Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Ocak '17

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Mercimek köfte

Mercimek köfte
 

Mercimek, bulgur ve ayran üçlüsü etin yerine geçen ideal bir protein kaynağıdır. Et yiyemeyenler veya yemeyenler için değişik bir çözüm önerisidir. Lezzeti ise hiç yabana atılmaz ayrıca sofranızda yemek çeşidi olarak ve hanım günlerinde çayın yanında ikramlık olarak sunabilirsiniz.

Mercimek köfte hamurunu yaptıktan sonra yiyeceğiniz zaman köfte şeklini vermenizi tavsiye ederim çünkü bekledikçe kuruyor ve dağılıyor. Ayrıca yanında mutlaka kıvırcık, marul ya da tere otu gibi yeşilliklerle tüketmeniz daha doyurucu olur ve vücudunuzda kan şekeriniz aniden yükselmez.

Malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek

2 su bardağı ince bulgur

2 tane orta boy kuru soğan

1 su bardağı zeytinyağı(Arzuya göre çoğaltıp ya da azaltabilirsiniz)

1 demet ince kıyılmış maydanoz

1 çorba kaşığı domates salçası ve 1 çorba kaşığı biber salçası(acı olursa daha lezzetli olur.)

2 tatlı kaşığı tuz

2 tane limonun suyu

1 çorba kaşığı sumak veya nar ekşisi

1 çorba kaşığı kuru nane ve 1 çorba kaşığı kırmızı pul biber

1 çay kaşığı kimyon, kekik, köri, zerdeçal

Yapılışı:

Önce soğanlar yemeklik doğranır,  soğanlar tavaya konulan yağda kızartılır daha sonra salça, tuz, ince kıyılmış maydanoz, baharatlar ve nar ekşisi ilave edilerek yağda kaşıkla karıştırarak biraz kavrulur. Maydanozları kavurmadan çiğ de koyabilirsiniz ama kavrulunca daha lezzetli oluyor.

Mercimekler yıkanır ve üzerini geçecek kadar su konularak haşlanır, haşlanan mercimeklerin üzerine ince bulgurlar yıkanmadan ilave edilir ve birbiriyle karıştırılarak, tencerenin kapağı kapatılarak bulgurlar yumuşamaya bırakılır.

Bulgurlar yumuşayınca kaşıkla sıcaklığı azalana kadar karıştırın ve tüm malzemeleri içine katarak kaşıkla tekrar karıştırın.  Sıcaklığı azalan köfte hamurunu elle iyice yoğurun ki malzemeler birbiriyle iyice özleşsin. Özleşen köfte hamuruna en son limon suyu konulur ve köfte hamuru tekrar yoğrularak ıslak bir elle hamura köfte şekli verilir.

Yanında yeşillikler, turşu, ayran veya çayla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 627
Toplam yorum
: 215
Toplam mesaj
: 6
Ort. okunma sayısı
: 3422
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster