kalıncaya kadar haşlanır.

Haşlanan mercimeğin üzerine 2 su bardağı ince bulgur eklenir ve karıştırılır. Tencerenin kağağı kapatılarak bulgurlar şişene kadar bekletilir.

Kuru soğan ince ince doğrandıktan sonra bir çay barğdağı ayçiçek yağında kavrulur. 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı da biber salçası ilave edilerek karıştırılır.Son olarak, karabiber ve pul biber eklenerek karışım ocaktan alınır.

Hazırlanan karışım, mercimekli ve bulgurlu karışımın üzerine dökülerek, salçalar karışıma yedirilene kadar yoğrulur ve kapağı tekrar kapatılır.

Maydanoz ve yeşil soğanlar ince ince doğranır ve bir kenara alınır.

Mercimekli karışıma, tuz ilave edildikten sonra, üzerine kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan eklenerek tekrar karıştırılır ve şekil verilerek tepsiye dizilir.

Afiyet olsun...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

BASAK HANIM MERHABALAR...MERCiMEGiN COK FAYDALARININ icinde ACABA SEKER HASTALARI ile iLGiLi GUZEL SEYLER VAR MI..? COK COK TESEKKUR EDERiM...! NECiP KONi - BAKU / AZ

Necip Köni - Adana / TR 
 29.06.2008 14:05
 

aldım tarifi :) teşekkürler

Dilek Fuçucı 
 10.05.2008 22:34
 

marul nerede peki :) ve tepsiden bir tane alıp marulun içine yatırıp, ham edeceksin. tadı tarifinde mi ellerdemi acaba, sevgilerle:)

erol aslan 
 10.05.2008 14:30
Cevap :
valla yapana göre değişir.ama benim tarif de fena değil.ben marul yazmayı unutmuşum demi?sonradan farkettim çaktırmayın.  12.05.2008 8:27
 

Çocukken sevmezdim ama daha sonra bazan leziz yapanlar oluyor. Afiyet olsun.

Nariçi 
 10.05.2008 12:08
Cevap :
aslında bende son dört yıldır yoğun bir şekilde tüketiyorum.tarifi bir deneyin isterseniz çok lezzetli oluyor.  10.05.2008 13:54
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 163
Toplam yorum
: 574
Toplam mesaj
: 58
Ort. okunma sayısı
: 4475
Kayıt tarihi
: 26.03.08
 
 

Hayatı sevmek ve düzgün yaşamak isterken bulurum kendimi. Yaşamın bana verdikleriyle yetinmeye çalış..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster