Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Ağustos '18

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
82
 

Mercimek Çorbası (Gaziantep)

Mercimek Çorbası (Gaziantep)
 

1 Su bardağı kırmızı mercimek
1/4 Su bardağı pirinç
1 Büyük baş soğan
5 Su bardağı su + 1
1/2 Çay bardağı sıvı yağ
1 Yemek kaşığı domates salçası
1 Yemek kaşığı nane
3 Diş sarımsak
1 Tane limon
1/2 Çay kaşığı karabiber
1 Çorba kaşığı kırmızı biber
1 Çorba kaşığı tuz (Arzuya damak tadına göre ayarlayın)
 
Mercimeği ve pirinci birlikte yıkayıp bulanık olan suyunu dökün. 5 Su bardağı su ilave edin. Soğanı ve sarımsağı rendeleyin bununla birlikte tuzu, karabiberi, kırmızı biberini de ekleyip mercimeği bir güzel rengi dönene kadar kaynatın. 5 + 1 Su yazmamın sebebi ise; Mercimeğin yanı sıra pirinç suyu çabuk çeker. Ev hanımlarının mutfakta en büyük yardımcısının El kettle (su ısıtıcı) 1 su bardağı sıcak su ilavesi ile çorbanın kıvamını ve tuzunu ayarlayın. Çorbanız hazır, gelelim son raddeye. Yarım çay bardağı yağı tavanın içine bir yemek kaşığı sofralık margarin ile beraber eritin bir yemek kaşığı salça ilave edin buram, buram salça kokusunu aldığınızda 1 yemek kaşığı naneyi ilave edip ocağın altını kapatın. Tavada ki sosun içine, pişirdiğiniz çorbadan bir kepçe çorba alıp tavaya dökün, o yoğun bulamacı tekrar tenceredeki çorbanın içerisine gezdirerek dökün ve etraflıca karıştırın. Çorbanın içine sıkacağınız limonla taçlandırın. Afiyet olsun..
 
 

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Elinize sağlık Gülsen Hanım. Zaten Gaziantep Mercimek Çorbası dünyaca meşhurdur. Özellikle kışın içimi çok hoştur. Siz daha iyisini tarif etmişsiniz. Yüreğinize sağlık ve ömrünüze bereket. Yapanlara afiyetler olsun...

Abdülkadir Güler 
 17.08.2018 17:27
Cevap :
Merhaba değerli hocam. Mercimek çorbasını ev halkı olarak seviyoruz, bazen aynı bazen de içine bir havuç rendeleyip biraz değişiklik yaparak. İnanın her halükarda lezzeti mükemmel oluyor. Hayırlı günler saygılar sevgiler..  16.12.2018 14:10
 

Sevgili Gülsen hanım, ellerinize sağlık bilgilendirdiniz kırmızı mercimek çorbasına da bayılırım.Selam ve sevgilerimle öptüm.NAHİDE ÇELEBİ

NAHİDE ÇELEBİ 
 17.08.2018 11:13
Cevap :
Merhaba Nahide hanım, damak zevkime uygun her ne varsa elimden geldiğince paylaşmaya çalışıyorum. Çorbayı yaptıysanız beğeneceğinizden eminim :) bende sizi sevgiyle öpüyorum, mutlu bir pazar günü dileklerim ile..  16.12.2018 14:14
 

Gülsen Hanım, Mercimek çorbası da çorba hani, her yönüyle şifalı. teşekkürlerimle esen kalınız.

Şahin ÖZŞAHİN 
 16.08.2018 21:00
Cevap :
Merhaba hocam. Türk mutfağının vazgeçilmez bir çorbası olan mercimek; B vitamini, demir, kalsiyum, manganez, sodyum, çinko fosfor açısından zengindir. Mercimek çorbasını yememiz için; Sizinde yazdığınız gibi bir çok yararlı nedeni var :) İyi geceler dilerim..  17.08.2018 0:18
 

En sevdiğim çorba desem başka söze hacet kalır mı? Paylaşım için teşekkürler, sevgi ve selamlarımla

Matilla 
 16.08.2018 19:40
Cevap :
Merhaba üstadım. Benimde favori olan bazı çorbaların ilkidir. Farklı şekilleriyle yapmak mümkün, aslında tüm ev hanımları bilirler. Mercimek çorbasını yaparken bazen pirincin yerine; Bir havuç veya bir patates rendesi de olabilir. Değişik versiyonlarda yapmak elbette mümkün, Pirinç ilavesi Antep ve doğu yöresine aittir dense de Türkiye'nin belkide her yöresinde biliniyor. Bu çorbanın içine yarım çay kaşığı da zerdeçal ilave etmiştim itiraf edeyim :) İyi geceler dilerim..  17.08.2018 0:34
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
 
Toplam blog
: 409
Toplam yorum
: 744
Toplam mesaj
: 33
Ort. okunma sayısı
: 378
Kayıt tarihi
: 24.02.13
 
 

37 Yıldır  yurtdışında yaşıyorum , 1000 den fazla şiirim var,  çeşitli edebiyat sitelerinde, derg..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster