Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ocak '08

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
2832
 

Mercimek dondurması

Mercimek dondurması
 

Yazımın başlığı sizi aldatmasın. Dondurma tarifi değil, soğuk bir yemek / meze tarifi vereceğim. Sanırım sadece Antalya yöresinde bilinen bir yemek bu. Soğuk olmasına rağmen, kışın da zevkle yenebilecek bir yemek türü olduğunu düşünüyorum.

2 su bardağı kırmızı mercimek
1 çay bardağı pirinç
2 çorba kaşığı kimyon
2 büyük boy soğan
1 çorba kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için ;

2 büyük boy soğan
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

Yapılışı;

Mercimeği ve pirinci yıkayın, üzerlerini iki parmak geçecek kadar su ilave edin. Soğanını hazırlarken tencereyi ocağa koyun. 2 büyük boy soğanı ince ince kıyıp, 2 çorba kaşığı kimyonla ovun ve tenceredeki mercimeğe ekleyin. Kaynayınca tereyağını da ekleyin ve sık sık karıştırın pişme sırasında. Sarımsak seviyorsanız, sarımsak da ekleyebilirsiniz.

Pirinçler pişince dondurma kısmı hazır demektir. Dibini kolay tutan bir yemek olduğu için karıştırmayı ihmal etmemelisiniz. Pirinç yeterince pişmemişse, sıcak su ekleyebilirsiniz. Kıvamı marmelat kıvamı gibi olmalıdır, soğuyunca donacağı için çok koyu kıvamda olmasına da gerek yoktur zaten.

Dondurmanızı büyük kaselere boşaltın ve biraz soğumasını bekleyin. Sonra üstünün süslemesi için diğer soğanları ince ince doğrayın. Zeytinyağında yakmadan kavurun ve ocaktan alıp kırmızı toz biberi ( pul biber değil ) ekleyin. Bu karışımı kaselerdeki dondurmanın üzerine paylaştırın.

Soğuk olarak servis edin. Meze olarak, et yemekleri yanında, ya da başlıbaşına bir yemek olarak servis edebilirsiniz. Benim tercihim yemek olarak yemek olmuştur hep.

Afiyet olsun...

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Tarifinize tesadüfen rastladım, yeni tadlar keşfetmek en büyük keyiflerimden biridir. Hiç ertelemeden bu akşamki menü için hazırladım. Gerçekten çok leziz oldu. Bana bu lezzeti yaratma imkanını sunduğunuz için teşekkürler:)

EbRu BatuR 
 05.07.2008 20:11
 

yorumunuz için teşekkürler, dereotu deneyeceğim;) Gelmişken sizdeki tadlarıda denemeli! Sevgiler...

LaGuEr 
 06.03.2008 7:55
Cevap :
Mercimek dondurmasına sarımsak da ekleyebilirsiniz, çok daha lezzetli olur. Sevgiler.  06.03.2008 11:24
 

İlk defa duydum mercimek dondurmasını. Denemekte fayda var, teşekkür ederim...Bu arada tuz kullanılmıyor sanırım, ben mi kaçırdım yoksa:) Sevgilerimle...

moonlight1 
 01.03.2008 20:28
Cevap :
Tuz elbette kullanılıyor. Başta da belirtmiştim, bu bir çeşit meze. Dondurma diye anıldığına bakmayın:) Assi de denilir bu mezeye. Sevgiler...  01.03.2008 22:26
 

Sevgili Tülin'ciğim; Yemekte nedenli başarılı olduğunu çok iyi biliyorum.Ama adına ister mercimek de,ister nohut ister sarı ister yeşil insanın yemeğe kattığı sevgidir aslolan.İşte senin yemeklerinin yağı, salçası,tuzu katığı sevgi.Şerife Karaçayır Mutlu

Şerife Mutlu 
 26.02.2008 22:37
Cevap :
İçine sevgi eklemediğimiz hangi şey güzel olabilir ki zaten? Bizi insan eden de o sevginin büyüsü değil mi? Sana bu sanal dünyadan da kucak dolusu sevgiler yolluyorum.  27.02.2008 9:36
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 262
Toplam yorum
: 2348
Toplam mesaj
: 0
Ort. okunma sayısı
: 1423
Kayıt tarihi
: 23.07.07
 
 

1954 Antalya doğumlu ve Antalyalı'yım. Ülkemin ve özellikle bu şehrin sevdalısıyım. Sanatın pek çok ..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster